1988 doğumluların bedelli askerlik umudu Erdoğan

Bedelli askerlik Meclis'te yasalaştı. Bundan sonraki süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın takdiri önem kazanıyor

Bedelli askerlik yasası Meclis'ten geçti. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı bedelli askerlik yasa tasarısı geceyarısı Meclis Genel Kurulu'nda CHP'nin itirazlarına rağmen AK Parti grubu tarafından yasalaştı. 

1 Ocak 1988 ve öncesi doğumluların 18 bin TL ödeyerek yapması gereken bedelli askerlik kanunu onay için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önüne gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan inceleyip 1988 doğumluların mağdur edildiği bedelli askerlik yasasını imzalaması bekleniyor. İmzalama hem vetoda hem de onay atılıyor. Bir kısım 1 Ocak 1988 doğumlulara tanınan bedelli askerlik şansının diğer 1988 doğumlulara tanınmaması Anayasal Eşitliğe aykırı durum oluşturuyor.

GENELKURMAY İSTEMİYOR

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sert sözlerle eleştirdiği askeriyeden kaynaklar bedelli askerliği desteklemediklerini hatta çıkmasını da istemediklerini söyledi.

1988 DOĞUMLULARIN ŞANSI VAR MI?

1 Ocak 1988 ayrıcalıklı doğumlular bedelli askerlikten yararlanırken diğer tüm 1988 doğumlular adil olmayan bir şekilde bedelli askerlik yapamıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan yasadaki eşitsizliği gözönüne alarak bedelli askerlik yasasını veto edip Meclis'e geri gönderebilir. Bugün ya da Pazartesi günü yasayı inceleyecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nasıl bir yol izleyeceği bilinmiyor.
Kulislerde ise Milli Savunma Bakanı İsmet Özel'in baskısıyla Meclis'ten geçen yasanın veto edilebileceği konuşuluyor.

MECLİS'TE AK PARTİLİLER KARARSIZ KALDI

CHP'nin 1988'lilerin tümünün bedelli askerlik yapması gerektiğine dair önergesini reddeden Meclis Genel Kurulu'nda AK Parti sıralarında CHP'nin 1988'liler üzerinden prim yaptığını, tasarının belirlendiği gibi onaylanıp takdirin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bırakılacağı konuşuldu. 

1988 DOĞUMLULAR BU KANUNDAN RAHATSIZ

1 Ocak 1988 doğumluların bedelli askerlikten yararlandığı ancak diğer tüm 1988'lilerin önemsenmediği bedelli askerlik yasasına tepki çığ gibi büyüyor. 1988'liler kendilerini "Kayıp Nesil" olarak adlandırıyor.
Sosyal medyada Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sesini duyurmaya çalışan evli, çocuklu, iş sahibi 1988 doğumlular çaresizce son umut olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yasayı veto etmesini bekliyor.

1988'LİLERİN SESİ O GAZETECİ OLDU

1988 doğumlular Twitter'da kenetlendi. Ziya Osman Açıkel adlı gazeteci ise 1988 doğumlulara elinden geldiğince yardım ediyor ve tanıdığı milletvekilleri üzerinden bilgi paylaşıyor. TGRT Haber'de program yapan Ziya Osman Açıkel programlarında 1988 doğumlulara yapılan adaletsizliği gün yüzüne çıkartıyor. Bunun yanısıra sosyal medya üzerinden de 1988 doğumlulara destekte bulunuyor.

DİĞER BEDELLİ ASKERLİK NE ZAMAN ÇIKAR?

Bedelli askerlik kanunları genelde yılbaşına yakın zamanlarda çıkıyor. Bir diğer genel seçimler gözönüne alındığında 2019 yılında bedelli askerliğin çıkması bekleniyor. Ancak en son 31 Aralık 2011'de çıkan bedelli askerlikten sonra 2014 yılında çıkan bedelli askerlik arasında 3 yıl bulunuyor.

ASKER KAÇAKLARI POLİSTEN UZAK DURMALI

Asker kaçağı ya da bakaya durumunda olanlar polis uygulama noktalarında GBT taramasında asker kaçağı olarak görünüyor. Eğer polis uygulamasına yakalanırsanız mesai saatleri içerisinde en yakın askerlik şubesine teslim edilir, mesai saatleri dışında ise tutanak tutturulur ve en kısa sürede askerlik şubesine başvuru yapılması uyarısında bulunuyor. Bu nedenle asker kaçağı ve bakaya durumunda olan kişiler polisin ve denetlemenin olmadığı yerlerde bulunuyorlar.