Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Yatırım fonlarının pabucu dama mı atıldı?

29 Nisan 2016, 09:22 - -

Son günlerde hep dillerde bireysel emeklilik fonları… Yatırım fonlarından bahseden pek kimse yok gibi, sanki fonların pabucu dama atılmış. Bu yazımızda yatırım fonlarının getirilerini inceleyelim, en azından biz yatırım fonlarına üvey evlat muamelesi yapmayalım dedik… Fonların 2016 I. çeyrekte ve son 1 yıldaki getiri performanslarını ortaya koyabilmek adına TÜFE ve alternatif yatırım araçlarıyla kıyaslamaya çalıştık.

Grafik 1. Yatırım Fonlarının 1 Yıllık Getirilerinin TÜFE ile Karşılaştırılması

Grafik 1’den de izlenebileceği gibi, yatırım fonlarının tüm kategorileri 1 yıllık TÜFE’nin üzerinde getiri sağlamış. En yüksek getiriyi % 10,7 ile hisse yatırım fonları sağlamış. Onu sırasıyla katılım ve altın fonları takip etmekte. En düşük getiri ise karma ve değişken kategorisinde.

Grafik 2. Yatırım Fonlarının 1 Yıllık Getirilerinin Alternatif Yatırım Araçları ile Karşılaştırılması

Grafik 2’de yatırım fonlarının getirileri alternatif yatırım araçlarının getirileri ile kıyaslandı. Alternatif yatırım aracı olarak BIST 100 Endeksi, KYD Tüm Endeksi ve mevduat faiz oranları alındı. Geçtiğimiz 1 yılda tüm kategoriler alternatif yatırım araçlarının üzerinde getiri sağlamış. Özellikle dikkat çekici olan hisse senedi fonlarının BIST 100 Endeksi’nin yaklaşık 8 puan üzerinde kazandırmış olması.

Grafik 3. Yatırım Fonlarının Son 3 Aylık Getirilerinin TÜFE ile Karşılaştırılması

2016 yılının ilk çeyreğinde TÜFE % 1,8 oranında gerçekleşirken, yatırım fonlarında tüm kategoriler yatırımcılarına TÜFE’nin üzerinde kazanç sağlamış. En yüksek getiri hisse fonlarına ait. Onu altın fonları izlemekte. En düşük getiri ise borçlanma araçları fonlarında.

Grafik 4. Yatırım Fonlarının Son 3 Aylık Getirilerinin Alternatif Yatırım Araçları ile Karşılaştırılması

Yatırım fonlarının kategori bazında 2016 yılı 1. çeyrek getirilerini alternatif yatırım araçlarıyla karşılaştırdığımız grafik yukarıda yer almakta. Sene başından bu yana hisse senetleri piyasasında yaşanan olumlu hava BİST 100 Endeksi’nin % 16 değer kazanmasını sağladı. Hisse fonlarıysa BİST 100’ün altında, % 12,8 getiri ile yer almış. Mevduat faiz oranları üç aylık dönemde % 2,9 olarak gerçekleşirken, borçlanma araçları fonları % 2,2 ve para piyasası fonları % 2,4 ile mevduatın altında kaldı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • guest13 Mayıs 2016 08:22

    tüfe'yi benchmark alarak bir çalışma zorlama olmuş. mevduatla karşılaştırırsanız neden pabucun dama atıldığnı anlarsınız. ama bunu zaten biliyordunuz değil mi :)

  • Foncu29 Nisan 2016 16:54

    Serra Hanım, Hisse yatırım fonları getirileri yanlış ya da brüt olduğu belirtilmemiş. Bu kategoride 1,3milyar TL fon var, ağırlıklı ortalama getirileri %7,3. Eğer listeden Koç İştirakleri Fonu, İş Yatırım Teknoloji Fonu, Ata Serbest Fon ile yabancı hisse fonlarını çıkarırsak ortalama getiri %1,83e düşer. Bu da enflasyonun oldukça altında bir getiridir.

  • işim olmaz artık başka işlerde29 Nisan 2016 16:34

    kardeşim en iyisi emlak,arsa,arazi alıp kirasından,gelirinden,priminden yararlanmak gerisi boş.

  • BİROL DİZDAR29 Nisan 2016 13:00

    Diğer yorumun düzeltilmesi: İflas ertelemelerinin çığ gibi büyüyeceğini ilgililer belirtiyor. Bir şirket iflas ertelemesi yaptığında Portföy Yönetim Şirketleri nin fonların içinde iflasını talep eden şirketin bono ve tahvili varsa bu bono ve tahvilin değeri de sıfıra düştüğünden bu fonu elinde bulunduran yatırımcı zarar etmektedir. Bu nedenle yatırımcının uğradığı zarar nedeniyle Portföyünde özel şirket bonosu ve tahvili bulunan yatırım fonları tahlike arz edecektir ve etmektedir. Bu nedenle Özel sektör bono ve tahvili taşıyan yatırım fonlarından kaçış başlayacak ve bu durum Türk ekonomisine de darbe vuracaktır. Çünkü yatırımcı aldığı yatırım fonu içinde ileride iflasını talep eden bir şirketin bonosu ve tahvili çıkarsa ''zarar uğrayabilirim endişesi ''içine girecektir. Bu duruma Sermaye Piyasası Kurumunun önlem alması ve yatırımcıyı koruyan düzenleme yapması çok önem arzetmektedir..

  • BİROL DİZDAR29 Nisan 2016 11:00

    İflas ertelemelerinin çığ gibi büyüyeceğini ilgililer belirtiyor. Bir şirket iflas ertelemesi yaptığında Portföy yatırım kuruluşları içinde bu şirketin yatırım fonu varsa bu fonun değeri de sıfıra düştüğünden bu fonu elinde bulunduran yatırımcı zarar etmektedir. Bu nedenle yatırımcının kusuru olmadan uğradığı zarar nedeniyle Portföyünde özel şirket bonosu bulunan yatırım fonlarından kaçış başlayacaktır. Bu durum Türk ekonomisine de darbe vuracaktır. Çünkü yatırımcı yatırım fonu içinde iflasını talep eden bir şirketin bonosu varsa zarar uğrayabilirim endişesi içine girecektir. Bu duruma Sermaye Piyasası Kurumunun önlem alması çok önem arz ediyor.