Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Yüksek F/K hisseleri almak karlı mı?

17 Mart 2016, 13:26 - -

Dünkü yazımızda F/K oranları düşik hisselere çeyreklik bazda yatırım yapmanın karlı olup olmadığını incelemiştik. Bugün tam tersini yapacağız: Yüksek F/K oranına sahip hisselere yatırımın faydalı olup olmadığına dair ipuçları arayacağız. Eğer yüksek F/K hisselere yatırım yapmak da karlı ise o zaman dün gerçekleştirdiğimiz analiz çok da anlamlı olmayacak ve F/K bazlı alım satımın “tesadüf” olduğuna hükmedeceğiz.
Sözü çok fazla uzatmadan F/K temelli sistemin tekrar hatırlayalım:
Şirketlerin bilanço ve gelir tablosu  verileri kullanılacak
Her bilanço verisi 1 çeyrek ileri kaydırılacak. 2015/09 bilançosu verileri 2015/12 tarihinde gelmiş gibi varsayılıp ona göre işlem yapılacak
Portföy %100 yatırımda olacak
Portföy her çeyrek dönemde değişecek
BİST100 hisseleri (bugünkü) kullanılacak.
F/K eksi olan şirketlere yatırım yapılmayacak
F/K değerleri en büyükten en düşüğe doğru sıralanacak, en büyük F/K değerine sahip 10 ve 20 hissede işlem yapılacak
Bilanço verileri neden bir dönem ileri kaydırılıyor? Bilançolar ait olduğu dönemin son gününde değil daha gecikmeli olarak bilgimize sunuluyor. Geçmiş analizlerde bilançoların açıklanma tarihini sanki döneminde açıklanmış gibi kabul edersek hata yaparız.

2014-15 ve 2016 yılları için portföye seçilen en yüksek f/k oranına sahip hisseler:
 

2015/12 tarihi için 2015/09 bilançosu kullanıldı, 2015/09 için 2015/06 bilançosu kullanıldı vs. 2015/06 bilançosuna göre 2015/09 sonunda alınan hisseler ise 2015/12 sonunda satıldılar. 2015/12 tarihinde alınan hisseler ise hala daha portföyde taşınıyor.
Yukarıdaki tablonun dönemsel getirileri:
 


Getiriler BİST100 ile karşılaştırıldığında tatminkar, bununla birlikte ucuz f/k metriğine göre portföye dahil ettiğimiz portföylerden geride.
Portföyün başlangıç tarihinden bu yana bileşik getirileri:
 


Tablo:
 


Yıllık getiriler:
 


Hatalar varsa tarafıma aittir, yazdıklarım yatırım tavsiyesi olarak kabul edilemez, eğitim amaçlıdır.
Pahalı F/K hisselerini almak baktığımız dönemde BİST100 endeksine göre karlı olmasına rağmen ucuz F/K hisselerinin oldukça gerisinde kalıyor.
Ucuz F/K hisselerine yatırımın çalıştığını söyleyebiliriz. Ucuz F/K hisseleri sadece 2008 yılında zarar etmişlerdi, pahalı F/K hisseleri ise 2008/11/13 yıllarında zarar etti.
Dünkü yazıda piyasa değeri filtresini uygulayacağımı söylediğim halde piyasa filtresini sadece son seçim döneminde uygulamışım. İlgili değişiklikleri google dosyasına kaydettim.
Sonuna kadar sabredip gelen okuyucularımız ilgili dosyayı burada inceleyebilirler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)