Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Yabancı güçlü hisseleri topluyor

08 Ağustos 2019, 08:37 - -

Borsa İstanbul’da yabancılar hisse değiştiriyor. Bazı hisselerde pozisyon azaltırken, güçlü hisseleri topluyor. Yabancı yatırımcılar Temmuz ayı içerisinde borsada en çok net alımı Tüpraş ve Akbank hissesinde gerçekleştirdi.

Borsa İstanbul’da hisse toplama dönemindeyiz. Merkez Bankası’nın faiz indirim süreci, gerileyen döviz kurları, yurtdışı konjonktürün gelişmekte olan ülkeler lehine olması hisse toplama için iyi bir dönem yaratıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, FED'e parasal sıkılaştırmaya son verme çağrısında bulunması gelişmekte olan ülkelere ilgiyi canlı tutuyor. İşte bu dönemlerde güçlü hisseleri biriktirmeyi başaranlar için uzun vadede yüksek getirilerin kapıları da açılmış olacak.

Yabancı yatırımcıların Temmuz ayı tercihlerine bakıldığında en fazla alım yaptıkları 10 hisse senedinden üç tanesinin banka hissesi olduğunu görüyoruz. Bu hisseler: Akbank, Yapı ve Kredi Bankası ve Vakıfbank.

Yabancılar Temmuz ayında en fazla Tüpraş hissesinde alım gerçekleştirdi. Bim Mağazalar, Aselsan, Enerjisa Enerji, Koza Altın, Türk Telekom, Migros Ticaret yabancıların pozisyon artırdıkları hisseler arasında yer alıyor.

Tüpraş’ta 47 milyon dolarlık alım 

Tüpraş - Aylık Yabancı Yatırımcı Alım ve Satım Tablosu

Mayıs ve haziran ayında Tüpraş hisselerinde satış yapan yabancıların Temmuz ayına gelindiğinde alım yaptıkları dikkat çekiyor. Temmuz ayında yabancılar Tüpraş’ta 47 milyon 507 bin dolarlık alım gerçekleştirdi.

Tüpraş hissesindeki yabancı payına bakıldığında yüzde 80 oranında olduğu görülüyor.

Akbank’ta yabancı alımı güçlü

Akbank hisselerinde yabancılar temmuz ayında 859 milyon dolarlık alım, 822 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi.

Akbank’ta Temmuz ayında yılbaşından bu yana en fazla yabancı işlem hacimi gerçekleşti. Yabancılar hissede nette 37 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi. 

Borsada yabancı payı izlenmeli

Yabancı yatırımcıların Ağustos ayında paylarında çok düşükte olsa azalma gözlenmekte. Borsadaki yabancı payı yüzde 64,71 seviyesinde bulunuyor.

Yabancılar borsadaki paylarını yüzde 61’in altına hiç düşürmüyor. Ancak yüzde 65-66 baremine geldiğinde payları bir miktar azaltıyorlar. İşte bu dönemlerde hisse seçimleri önemli oluyor. Güçlü hisselerde yabancıların pozisyon artırdıkları dikkat çekiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Talha08 Ağustos 2019 22:04

    Bence borsa uzatmaları oynuyor ama bakalım

  • glbmd zede08 Ağustos 2019 10:17

    glbmd yabancı kaçtan aldıda satış yapıyor.halka arz fiyat 1,72tl. 9 yıldır düşen hissede maliyetleri kaç.p/d ve f/k  bakın nasıl oluyorsa hisseyi satış olur.çok saçma.usd olarakta bakınca  çok komik diplerde