İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Yılbaşından beri kazandıran BIST 100 şirketleri

16 Mayıs 2018, 12:44 - -

Borsa yılbaşından bu yana yüzde 10 değer kaybetti. Endeks düşmesine rağmen endeksten bağımsız hisseler yükseliyor. İşte yılbaşından bu yana en fazla değer kazananlar, zirve yapanlar.

Borsa İstanbul’daki satış baskısı devam ediyor. Dövizdeki sert yükselişler sonrasında değer kaybeden BİST 100 endeksi uzun bir aradan sonra 100 bin seviyesinin altına sarktıktan sonra toparlanarak 103,300 seviyelerine kadar yükseldi. Ancak dolar ve Euro’nun önlenemez yükselişi ile artan satış baskısı endeksin yönünün yine aşağı dönmesine neden oldu.

Endeksteki değer kaybı yılbaşından bugüne yüzde 10’un aştı. Endeksteki bu düşüşe rağmen yılbaşından bu yana değer kazanan hisselerde yok değil. Endeks içinde yer alan toplam 21 hisse yılbaşında bu yana değerlerini artırarak yatırımcılarının yüzünü güldürdü.

Yılbaşından bu yana kaybettirmeyen 15 hisse

Yılbaşından bu yana BIST 100’de yer alan şirketlerin getirilerine baktığımızda ilk sırada yüzde 53,58 ile Kardemir (D) yer alıyor. Kardemir (D)’yi yüzde 41,45’lik getirisiyle ICBC Türkiye ve yüzde 26,47’lik getirisiyle Çemtaş takip ediyor. Sasa Polyester, Vestel, GSD Holding, Karsan ve Ereğli Demir Çelik yılbaşından bu yana yatırımcılarına yüzde 10’un üzerinde kazandırırken, Koza Altın, Türk Hava Yolları, Doğan Holding, Coca Cola İçecek, Galatasaray, Anadolu Efes ve Global Yatırım Holding ise listede yer alan diğer endeks şirketleri.

Yılbaşına göre zirve fiyatına en yakın hisseler

Yılbaşından bu yana yükselen ve zirve seviyesine yaklaşan endeks hisselerini incelediğimizde ise ilk sırada yine Kardemir (D) yer alıyor. 14 Mayıs itibariyle hisselerin kapanış fiyatlarına göre baktığımızda Kardemir (D)’nin 4,93 TL ile zirve seviyesinde bulunduğunu görmekteyiz. ICBC Türkiye 6,45 TL kapanış fiyatı ile zirve seviyesine en yakın ikinci endeks hissesi konumunda. Ereğli Demir Çelik, Koza Madencilik, Fenerbahçe, Çemtaş, Sasa Polyester, Coca Cola İçecek, Galatasaray, Metro Holding, TÜPRAŞ, Koza Altın, Enerjisa Enerji ve TAV Havalimanları zirve seviyelerine yakın olan diğer şirketler.

Endeksten bağımsız hareket eden hisseler

BİST 100 endeksinin yılbaşından bu yana yüzde 10’un üzerinde düşmesine rağmen endekste yer alan 21 hissenin yatırımcılarına kazandırdığından bahsettik. Hisselerin bir kısmı içinde bulunduğu endeksin seyrine göre hareket ederken bazı hisseler ise içinde bulunduğu endeksin hareketinden bağımsız olarak hareket ediyor. Hisselerin endekslerle olan bu ilişkisini inceleyebilmek için ‘Beta’ adı verilen bir katsayı kullanılmaktadır. Beta katsayısı 1 ise hisse içinde bulunduğu endeks ile aynı yönde ve şiddette hareket eder. Beta katsayısı 1’den uzaklaştıkça hisselerin fiyat hareketleri endeksin hareketinden uzaklaşmaktadır.

Endeksten bağımsız hareket eden hızlı hisseleri incelediğimizde ilk sırada 1,92 beta katsayısıyla Koza Madencilik yer alıyor. Koza Madenciliği 1,77 beta ile Sasa Polyester, 1,62 beta ile Zorlu Enerji takip ediyor. Koza Altın, Garanti, Kardemir (D), Türk Hava Yolları, İhlas Gayrimenkul, İpek Doğal Enerji, Vestel, İş Bankası (C), Park Elektrik Madencilik, Pegasus, T. Halk Bankası ve Aksa listede yer alan diğer şirketler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)