Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Yatırımda stratejik adımlar

14 Şubat 2018, 10:21 - -

Yatırım kararı alırken ön yargılardan uzaklaşmak, aşırı heyecan ve aşırı kaygı halinde iken karar vermekten uzaklaşmak getirileri artırıyor.

Finansal piyasalarda yatırım yapan bireysel yatırımcılar ve kurumsal yatırımcılar farklı nedenlerle hisse senedi yatırımına yönelir. Bunların bir kısmı parasal varlıklarının değerini korumaya çalışır bir kısmı ise gelir elde etmeye çalışır. Fakat bu yatırım sürecinde yapılan tüm araştırmalar yatırımcıların karar alırken rasyonel davranmak istediklerini ancak bunu tam olarak gerçekleştiremediklerini göstermektedir. Gerçekleştirememelerinin nedenleri ise; önyargılar ve duygusal faktörler olarak gösterilmektedir. 1979’larda, Daniel Kahneman ve Amos Tversky tarafından yapılan pek çok çalışmada psikolojik faktörlerin yatırımcıların hisse senedi alım satımı üzerinde etkisi olduğu ortaya kondu. Davranışsal finans adı altında yapılan bu çalışmalarda önemli sonuçlar ortaya çıktı; İnsan psikolojisi de işin içine katılarak belirsizlik altında karar verme durumunda yatırımcıların rasyonel davranamadıkları, bir takım psikolojik eğilimlerin etkisi altında kaldıkları araştırılmış ve bu konuda çok güçlü kanıtlar ortaya konuldu. Günümüzde davranışsal finans alanında yapılan çalışmalar yatırım stratejistlerinin yakın izleme alanına girmiş durumda. Bireysel ve kurumsal yatırımcıların yatırım kararlarında rasyonel davranışlar gösterebilmeleri yatırım kararlarında da başarılı sonuçlar almalarını sağlayacaktır.

Yatırım kararı ve uygulaması beş adımda gerçekleşir.
1-Yatırım stratejisinin belirlenmesi,
2-Yatırım aracı analizinin yapılması,
3-Portföy oluşturulması,
4-Portföyün gözden geçirilerek kontrol edilmesi,
5- Portföy performansının değerlendirilmesidir.

Yatırımcıların en sık yaptığı 10 hata
1. Herkesin yaptığını yapmaya çalışmak
2. Aşırı heyecan ve aşırı kaygı
3. Mevcut kazançların devam edeceği algısı
4.İyimser gelişmelere odaklanıp riskleri görmemek
5.Üçüncü kişilerin fikirlerine göre hareket etmek
6.Uzmanlara koşulsuz güven
7.Sürekli portföydeki gelişmeleri izlemek. Ekrandaki güncel gelişmeleri sürekli izleyerek analiz yapmamak.
8.Zamanlama hatası. Hisse senedi alımında ve satımında erken hareket etmek. 
9.Yeterli teknik donanıma sahip olmamak, hisse senedi piyasasında kar dağıtımı, bilanço analizi gibi temel düzeyde teknik bilgiye ulaşmamış olmak.
10.Teknolojiye ayak uyduramamak ve verileri birkaç saniyede analiz eden analiz paketlerini kullanmamak.

Borsa ve Dolar/TL’de son durum
BIST 100’de güçlenme sinyali hangi seviyede başlayacak?
Borsada yurt dışı piyasalardaki seyre bağlı olarak gerçekleşen satışlar yerini tepki alımlarına bıraktı. Ancak hacim zayıf ve hareket henüz güçlü değil. BIST 100 Endeksi’nde 50 günlük ortalamanın altına yaşanan bir günlük sarkmanın ardından yeniden bu seviye üzerine geri dönülmüş durumda. Fakat 20 günlük ortalama olan 116.078 bölgesi henüz geçilmiş değil. Endeksin 117.000’in üzerindeki kapanışı kısa vadeli güçlenme eğiliminin sinyali olacaktır.

Dolar/TL kurunda 3,8350’nin aşılması yükseliş sinyali olacak
Dolar endeksinde zayıf seyir ve Dolar/TL kurunda dar bir bant içerisinde hareket ediyor. Şubat ayı boyunca 3,72-3,83 bandında dalgalanma yaşandı. Dolar Endeksi DXY, 90 seviyesinin altında ve 3,89’a geriledi. Dolar/TL kuruna baktığımızda ise 3,8126 seviyesinde. Dolar/TL’de 3,80’in altında kalıcı hareketler yaşanmadıkça yükseliş potansiyeli güçlü. Dolar kurunda ilk direnç 3,8240 seviyesinde ancak 3,8350 aşılırsa yükselişin başladığının sinyali olacak. 

Kurum Raporlarında öne çıkanlar

Hisse senetlerinde alım zamanı mı?
Uluslararası yatırım kuruluşları Morgan Stanley ve JP Morgan hisse senetlerinde görünümün olumlu olduğunu belirterek alım yapılıp beklenmesi gerektiğini öneriyorlar. Kurumların değerlendirmeleri şöyle:

Morgan Stanley
Morgan Stanley müşterileri için hazırladığı notta piyasa düzeltmesinden kaynaklanan fiyat hasarının büyük kısmının geride kaldığını ve hisse senetlerinde disiplinli alıcı olmanın zamanı olduğunu belirtti. Kurum değerlendirmesinde Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi’nin Cuma günkü düşük seviyelerinde, 12 aylık tahmini hisse başına karının 16 katı düzeyde işlem gördüğünü ve bunun çok ucuz bir seviye olduğunu düşündüklerini belirtti.

JP Morgan 
JP Morgan son paylaştığı notunda hisse senetlerine yönelik görünümün hala pozitif olduğundan bahsetti. Kurum, büyümenin hayal kırıklığına uğratmamasını bekliyor. JP Morgan stratejistlerine göre yatırımcılar bilançolara göre alım yapıp beklemeli; defansif hisse senetlerinde ise kısa pozisyon almalı.

Yıllık Net Kar Marjı yüksek PD/DD Değeri Düşük 15 hisse
Piyasaların dalgalı olduğu dönemde kar marjı yüksek defter değeri düşük hisseler izlenebilir. Borsadaki geri çekilmeler bu hisselerde alım fırsatı verecektir. Yıllık kar marjı yüksek hisselerin orta ve uzun vadede hisse performanslarının da yüksek olduğu dikkat çekmektedir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)