Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Volatilitede yerlerde sürünüyor

03 Mayıs 2017, 10:36 - -

Borsalar 2009 yılı diplerinden itibaren kesintisiz yükselişine devam ederken Trump sonrasında yükseliş çok hızlandı. Kısa sürede dünya endeksleri %20’den fazla getiri ürettiler. Bu esnada sürekli gerileyen bir yatırım aracı vardı: Volatilite endeksi / korku endeksi ya da bilinen adıyla VIX. VIX endeksi geçtiğimiz hafta içerisinde %10 seviyesi altını bile gördü. Aşağıdaki grafikte 10 yıllık dip seviyesine geldiğimizi görebiliyoruz:

Bir anlam ifade etmeyebilir. Sonuçta piyasa katılımcıları artık sadece tek bir yönden bahsediyor: Yukarı. Rallinin çoğunu kaçırmış olanlar ise yeni stratejiler peşindeler. Bu stratejilerden biri “put” satmak ve prim almak diğeri ise doğrudan volatilite satmak.

Volatiliteyi nasıl satabiliriz?

XIV satın alarak yapılabilir ya da VXX açığa satılabilir.

RBC analisti Charlie McElligott ifadesiyle VXX açık yapma isteği görülmedik seviyelere ulaştı:

FT VXX açık pozisyonlarını hafta sonunda haber yaptı. Açık hisse talebi ilk defa yeni hisse oluşturulmasından fazla olmaya başladı. Ne kadar hisse çıkarsa (VXX yatırım aracı yeni yatırımlar çekerse) bu hisseleri ödünç alıp açığa satma isteği de o kadar hatta daha fazla artıyor. VXX açığa satılan hisse oranı var olan hisselerin %95’ine ulaştı!

Volatilite satmak artık kurumsal bir strateji olmayı aştı, bireysel yatırımcılar da bu stratejileri yoğunlukla kullanmaya başladılar. Burada emeklilik fonlarının bu tip yatırım stratejilerini portföylerine dahil ettiğini ve buna ciddi yatırım yapıldığını okuyabilirsiniz.

Wilshire endekslerine göre son 30 yılda ABD’de put satmak yıllık ortalama %10 kazandırmış, hisse alıp call satmak %8,9; SP endeksi ise %9 kazandırmış. Put satmak oldukça karlı görünüyor ama karların önemli bölümü son 10 yılda elde edildi.

Emeklilik fonları ise bu trene biraz geç binmiş gibi görünüyorlar. Bu strateji ile devam etseler ve piyasa Trump seçildiği güne dönse ciddi zarar potansiyeli taşıdıklarını ancak o gün anlayacaklar.

Makro açıdan baktığımızda büyüme hikayesini sarsan iki önemli gelişme var:

  1. 1. ABD tahvil faizleri geriliyor. Grafikte son 6 ayı görebiliriz:


  1. 2. Emtia kompleksi büyümeyi destekleyecek şekilde fiyat anlamında yükselmiyor:

 

ZIRP, NIRP vs. gibi bir sürü programla volatilite bastırıldı. Tüm yatırımcılar volatilite satmaktan ciddi para kazandılar. Risk paritesi, volatilite hedefli ve daha pek çok opak ürün stratejileri yatırımcı ilgisini çok çekiyor. Bu ürünlere yatırılan para 1-1,15 trilyon doları aşmış durumda.

Hisseler hiç düşmeyecekmiş gibi geliyor farkındayım geri çekilmeler ise büyük bir açlıkla alım fırsatı olarak görülüyor. Trump alternatif dünyası gerçek dünya olarak algılanmaya başladı. 100 gün oldu iktidara geleli, bir tek sözünü dahi yerine getiremedi, tvit atarak 100 günü doldurdu. Piyasalar ise aldı yükünü gidiyor, Trump varmış, yokmuş icraat yapmış yapmamış önemi yok. Bir sonraki büyük olay her neyse artık geldiğinde tüm stratejiler normale dönecek

Son olarak açıklanan veriler ile beklentiler arasındaki farkı gösteren CITI sürpriz endeksine bakalım:

Makro veriler felaket kötü geliyor, reflasyon pozisyonlarını zorlayacak bir noktaya gidiyoruz.

Ne zaman büyük kalabalık bir yöne doğru aşırı pozisyon alsa arkasında tam tersine çok büyük bir hareket geliyor.

Son zamanların en kalabalık pozisyonu volatilite satmak ve bu da korku endeksini %10 altına getirdi. Volatilite eksi olmayacağına göre bundan sonraki hareketinin yukarı olması gerekir. Bunun da eğer merkez bankası müdahalesi olmazsa fiyatları aşağı çekmesi gerekir.

Tüm piyasaların en zayıf olduğu mevsimsel altı haftaya giriyoruz ve bireysel yatırımcı pozisyonları aşırı riskli durumda. Fiyatların oynaması için büyük bir olay ihtiyaç dahi olmayabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mali03 Mayıs 2017 18:40

    Çok teknik anlayan bu tarafa gelsin. Ne demek istemiş? sanki danaları sat borsaya yatır mı demiş!

  • CENGİZ COŞKUN 03 Mayıs 2017 18:25

    Adnancığım ve Cengizciğim harikasınız :)

  • Adnan Salih03 Mayıs 2017 17:28

    Cengizcigim teşekkür ederim. Email adresim [email protected] önerileri bekliyorum

  • cengiz03 Mayıs 2017 16:38

    tamam o zaman ,bende sana yardımcı olacağım.bence türkiye gibi ülkelerde yaptığınız modellere mutlaka değişen siyasi konjonktürüde bir parametre olarak kullanmalısınız.salih'çiğim.

  • Adnan Salih03 Mayıs 2017 16:03

    Sayin Ahmet Yilmaz: Veriyi Rasyonet veya Finnet ten alabilirsiniz. Programlama bilginiz var ise borsanın web sitesinden de cekebilirsiniz. ilk ikisi ücretli üçüncü ucretsizdir.

  • Adnan Salih03 Mayıs 2017 16:02

    Sayın Cengiz: Yatırım bir kere yapılıp biten birşey değil bir süreç. Başka zaman yerine koyarız bugün az kazandiklarimizi. Kullandığım modeller geçen sene nisan da sat temmuz darbe girişimi sonrası al / kasım sat aralık al vernisti. Sat sinyali ise bu sene şubat sonunda geldi. sinyal geldikten sonra küçük bir düzeltme gördük sonrası 94k. Hicbir model mukemmel olamaz daha iyi sinyal nasıl üretebilirim onun üzerinde calisiyorum.

  • Ahmet Yılmaz03 Mayıs 2017 15:39

    Sayın Adnan Salih, daha önceki yazılarınızda irdelediğiniz en ucuz 5 hisse vb. konusunda kullandığınız hisse senedi fiyat datasını nereden bulabiliriz? XML benzeri bir kaynak var mıdır excel'e direkt aktarabilmek için?

  • cengiz03 Mayıs 2017 15:33

    o beşbincikte bastığımız mallar yüzde 20 yaptı salihçiğim.

  • Adnan Salih03 Mayıs 2017 13:20

    Sayın Cengiz: 5000 puanlık hatırımız yokmuş demek ki. Tesekkurler.

  • cengiz03 Mayıs 2017 13:06

    piyasalar yoruldu dediniz,düşüş olacak dediniz,malları 89000 endekste sayenizde bastık.teşekkürler.sana inanmıyorum artık salih