Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Yabancıların son gözde sektörleri ve hisseleri neler?

10 Ekim 2019, 11:14 - -

Borsa İstanbul’daki yabancı yatırımcıların oranı son veriler ile yüzde 64,95 oranında bulunuyor. Yabancıların borsadaki saklama payları son bir yılda yüzde 62,50 ile yüzde 66,20 arasında değişim gösteriyor.

Yabancı Saklama Payları

Borsadaki yabancıların oranı yüzde 65 gibi yüksek bir orandayken borsada yapılan işlemlerin büyük kısmını yerli yatırımcılar yapıyor. Yabancı ve yerli yatırımcıların aldıkları hisseleri ortalama ellerinde tutma sürelerine baktığımızda yabancılar aldıkları hisseyi ortalama 185 gün  (6ay) ellerinde tutarken yerli yatırımcılar hisselerini ortalama 32 gün (1ay) ellerinde tutuyor.

Yabancı yatırımcılar uzun vadeli yatırımcı profilinde iken yerli yatırımcıların ise kısa vadeli yatırımcı profilinde olduğu görülüyor. Yerli yatırımcılar her ne kadar kısa vadeli fiyat hareketlerine göre alım satım yapsalar da çoğu yerli yatırımcı yabancı yatırımcıların ne yaptığını merak etmektedirler. Yabancılar hangi hisselere yatırım yapıyor? Hangi hisselerden çıkıyor? Benim elimde olan hissedeki yabancı oranı nedir?

İşte bu soruların ve daha fazlasının cevabı Finnet2000.com Borsa Bilgi Portalın’da yer alıyor.

Borsa İstanbul’da yabancıların işlemleri analizine dört adımda yapabiliriz.

1-Yabancı İşlemlerinden sektör bazında yabancı işlemleri analizini seçebiliriz.

2- BİST’teki Yabancı İşlemlerinin genel görünümüne bakabiliriz.

3-Yabancıların en çok yatırım yaptığı hisselerin analizini yapabiliriz.

4-Yabancıların Döviz Bazındaki alım satım tutarlarını inceleyebiliriz.

YILIN İLK 9 AYINDA YABANCILAR HANGİ HİSSE VE SEKTÖRLERDE ALIM YAPTI?

1-Eylül 2019’daki yabancıların borsadaki tüm işlemlerine baktığımızda;

Yabancı yatırımcılar Eylül ayında BİST'te 9,528,507,089 dolar alım, 9,216,289,677 dolar satım gerçekleştirdiler. Böylece ay sonu itibariyle yabancı yatırımcılar Borsa'da 312,217,412 dolarlık net alım gerçekleştirmiş oldular. Geçen yılın Eylül ayında yabancılar BİST'te 8,311,928,942 dolar alım, 8,198,439,399 dolar satım gerçekleştirip,113,489,543 dolarlık net alım gerçekleştirmişlerdi.

Yabancı yatırımcılar Eylül ayı içerisinde BİST'te en çok net alımı Bim Mağazaları  ve Halk Bankası hissesinde gerçekleştirirken, en çok net satımı ise Pegasus ve İş Finansal Kiralama hissesinde gerçekleştirdiler.

2-Yabancıların en çok yatırım yaptığı hisseleri incelediğimizde;

3-Yabancıların Eylül 2019’da dolar bazında yaptıkların alım satım tutarlarını incelediğimizde;

Yabancılar alım-satımları döviz bazında yapmaktadırlar. Yani Borsa İstanbul’da yatırım yapmak isteyen bir yabancı elindeki dövizi TL’ye çevirerek alım yapar. Satım içinde bunun tam tersi geçerlidir. Yabancıların dolar bazındaki alım-satım tutarlarını takip etmek yabancıların borsadan genel bir çıkış mı yaptıkları yoksa yalnızca hisse bazında satışa geçtiklerini anlamak için önemlidir.

Tablo bize Eylül 2018 ile Eylül 2019 arasındaki yabancı yatırımcıların dolar bazında borsanın tümündeki alım ve satım tutarlarını gösteriyor. Tabloda görüldüğü gibi dolar bazındaki alım-satım tutarları birbirlerine oldukça yakın seyrediyor. Yani borsa da büyük çaplı bir dolar çıkışı söz konusu değildir.

4-Eylül 2019’daki Yabancı İşlemlerini sektör bazında incelersek;

Tablo bize yabancıların Eylül 2019’da en fazla Sanayi ile Bankalar ve Özel kurumları sektörlerine yatırım yaptığını gösteriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)