Ana SayfaYazarlarEkrem ÖncüMaliyeci gözüyle
Ekrem Öncü [email protected] Ekrem Öncü

Yeni bir vergi mi, vergi affı mı?

11 Mayıs 2020, 13:54 - -

Malum olduğu üzere dünyada korona virüs etkisi ile ekonomiler çok ciddi şekilde daralmaya başladı ve toparlanmanın da “V” şeklinde değil “L” şeklinde durağan bir döneme girilebileceği ve en iyi ihtimalle de “U” şeklinde olacağı yönünde görüşler bulunmaktadır.

Özellikle Avrupa ülkeleri ve ABD ekonomilerini canlı tutabilmek ve gerçek/tüzel kişilerin maddi sıkıntı çekmemesi için çok ciddi paketler açıkladılar ve bu paketlerden geniş kesimleri yararlandırdılar. Nitekim, 2020’nin ilk çeyreğinde ABD %4,8, Almanya %6,1, Fransa %5,8, İspanya %5,2, İtalya %4,7, Euro Bölgesi %3,8 küçüldü. Çin 2019’da %6 büyümüş iken 2020 ilk çeyrekte tahmini %2-3 arası ve Türkiye ise tahmini %5 küçülecek. Bu küçülme rakamlarını tek başına okumayıp 2019 yılındaki büyümeleri de dikkate alarak okumak gerekir. Dünya ekonomilerinde işsizlik oranları da çok hızlı bir şekilde yükselmektedir. Sadece ABD’de bu süreçte 20 milyon yeni işsiz yaratılmış oldu.

Ülkemiz de korona virüsten yeterince etkilenmiş olup dünyadan soyut kalamamıştır. Bu koşullarda “Net Aktif Vergisi” gibi ya da başka şekilde yeni bir vergi ihdas etmek en hafif ifade ile yangına körükle gitmek olacaktır. Ekonomiler küçülüyor, işsizlik rakamları ciddi boyutlarda artıyor iken yeni vergi bir ihdası bir yana, tersine gerçek ve tüzel kişilerin iş yapabilmeleri için üzerlerindeki yüklerin hafifletilmesi gerekiyor. Nitekim, gelişmiş ülkeler de hükümetler bırakın yeni bir vergi koymayı tersine bu süreci en az zararla atlatabilmek için çok ciddi harcamalar yapıyorlar.

Ülkemizde de bir yandan faizleri indirip gerçek ve tüzel kişilerin kaynağa daha kolay ulaşması amaçlanırken diğer yandan yeni bir vergi ihdas etmek çok ciddi tezat oluşturmayacak mıdır? Burada ifade etmekte fayda gördüğüm husus ise, negatif faiz uygulamasının ülkemiz açısından dövize talebi artırması ve kurların yönünü yukarı çevirdiği hususudur. Kişiler negatif faiz olduğunda paralarının değerini koruyabilmek için Türk Lirası’nda kalmak yerine dövize yönelmektedir ki, faiz düzeyi belirlenirken bu hususunda önemle dikkate alınması gerekir.

Hemen ifade edelim ki, yeni bir vergi ihdasına yönelik bir çalışma olduğuna yönelik herhangi bir duyum bulunmamaktadır. Bu tür söylentiler çok ciddi verilere dayandırılmadan dillendirilmemelidir. Piyasalar bir yandan virüs nedeni ile sıkıntı yaşarken diğer yandan böyle moral bozucu gerçeğe dayanmayan ifadeler piyasada iş yapanların bozuk olan morallerini daha da bozmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı da ülkemizin içinde bulunduğu durumun gayet farkındadır ve yangına körükle gitmeyecek kadar tecrübelidir.

BU KOŞULLARDA NE YAPMAK GEREKİR?

Ekonomilerde beklentiler çok önemlidir. Piyasa oyuncuları beklentileri satın alır, gerçekleşmeleri satarlar. Beklentileri olumluya çevirmek piyasa oyuncularına moral vermek için bu dönemde yapılacak en önemli düzenleme vergi affı, yani matrah artırımı ve yapılandırma kanunu çıkarmak olacaktır. Bu hem mükelleflerin moralini yükseltecek, hem de hazineye gelir sağlayacaktır. Piyasanın ihtiyacı olan tam da budur. Yapılacak olan yeni vergi ihdas ederek bozuk olan moralleri daha da bozmak değil, tersine piyasaya moral verip beklentileri olumluya çevirmektir. Bu ortamda en doğru adım vergi affı çıkararak hem hazineye gelir yaratmak hem de mükelleflerin borçlarını yapılandırarak nefes almalarını sağlamak olacaktır.

Bilindiği gibi yakın zamanda “Değerli Konut Vergisi” düzenlemesi yapılmış ve daha yürürlüğe girmeden ertelenmiş ve yeniden düzenlenmişti. Doğrusu da iyi düşünülmeden teknik tarafları ve sonuçları yeterince hesap edilmeden yapılan bu düzenlemenin daha kabul edilebilir ve teknik bakımdan sorunsuz bir şekilde yürürlüğe girmesi idi ve bu adım isabetli bir şekilde atıldı.

İçinde bulunduğumuz koşullarda yeni bir vergi ihdası tam anlamı ile yangını körüklemek olacaktır ki, böyle bir çalışma olduğuna yönelik bir duyum yok ve olacağına da kanaat getirmiyorum. 2019 yılına ait dördüncü dönem geçici vergi beyannameleri verildi ama henüz Kurumlar Vergisi Beyannameleri verilmedi. Muhtemeldir ki, Kurumlar Vergisi Beyannameleri verildikten sonra vergi affı ve yapılandırma kanunu gündeme gelecektir ve bu düzenleme yerinde bir adım olacaktır. Piyasa beklentileri bu yöndedir ve Hazine ve Maliye Bakanlığı mutlaka bunu dikkate alarak gerekli adımları atacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (46)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa Doğan06 Haziran 2020 12:11

    sevgili cumhurbaşkanım lütfen vergi affı ve matrak artırımı çıkarın herkes zor durumda bir an önce devletin kasasına para girsin millette rathatlasın

  • Nihat Aydın07 Haziran 2020 19:29

    Faturacilara gün doğsun demi

  • ikram bayhan06 Haziran 2020 08:56

    Devletin bu zor günlerde mutlaka vergi ve sgk borclarini ya aff yada vatandaşı zorlamayacak bir yapılandırma olması sart bankadaki hesaplarımıza bile haciz gelmis

  • Abdullah Bilir06 Haziran 2020 02:32

    05.06.2020. Hazine ve maliye bakani Berat bey vergi affina sıcak bakmiyorum diye aciklama yapti. Butun is Cumhurbaskanimizda bitiyor çunku o vatandasini cok seviyor. Her zor durumda canini malini feda eden devletimizin yaninda olan halkimiz bu surecte devletimize maddi manevi yardim etmistir kimisi emekli massini kimisi harcligini kimisi sms ile destek vermis isverelerimizde elinden geldigince buna katkita bulunmustur. Bende bir esnaf olarak devletimizin hep yanimda oldum maddi manevi elimizden geldigince yapmaya calistik namazlarimizda dualarimizda destek olduk. Simdi de sira devlet buyuklerimizde sira bu fedakar insanlarimizin yardim ciglina sessiz kalmamali piyasayi biraz daha rahatlatmak icin ve isverenlere destek olup burada ekmek yiyen vatandaslarimizin islerine devam etnesi icin vergi borclarini odeyemez hale gelen isyerlerinin kapanmamasi icin piysalarin dahada canlanmasi ve ekonomiye katki saglamasi icin devletimizden Cumhurbaskankmizdan bu destegi bu babaligi bekliyoruz...

  • Nurullah arslan02 Haziran 2020 00:22

    Hocam benim vergi borcum var 18 milyar e haciz var yazıyor. Bir işe girip çalışsam sigortam yapılsa maaşımdan kesinti yaparlar mı?

  • Budak 01 Haziran 2020 13:03

    Arkadaşlar hepimiz aynı durumdayız Cimere yazalım,yoksa bu yükün altından kalkamayız.

  • Ragıp Öztürk31 Mayıs 2020 16:59

    Sn Cumhurbaşkanım REİSİM, vergiaffı çıkar oyu'm hep sana, ama çıkarmazsan düşünürüm verme yi gerçekten uzadı gecik ti, kötü durum da dükkanı mız, neden çıkarmıyor sun artık. Allah'a emanet ol

  • Mutlu Köse30 Mayıs 2020 16:27

    Arkadaşlar edevlet üzerinden cimer'e yazın, buradan sonuç alabiliyoruz, mutalaka sesimizi cimer üzerinden yapılandırma çıkması için duyurmalıyız!

  • Emre30 Mayıs 2020 15:58

    Yapilandima veya verg affi cikmazsa halimiz duman hesaplara e haciz konmus kredi kullanamiyoruz arabaya yakalama cikmis yola gidemiyoruz elimizi kolumuzu bagladilar had duvara cik diyorlar

  • Süleyman kuytak29 Mayıs 2020 22:47

    On bin otuz bin olmuş af gelmezse ödeme olmaz durum kırık bir an önce gelir inşallah

  • ekrem29 Mayıs 2020 08:19

    Cok acil vergi ve sgk Affı bekliyoruz yoksa vallhi çolok çocuk acliktan olecek bunun gizlisi saklisi yoktur emin olun 2 yildir calismiyorum piyasa acilir beklerken Koronavirus geldi hepimizi yerle duz et cok perisaniz

  • Erman geyikli28 Mayıs 2020 17:50

    8 bin tl ana para 22 bin tl olmuş yeni ceza evinden çıktım denetimim vesaire varken ben bu borcu nasıl ödeyebilirim trafik cezalarına yapılandırma ve faizin silinmesi gerekli.

  • kaya26 Mayıs 2020 21:03

    arkadaşlar buraya yazmakla bişey elde edemeyiz lütfen talebimizi cimere yazalım. aksi halde iflas edecek esnaf sayısı çok fazla olur. lütfen cimere yazalım 

  • murat alim26 Mayıs 2020 15:40

    Bu vergi yapılandırması 2023 seçiminfe yaparlar bence çünkü hep öyle olmuştur şeçim yatırımı

  • Özkan 26 Mayıs 2020 15:32

    Acil Af bekliyoruz. Ana para peşin hemen yatırılıp. Banka işlemlerini aktif hale getirmeliyiz

  • Emine Tıkız25 Mayıs 2020 21:49

    Bir an önce vergi affı gelmelidir . Yoksa vatandaşın varı yoğu vergilere cezalara gidecektir aff gelip faiz silinip ana paraların toplanması en uygunu yeni bir yapılandırma şart

  • Işi yok Derdi çok Vergi borcu daha çok 25 Mayıs 2020 17:56

    Arabamin fiyati 15 bin tl. trafik ceza vergi borcum 30 bin tl. bu adaletmi yaziklar olsun Bu millet kendisini öldürmesinde ne yapsin

  • Erman Karacan23 Mayıs 2020 17:44

    Sn Cumhurbaşkanım, eğer bu dönemde bir vergi affı çıkarırsanız ilk kez oyumuzu size vereceğim. Sözüm sözdür!

  • Mehmet Cingöz23 Mayıs 2020 17:29

    Arkadaşlar taleplerinizi CİMER'e yazmayı unutmayın, af taleplerimizi en düzgün oradan iletebiliriz. En hızlı sonucu oradan alırız buraya yazmanın bir faydası yok!

  • Safinaz Güvenilir 23 Mayıs 2020 10:29

    Aylardır bir affı bekliyoruz banka lar kıredi ret veriyor bloke li hesap yaparsanız yapın artık yeter reis

  • Acar hatun23 Mayıs 2020 07:26

    Birlik olunmalı Maliye bakanının ,resmi internet sitesine bu yazdığımiz mesajlar iletilmeli ki bı sonuç alalım.

  • Şakir ince 23 Mayıs 2020 00:45

    Vergi affı ne zaman çıkar bilgisi olan var mı

  • Hakan21 Mayıs 2020 21:12

    45 yıllık esnafım 450 bin tl vergi borcum var 450 bin tlde faiz 900 bin bu ülkede kurnazlar 1 tl vergi vermiyor bizde kazandığımızı vergi dairesine yatırdık not (aylık ortalama 10000$ vergi veren bi işletme 35 yıl boyunca tek kuruşunu bir gün aksatmamış)

  • Oguzhan20 Mayıs 2020 22:57

    20 yasindayim 6.7 bin cezam var faiziyle birlikde askere gidecem kredi kart borcum var. Sahislara borcuku bitirdim devlete olan borclarimi odeyim derken virusden dolayi issiz kaldim. Kapandi fabrika turizm sezonuda acilmadi oraya gitsem. Su durumda ben bu borcu nasil odeyim. Kafama sikacam zaten hayat durdu ailem yok kendi ayaklarimin ustunde duramiyorum. Intiharlar cogaldi millet ne yapsin

  • murat kaya20 Mayıs 2020 20:27

    Vergi affı çıkması için lütfen cimere yazalım. Kamuoyu baskısı yaparak vergi yapılandırmasını gündeme aldıralım. Aksi halde çok şirket iflas eder. o yüzden hep beraber baskı yapıp vergi affı isteyelim. vergi yapılandırması olursa borcumu peşin ödeyeceğim. 

  • Mehmet Cingöz23 Mayıs 2020 17:32

    Aynen dostum ben de öyle yaptım

  • Yılmaz Kestioğlu20 Mayıs 2020 18:22

    Devlet 2019 un son çeyreginde sıkıntıda olan esnafın bütün malına ve banka hesaplarına haciz koymuş araçlarını baglamisti henüz esnaf kendine gelmeden salgın başladı küçük esnaf tamamen bitmisvaziyette en kısa zamanda vergi affı getirilmeli bütün faiz silinip ana parada uzun vadeye yayılıp esnaf rahatlatılması lazım

  • Ahmet Say20 Mayıs 2020 16:07

    Mutlaka vergi affının çıkmasını istiyorum faizler silinsin hemen ödeyeyim. Bende rahatlayayım, devletimde rahatlasın. Rica ediyorum acil vergi affı çıksın ... Teşekkürler

  • İslam dönmez20 Mayıs 2020 00:17

    Lütfen yakin zamanda çiksin çok borcum var

  • Fatih ustun19 Mayıs 2020 22:34

    Eger yeni vergi yapilandirma cikarilacaksa bunun odeme vadesi 60 aya cikarilmali zira pandemi sonrasi durum ic acici olmayacak yetkililer bunu dikkate alsinlar.

  • Hüseyin yakıcı 15 Mayıs 2020 11:42

    En yakın zamanda yeni bi vergı yapılandırması çıkması lazım hem vatandaş için hem devlet için iyi olur

  • Oktay Özdemir18 Mayıs 2020 15:22

    Vergi afıcıksın borcumun ana parasını öderim faizi silinsin

  • Orhan Çoban 14 Mayıs 2020 19:42

    Bi vergi affı bizimde devletimiz yapar işler alt üst oldu dağıldık inşallah af gelir

  • Ayşe Koç13 Mayıs 2020 16:53

    Böyle zor zamanlarda mutlaka esnafa destek olmak gerekli aksi halde iflaslar artacaktır. Devletimiz buna mutlaka bir çözüm bulur kanaatindeyim. Vergi yapılandırmasını bekliyoruz.

  • cevat demir13 Mayıs 2020 16:44

    covit 19 den beri mükelleflerdeki ekonomik ve ödeme zorluluğu işyerlerin kapalı olması uygun ödeme ile gelecek af ve vergi matrah artırımı hem maliyeyi hemde mükellefleri rahatlatır beklenti var

  • Borcu çok.13 Mayıs 2020 08:13

    Trafik cezalarının ve vergilerin faizlerinin silinmesini, Vergi düzenlemesinin yapılmasını bekliyoruz.

  • Görkem Akkuş 12 Mayıs 2020 20:40

    Trafik cezalarını ödeyemediğim için üzerine aylık 500 TL faiz geliyor ben devlete mi çalışcam kendime mi bu nasıl iş

  • Murat12 Mayıs 2020 22:26

    Ceza yemeyeceksin. Dikkatli araç kullanacaksin

  • Adem 12 Mayıs 2020 20:10

    Ekrem bey SEYKM hisse üç gündür taban spk da ses yok bu nasıl iş neler dönüyor

  • Ali12 Mayıs 2020 19:10

    Ciddi gerçekci uzun vadeli bir ekonomik program yapmak lazım bunlar çözüm değil.

  • gökçe keser12 Mayıs 2020 09:55

    devlet zaten araç cezalardan milyon topluyor. bir ceza 550 lira kim ödesin...bu resmen vergi ceza diye vatandaşı ezmektir.derhal bu uygulamalar kalksın polis vs diğer memurların yetkisi kaldırılsın

  • Muhtar12 Mayıs 2020 22:28

    Siz galiba yurtdışındaki ceza ve vergileri bilmiyorsunuz. Bilseniz halimize sukrederdiniz

  • Hüseyin aslan12 Mayıs 2020 02:39

    Zaten vergi daireleri otomatik olarak hesaplarını kitlitor aracın varsa kitlitor satamıyorsun bu af çıkmasa busüreçte küçük ve orta ölçekte ticaret yapan bitecek büyük oynayan vergi gibi derdi yok nerdeyse devlet onlara vergi verecek yani bundan sonraki süreçte af çıkmasa neyimiz var neyimiz yok icraya gidecek inşallah devlet dikkate alır

  • Fantiri fostik11 Mayıs 2020 19:22

    Zamanında ödeyen resmen kerizdir

  • Orhan çoban14 Mayıs 2020 19:39

    Zorda darda olanlara argo beyin yapınla anlayışınla tahrik etme lann

  • ggff11 Mayıs 2020 18:54

    ÖTV kaldırılsın vergi dusurulsede araba sahibi olsak yada ilk arabasını alanlara taninsa bu hak