ABD borsaları neden düşüyor?

Yılbaşından bu yana Nasdaq’daki düşüş yüzde 12’ye yaklaşırken S&P 500 yüzde 7,7 Dow Jones Sanayi Ortalaması ise yüzde 5,7 değer kaybetti.

BORSAGUNDEM.COM

Yükselmeye devam eden enflasyon karşısında Fed’in faiz artırımına hazırlanması, Ukrayna-Rusya gerginliği, Kripto paralarda sert düşüş ve teknoloji hisselerine gelen satışlar ABD borsalarında önemli kayıplara neden oluyor.

Dow Jones sanayi ortalaması bu hafta yüzde 3,9 düşerken, S&P 500 endeksi Salı gününden bu yana yüzde 5,1 değer kaybetti. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq birleşik endeksi bu hafta yüzde 6,2 düştü. Yılbaşından bu yana Nasdaq’daki düşüş yüzde 12’ye yaklaşırken S&P 500 yüzde 7,7 Dow Jones Sanayi Ortalaması ise yüzde 5,7 değer kaybetti.

Netflix başta olmak üzere diğer teknoloji şirketlerinin büyük darbeler alması borsadaki sert geri çekilmelerde etkili oldu. Cuma günü yeni abone sayısının beklentilerin çok altında kalacağını açıklayan Netflix’in hisseleri yüzde 20’nin üzerinde değer kaybetti. Netflix hisseleri bir anda 508 dolardan 402 dolara kadar düşüş kaydetti. Bu sert düşüş teknoloji hisselerinde satışların artmasına neden oldu.

Bu arada, Fed Ocak ayı toplantısı 25 - 26 Ocak tarihinde yapılacak. Faiz kararı Türkiye saatiyle 26 Ocak tarihi gece yarısında açıklanacak.

Fed’in faiz artırımına haziran ayında başlaması öngörülüyor. Fed’in 2022 ve 2023 yıllık üçer faiz artırımı, toplamda 6 faiz artırımı gerçekleşmesini bekliyor. Varlık alımı azaltımı hızını ikiye katlayarak 30 milyar dolara çıkardı.

Borsada yeni hedef 2.750 puan

 

Borsa düşerken kazandıran hisseler

 

Açığa satışçıların yüzde 65’i banka, demir çelik ve petrol hisselerinde