ABD tarihinin ikinci en büyük banka iflası

JPMorgan Chase geçtiğimiz gün yerel ABD bankası First Republic Bank’in mevduatlarını ve varlıklarını satın aldı. Bankanın hisselerinin borsa listelerinden çıkarıldı. Ülkedeki diğer yerel bankaların hisselerinde ise yüzde 10’u aşan düşüşler görüldü

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin varlıkları bakımından en büyük bankası JPMorgan Chase, geçtiğimiz haftadan bu yana hisseleri sert bir şekilde düşen yerel banka First Republic’i satın aldı. Amerikan düzenleyici kurumların desteğiyle oluşturulan anlaşmanın ardından ABD’deki yerel bankaların hisseleri düşüşe geçti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre KBW Yerel Bankalar Endeksi pazartesi günü yüzde 2,6 düştü. Hisse senetlerindeki düşüşler düzenleyicilerin First Republic Bank’i kapattıklarını ve 93,5 milyar dolarlık mevduatların ve diğer varlıkların JPMorgan’a satıldığını açıklamasının ardından geldi. Anlaşma tüm First Republic hissedarlarının varlıklarının süpürülmesi anlamını taşıyor ve ABD tarihinin en büyük ikinci banka iflasına işaret ediyor.

Anlaşmanın ardından JPMorgan’ın hisseleri ise yüzde 2,2 yükseldi. Ancak First Republic ile aynı kırılganlıkları paylaştığı görülen küçük bankaların hisseleri ise dalgalı bir seyrin ardından negatife döndü. PacWest hisseleri seans sonunda yüzde 10’dan fazla değer kaybetti. Western Alliance hisseleri yüzde 1,8 düştü. Bir diğer yerel banka Truist’in hisselerindeki düşüşse yüzde 3’ü aştı.

First Republic varlıklarına talip olan iki büyük yerel banka PNC ve Citizens’in hisseleri de yüzde 6’dan fazla geriledi.

Financial Times’ın haberine göre Jefferies’in Hisse Senetleri Analisti Casey Haire, “Geçen hafta First Republic’in alıcısının kim olabileceği konusunu ele alan bir miktar tahmin oyunuydu” dedi. Haire PNC ve Citizens’in yatırımcıların listesindeki bankalardan biri olduğuna dikkat çekti.

Analist, “Bugüne gelindiğinde ise kazanamadıkları ortada. Bu nedenle söz konusu hisselerin fiyatları dengeleniyor” dedi.

Wall Street borsaları dün Avrupa ve Asya’daki piyasaların çoğu kapalı olduğundan sessiz bir gün geçirdi. S&P 500 Endeksi yatay kapanırken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0,1 düştü.

Vanguard’ın Kıdemli Uluslararası Ekonomisti Andrew Patterson, “Genel olarak, piyasalar daha geniş bir şekilde bankacılık stresini konusunun üzerinde durmuyor gibi görünüyor” dedi.

ABD Hazinesi tahvilleri, ABD Merkez Bankası’nın (FED) bir sonraki planlanan faiz oranı kararından günler önce ve yatırım dereceli şirket tahvili arz sağanağından sonra baskı altına girdi. FED’in faiz politikasına duyarlı iki yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri 0,08 yüzdelik puan artarak yüzde 4,15’e yükseldi. 10 yıllık tahvillerse 0,13 yüzdelik puan yükselerek yüzde 3,59’a geldi. Tahvil piyasalarında getiriler fiyatların aksi yönünde hareket eder.

FED’in iki gün sürecek mayıs ayı para politikası toplantısının ardından çarşamba günü çeyrek puanlık bir faiz artışı yapması bekleniyor. Böylelikle Amerikan merkez bankasının politika faiz oranları %5 ila %5,25 aralığına yükselecek. FED yöneticilerinin bu kararında tüketici fiyatlarındaki ani yükselişlerin devamlılığı etkili oluyor.

Haftanın ilerleyen günlerinde nisan ayı ABD istihdam raporu da yayınlanacak. FED’in sıkı para politikalarının ardından ücretlerin yavaşlayıp yavaşlamadığı da yatırımcıların gündeminde. Ekonomistler, ABD'li işverenlerin mart ayındaki 236.000'e kıyasla nisan ayında 180.000 yeni çalışan eklemesini bekliyor.

Invesco'nun Küresel Piyasa Stratejisti Brian Levitt, "ABD Merkez Bankası bu ay faiz oranlarını artıracak. Ama muhtemel görünüyor ki büyük olasılıkla bu son faiz artışı” dedi.

İstihdam raporu gibi veriler FED’in faiz politikasını duraklatması ihtimalini belirlemek için piyasa katılımcıları tarafından çok yoğun bir şekilde izleniyor.

ABD borsalarında First Republic Bank etkisi

 

ABD'den finansal endişeleri giderecek adım

 

Petrolde 'Fed' baskısı