ABD'den Rusya'ya S-400 suçlaması

Rusya’nın S-400’lerin Türkiye’ye teslimatının temmuz ayında yapılacağı açıklamasının ardından, ABD’den ipleri geren bir uyarı ve suçlama açıklaması daha  bu sabah geldi. 

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Eric Pahon, Rusya’nın Türkiye’ye S-400 satışını “stratejik bir hile” olarak niteledi.

TASS ajansının aktardığına göre, Pentagon sözcüsü, Moskova’nın Türkiye ile NATO arasında bölünme yaratmak için bu anlaşmayı yaptığını savundu.

 Pahon şöyle konuştu: 

"Gürcistan, Ukrayna ve Suriye’deki Rusya'nın saldırganlığı Türkiye’nin güvenliğini zayıflattı. Rusya’nın agresif önerisi, S-400’ün yardımıyla Türkiye ile Batı arasında bölünme yaratma amaçlı stratejik bir hile.” 

Pahon aöıklamasının devamında ABD’nin hala umutu olduğunu söyleyerek, "Türkiye'nin S-400’de vazgeçeceği, NATO teknolojisine uygun sistemleri kullanarak hava sahasını korumayı ve F-35 programına yatırımını sürdürmeyi tercih edeceğini içtenlikle umuyoruz” dedi.

Pentagon sözcüsü, "Türkiye ile müttefikiz. NATO’da, hem iyi hem de kötü zamanlarda, neredeyse 70 yıldır beraberiz ve bu ilişkiyi sürdürmeye kararlıyız ”dedi.

Daha önce ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo, Türkiye’yi uyarmış, S-400'ün konuşlandırılması durumunda Ankara'nın F-35 bombardıman uçakları ortak üretim programına katılamayacağını söylemişti. 

Bu arada Rusya, ABD ile gerginliğe neden olan S-400'lerin Türkiye'ye teslimatına Temmuz'da başlayacağını duyurdu. ABD, S-400’ler nedeniyle Türkiye’ye F-35 gönderimini durdurmuştu.
    
Rus haber ajansı Interfax'a konuşan Rus silah üreticisi Rosoboronexpor'un yöneticisi Aleksandr Miheyev, "her konunun istişare edilerek üzerinde anlaşma sağlandığını" söyledi. 

Rusya'dan iki hafta önce yapılan açıklamada S-400 füze savunma sisteminin bazı parçalarının Türkiye'de üretilebileceği belirtilmişti.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov, "S-400'ün tüm parçalarının üretiminden bahsetmiyoruz. Bu en ileri silah sistemi. Ancak bazı parçaların üretimi konusunda görüşmeler olabilir" demişti.

ABD,  NATO müttefiki olan Türkiye'nin Rusya'ya ait bir füze sistemini satın almasına karşı çıkıyor, S-400'lerin NATO'nun hava savunma sistemine entegre edilemeyeceği uyarısında bulunuyor. ABD'nin Başkan Yardımcısı Mike Pence daha önce yaptığı açıklamada NATO üyesi bir ülkenin Rusya'dan silah alması karşısında "kayıtsız kalmayacaklarını" dile getirmişti.

Ankara'nın Rusya'dan S-400 satın alma planı, Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının teslimatının durdurulmasıgibi bazı Amerikan yaptırımlarını gündeme getirmişti. ABD ay başında, F-35 uçaklarıyla ilgili tüm eğitim teçhizatının ve diğer malzemelerin Türkiye'ye gönderimini durdurma kararı almıştı. (Turkrus)

Rus şirket S-400'ler için tarih verdi

Ankara'da S-400 ve F-35 toplantısı