2020 yılında altın fiyatları ne olacak?

Marbaş Menkul Değerler A.Ş. yeni yılda altının yolculuğunu grafikler eşliğinde masaya yatırdı...

(Büyük halini görmek için grafiği tıklayın)

XAUUSD
Altın uzun vadeli grafiğimizi incelediğimizde 2011 yılında yaşanan 1811 tepesinden sonra başlayan kar realizasyon sürecinin 2015 Aralık ayında sona ererek yukarı doğru tekrar hamle yapma isteğinin arttığını gözlemlemekteyiz. 2001 yılında başlayan 3.dalga çıkışının toplam 10 yıl sürmesi sonucu nekahat dönemi geçiren altın fiyatlarında geri çekilmenin tüm çıkışın P fibonacci desteği olan 1080 seviyelerinde güç toplamaya çalıştığını bu seviyelerden bulduğu güçle tekrar zirve seviyelere doğru yönlenme isteğinin arttığını görüyoruz.

2011 yılından başlayıp 2015 yılına dek süren düzeltme hareketinin sonunda 1490 ve 1590 seviyelerinden geçen direnç bölgesi içerisinde fiyatların yön bulmaya çalıştığını izlemekteyiz.1490 seviyesini STOP kabul ederek 1590 direnci arasında daha çok al/sat hareketlerinin yaşanacağını 1590 direncinin yukarı kırılması ile birlikte gördüğümüz en yüksek seviye olan 1811 tepesine doğru çanağın tamamlanma şansının yükseleceğini öngörmekteyiz.Şimdiden kesin konuşmamakla birlikte önümüzdeki süreçte fiyat hareketliliğin karakteristik özelliklerini takip ederek yukarıda 2500 ve 3350 den geçen dalga hedeflerinin de görülebilme olasılığının dikkate değer olduğunu düşünüyoruz.

Altın grafiğimizi haftalık olarak incelediğimizde 2011-2012 yılları arasında oluşan ikili tepe formasyonunun fiyatlarda derin düşüşlere neden olduğunu dalganın yavaş yavaş gücünü kaybetmesi ile ağustos 2017 tarihinde ikili tepe direncinin yukarı doğru kırılıp gücünü tamamen sona erdirdiğini görüyoruz.Bu zaman zarfında yaşanan dip oluşumu sırasında oluşan geniş çaplı üçgen formasyonun (lacivert) haziran 2019 tarihinde yukarı kırıldığını ve an az hedef seviyesi olan 1500 seviyelerine doğru ilerlediğini grafimizde açıkça görmekteyiz.İkili tepe sonrasında fiyatlar dip seviyelere ilerledikten sonra oluşan dip çalışması sürecinde birinci ve ikinci dalgaların oluştuğunu içersinde bulunduğumuz günlerde yaşanan hareketliliğin üüncü dalga içersinde ilerlediğini gözlemlemekteyiz.

Bu dalga hareketinin hedef seviyeleri sırasıyla 1325-1450-1660-1986 ve 2500 seviyeleridir.Mor çizgilerle göstermeye çalıştığımız dalga hedef seviyeleri arasında destek ve direnç seviyelerinde yaşanan güç dengesinin sizler tarafından yakından incelenemesini tavsiye ediyoruz.İçerisinde bulunduğumuz günlerde 1450-1660 destek ve dirençleri arasında hareketliliğin devam ettiğini 1450 seviyesinin aşağı kırılması halinde 1325-1450 arasında fiayatların gidip gelebileceğine 1660 seviyesinin yukarı kırılması durumunda ise 1986-1660 arasında konsolide olacağını söyleyebiliriz.Biraz daha kısa vadeli grafiklere baktığımzıda 1550 seviyelerinden geçen direnç bölgesinin ne kadar önemli ve güçlü olduğunu görmekteyiz.

Bu seviyenin üzerinde kalınması halinde altın fiyatlarında güçlenmenin devam etmesi ve yukarıda belirttiğimiz direnç seviyelerine doğru hareketlenmenin süreceğini aksi taktirde kısa vadeli göstergelerde belirginleşmeye başlayan güç kayıplarının fiyatlarda kar realizasyon olasılığını artıracağını öncelikle 1531 seviyesinden geçen desteğin ardından sırasıyla 1506-1490 ve son olarak 1440 seviyesinden geçen desteklerde güç toplamaya çalışacağını ve tekrar yukarı doğru hareketin başlayabilme olasılığının güçleneceğini söyleyebiliriz.Son olarak gram-altın fiyatlarını gözden geçirelim.Gram altın hem spot altın fiyatlarından hem de doların hareketinden direkt olarak etkilendiği için spot altın fiyatları düşerken dolartl fiyatlarında yaşanan sert yükselişten dolayı fiyatların keskin bir yükseliş trendi ile yoluna devam ettiğini gözlemlemekteyiz.

Aslında gram altın fiyatlarında teknik analiz ile yol belirlemeye çalışmak oldukça güç bir analiz yöntemidir.İki parametreye bağlı olduğu için bu parametrelede yaşanan gelişmelere göre fiyatlar genelde yükseliş trendi ile yoluna devam etmektedir.Bizim gram altın fiyatlarında dalga hedefimiz 400 seviyeleridir.279 seviyesinden geçen destek bölgesi STOP olarak kabul edilmelidir.Geri çekilmeler sırasında sırasıyle 289-273 ve 260 seviyesi destek olarak takip edilmelidir. Son yükseliş sırasında indikatörlerimizin bu çıkışı onaylamaz tavrı önümüzdeki dönem yaşanabilecek kar realizasyonlarına da dikkat çekmektedir.

(Büyük halini görmek için grafiği tıklayın)

(Büyük halini görmek için grafiği tıklayın)

(Büyük halini görmek için grafiği tıklayın)

Tüm Analizler ve Sektör Raporları için: http://www.marbas.com.tr/sektorraporlari

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ie risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor sadece bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. MARBAŞ Menkul Değerler A.Ş. ve personeli bu rapordaki bilgilerin eksikliğinden veya yanlışlığından dolayı hiçbir şart altında sorumlu tutulamaz.