AB Libya'da daha etkin olmak için adım atıyor

Avusturya'nın vetoyu kaldırmasının ardından, Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Libya'da çatışan taraflara daha fazla silah gönderilmesini engellemek için Doğu Akdeniz'de yeni hava ve deniz devriyesi başlatması karar aldı.

Karar, haftalarca süren müzakerelerin ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in AB'nin harekete geçmemesi halinde Libya'da bir aktör olma özelliğini yitireceği uyarısından sonra alındı.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi di Maio, Brüksel'deki toplantı sonrasında dün gazetecilere yaptığı açıklamada 2011'de başlatılan ancak neredeyse uygulanmayan BM silah ambargosuna atıfta bulunarak "Libya'ya silah akışını durduracak bir görev gücü kurma konusunda hepimiz hemfikiriz" dedi.

Diplomatların verdiği bilgiye göre, Avusturya'nın, herhangi bir deniz misyonunun Avrupa'ya daha fazla göçmen getirebileceği yönündeki endişelerini gidermek için, AB misyonu göçmenlerin kullandığı deniz yollarından uzakta duracak ve silah kaçakçılığının büyük bölümünün yapıldığı Doğu Akdeniz'deki
şüpheli gemileri inceleyecek.

Borrell, devriyelerin Mart ayı sonuna kadar başlamasını beklediğini söyledi. Devriye ilk başta uluslararası sularda faaliyet gösterecek. Borrell, top mermisi ve ağır silah sevkiyatı yapılan Mısır-Libya kara sınırında AB'nin devriye gezmesi beklenemeyeceğini de söyledi.