40 yıllık Karsusan manipülatörlerin oyuncağı oldu

Halka açıldıktan sonra sahipsiz kalan Karsusan’da olan bitene otoriteler el koymazsa büyük bir felaket yaşanabilir

1970’li yılların ortalarında Karadeniz halkının girişimiyle kurulmuş, İslam Kalkınma Bankası’nın ortağı olduğu bir şirketti Karsusan. 2012 yılı Temmuz ayında borsada işlem görmeye başladı. Çok ortaklı bir yapısı olduğu için halka açık konumda olan şirketin hisseleri Serbest İşlem Platformu’nda işleme açıldı ve eski ortakların büyük bir kısmı paylarını borsada sattı. Manipülatörler arasında büyük bir kavgaya dönüşen süreç de bu tarihte başladı.
Yaklaşık 2 milyon liraya şirketin yüzde 10’unu piyasadan toplayanlar yönetimi ele geçirdi. Şirkette imtiyazlı pay olmadığı için yönetim değişse bile çağrı yükümlülüğü doğmadı.
31.12.2012 yani yılın son günü yapılan hisse devir sözleşmesiyle de yine kısa bir süre önce halka açılan ve zararda olan Etiler İnci Büfe, Karsusan’a 11 milyon liraya satıldı. Bu satın almadan birkaç gün önce de Karsusan’ın en değerli varlığı olan Trabzon’un Yomra ilçesindeki arazisi satışa çıkarıldı. Değeri 25-30 milyon lira seviyelerinde.  
 
OLAN KÜÇÜK YATIRIMCIYA OLACAK
2 milyon liraya şirket yönetimini ele geçirenler, bilindik yöntemlerle şirketin içeresindeki parayı çıkarmaya başladı. Şirketin özkaynağı 29 milyon lira -ki bunun önemli bir kısmı zaten söz konusu arsadan kaynaklanıyor. Bir taraftan borçlu konuma düşürülen diğer taraftan varlıkları dolaylı bir şekilde dışarıya çıkarılmak istenilen Karsusan’da rantı gören başka bir grup da borsadan hisse topladıktan sora harekete geçince 40 yıllık şirket Karsusan’da manipülatör kavgası başladı. Herkes şirketin kasasına arsa satışından girecek paranın peşine düştü.
Eğer otoriteler bu duruma el koymazsa kısa bir süre sonra yeni bir halka arz faciası yaşanacak ve olan küçük yatırımcılara olacak. Tabii yüzde 9.42 oranında paya sahip olan İslam Kalkınma Bankası da yaşananlardan payını alacak.   
 
KAVGANIN İLK SİNYALI
Rant kavgasının ilk sinyali 12 Aralık 2013 tarihinde yapılan açıklamada ortaya çıktı. Karsusan, 4 Eylül 2013 tarihli yönetim kurulu kararıyla ödenmiş sermayesini 4 milyon 900 bin liradan diğer ortakların rüçhan haklarını tamamen kısıtlayarak 8 milyon liraya yükseltme kararı almıştı. Bu karardan sonra şirketi ele geçirmek isteyen diğer yatırımcı grubun, bu kararın iptali için her şeyi yapacağı konusunda karşı tarafı tehdit etmeye başladığı ortaya çıktı.
Kendi açıklamalarına göre ‘Adi hortumcu’ olarak suçlanan ve tehditler sonrası elindeki hisseleri satan grup, şirketin kasasına yaklaşık 10 milyon lira koyduklarını öne sürerek, SPK şikayetlerinden, açılan mahkemeler ve uzayan süreçten dolayı yaşanan belirsizlikler nedeniyle yeni kararlar aldı. Ve şirketin mevcut ödenmiş sermayesinin yüzde 306 oranında bedelli artırılarak 15 milyon liraya yükseltilmesi talebiyle Karsusan Yönetim Kurulu’na toplantı çağrısı yaptılar. Bu maddenin genel kurulca onaylanmaması halinde ise yasal yollardan alacağın takibi işlemlerine başlanmasına karar verildiği açıklandı.
 
ETİLER İNCİ BÜFE'NİN ALIMINDAN BUGÜNE KADAR İNCELENMELİ
Arsa satışından gelecek paraya kilitlenen diğer grup, 20 Aralık 2013 tarihli Olağanüstü Genel Kurul toplantısında alınan kararların iptali için geçtiğimiz günlerde dava açtı. Şirketin de 45 gün içerisinde genel kurul yapması talep edildi. Karşı taraf ise yargılama sürecini gerekçe göstererek yakın zamanda şirketin herhangi bir gündemle olağanüstü toplanmasının söz konusu olmadığını açıkladı.
İki tarafın da tek amacı yaklaşık 30 milyon liralık arsaya sahip olan şirketi ele geçirmek. Eğer otoriteler Etiler İnci Büfe’nin alınması, arsa satışı, bedelli sermaye artışı kararları sonrası başlayan büyük kavgaya el koymazlarsa küçük hissedarlar açısından büyük bir felaket yaşanabilir.