4,25 puanlık faiz düşüşünden sonra yatırım önerileri

Osmanlı Portföy Genel Müdürü Taylan Tatlısu, önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin devam edeceğini ve TL faizli enstrümanların cazip olmasını bekliyor

Merkez Bankası 25 Temmuz da faizleri 4,25 Puan indirerek %19,25 e düşürdü. Özellikle TL de kalan yatırımcılar için yılın geri kalanında nasıl bir yatırım portföyü tercih edilmeli?

Osmanlı Portföy Genel Müdürü Taylan Tatlısu, önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin devam edeceğini ve TL faizli enstrümanların cazip olmasını bekliyor. Yatırımcılara özel sektör banka ve şirket tahvillerinin yanı sıra faizli ürünlere yatırım yapan borçlanma araçları fonlarını öneriyor.

“Önümüzdeki dönemi dünya da merkez bankalarının faiz indirimleri ve parasal gevşemelere gideceği bir dönem olarak öngörüyoruz. Türkiye de Merkez Bankası’nın global, jeopolitik ve politik konjenktürlerin desteklemesiyle  yıl sonuna kadar 800-900 baz puan faiz indirimine gitmesini beklemekteyiz. Düşük faiz, düşük büyüme ve düşük enflasyonun olacağı bir dönem bizi beklemekte. Hükümetin büyümeyi arttırmaya yönelik olarak piyasaya likidite vermesi ile birlikte mevduat faizleri aşağıya gelecektir. Bankaların kredi büyümesi mevduat büyümesinin altında kalacağından önümüzdeki aylarda mevduat faizlerinin hızlı bir şekilde düşmesini beklemekteyiz. Faiz indirimleri nedeniyle Döviz tarafında kısa vadeli tepki yükselişleri olsa da orta ve uzun dönemde reel anlamda bir getirinin olmayacağını düşünüyoruz. Bunun sebebi, global likidite bolluğu nedeniyle gelişmekte olan ülkelere sermaye akımlarının devam edecek olmasıdır. Ayrıca düşük büyüme nedeniyle cari açık tarafında da pozitif rakamlar elde edilecektir.

Böyle bir ortamda yatırımcılar için en cazip ürün TL faize dayalı ürünlerden Bono ve Yatırım Fonları olacaktır. Yatırımcılara sabit getirili özel sektör bonolarından dağılım yaparak  bir sepet yapmalarını ya da bu ürünü bünyesinde bulunduran Özel Sektör Bono Fonları ve Kısa Vadeli Bono fonlarına yatırım yapmalarını önermekteyiz. Özellikle sabit kuponlu ya da iskontolu bonolar faizlerin düşeceği bu ortamda daha cazip olacaktır.

Dövizi olan yatırımcıların portföylerini dengelemek adına yatırımlarının % 10 -15’ini  hisse senedine yatırım yapmasını da önermekteyiz. Faizlerin düştüğü bu ortamda hisse senetlerinin prim yapmasını beklemekteyiz. ”