Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Yatırım fonları başarısız darbe girişiminden nasıl etkilendi?

12 Ağustos 2016, 11:06 - -

Temmuz ayının 15’inci günü için takvimlere “başarısız darbe girişimi” notu düşürüldü ve uzunca bir zaman bir numaralı gündem maddesi olmaya devam edecek gibi görünüyor. Darbe girişimini takip eden günlerde yurtiçi piyasalarda sert dalgalanmalar yaşandı. BIST100 Endeksi bir haftada %13 değer kaybına uğrarken dolar %6 değer kazandı. Temmuz ayının sonuna gelindiğinde endişelerin azalmasına paralel olarak piyasa üzerindeki baskı da hafiflemiş ve endeks bir miktar toparlanma göstererek Temmuz ayını %1,8 kayıpla kapatmıştır. Aynı dönemde TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı ise %4 civarındadır.

Türkiye olarak böyle büyük bir tehlike ile uğraşırken dünya gündemi de IMF’nin küresel büyüme tahminlerini tekrar düşürerek 2016 için %3,1 ve 2017 için %3,4 yapmasını konuşuyordu. Bu düzenlemenin ardındaki temel nedenin İngiltere’de yapılan referandum sonucunda çıkan ayrılma kararı olduğuna işaret edilmektedir. 27 Temmuz’daki toplantının ardından FED’in faiz oranlarını değiştirmemesi piyasadaki beklentileri öteleyerek altın fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Başarısız darbe girişiminin yatırım fonları piyasasına etkisinin güçlü olmadığını görüyoruz. Fonlar Temmuz ayında ortalama % 0,8 getiri sağladı. Portföylerinde altına yoğun olarak yer veren kıymetli maden yatırım fonları ortalama % 5,9 getiri ile geçen ayın en başarılı kategorisi oldu. Bu noktada altının ons fiyatındaki artışla birlikte TL’nin dolar karşısındaki değer kaybının etkili olduğu görülmektedir. Türk lirasında yaşanan değer kaybından olumlu etkilenen diğer fon türü ise kamu dış borçlanma araçları yatırım fonları oldu. Bu kategorinin geçen ayki ortalama getirisi %2 düzeyinde oluştu. Temmuz ayında hisse fonları % 0,3 kaybettirirken, karma ve değişken fonların getirisi ise % 0,5 düzeyinde sınırlı kaldı. Bu noktada BIST 100 endeksinde yaşanan kaybın %2 olduğunu hatırlatmakta fayda var. Portföyünde yabancı menkul kıymetlere yer veren fonlar ise Temmuz ayında iç piyasalardaki gelişmelerden kaynaklı değer kaybından etkilenmediler. Yabancı borçlanma araçları fonları %5, yabancı hisse senedi fonları ise % 9,5 düzeyinde getiri elde ettiler. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BİROL DİZDAR12 Ağustos 2016 11:41

    İflas ertelemeleri neden bu kadar yaygınlaştı. Şirketler bono ve tahvil çıkaracakları zaman ilk müsadeyi SPK dan alırlar. SPK şirketlerin bu talebini inceler .Bunların bilançolarına bakar. İleri de bono ve tahvillerini ödeme güçü olup olmadığını, bilançoların makyaljı olup olmadığını inceler. Herhangi bir risk görürse müsade vermez. Müsade verdikleri iç ve dış reyting şirketlerinin de incelemesine tabidirler .Peki bu durumda neden dolayı iflas erteleme sayısında artma var? En önemlisi özel sektör bonosu taşıyan yatırım fon sahiplerinin zarara uğramasının sorumlusu kimdir?