Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Üç piyasa çarpanına göre en ucuz hisseler nasıl bulunur?

05 Temmuz 2019, 09:58 - -

Borsa İstanbul’da hisse senedi alırken yatırımcıların dikkat etmeleri gereken en önemli kriterlerden biri de hisselerin ucuz olup olmadığıdır. Hisselerin piyasa çarpanları ile ucuz olup olmadıkları takip edilebilir. Üç piyasa çarpanına göre en ucuz hisseleri belirledik.

Piyasa çarpanları, hisse senedinin bilanço verileri ile piyasada oluşan fiyatı arasındaki ilişkiyi gösteren oranlardır. Hisse senedi piyasalarına yatırım yapan yatırımcılar, ağırlıklı olarak piyasa bazlı yöntemleri kullanır. Bunun için en fazla kullanılan oranlardan üç tanesi F/K, PD/DD ve FD/Satış oranlarıdır.

Piyasa çarpanlarındaki aşırı değerlenmeler hisselere ilginin yüksek olduğunu gösterir. Ancak bu aynı zamanda bir balon oluşumuna da dikkat çekiyor olabilir. Piyasa çarpanları düşük, beklentileri yüksek olan hisseler ise endekse göre kazandırma potansiyeli yüksek hisselerdir.

Bu yazıda üç önemli piyasa çarpanını göz önünde bulundurarak hisse senetlerini listeledik ve öne çıkan hisseleri tek bir tabloda birleştirdik.

1.    F/K: Fiyat kazanç oranı olup şirketin piyasa değerinin son dört çeyrek

net karına oranıdır. 

2.    PD/DD: Piyasa değerinin son dönem defter değerine (özkaynak) oranıdır.

3.    FD/Satış: Firma değerinin son bir yıllık net satışlara oranıdır.

 

Finansal analiz programı Finnet Analiz Expert(analizexpert.com) ile piyasa çarpanlarına göre en ucuz hisseleri belirledik.

Piyasa çarpanlarına göre ucuz hisseler

Piyasa çarpanlarına göre en ucuz hisseler arasında ilk 5 hisse şu şöyle: Doğan Holding, İndeks Bilgisayar, Kardemir (D), Trakya Cam ve Hürriyet Gazetecilik.

Piyasa çarpanlarına göre pahalı hisseler

Piyasa çarpanlarına göre en pahalı hisseler arasında ilk 5 hisse şöyle: Tukaş, Verusa Holding, Konya Çimento, Otakar ve Çelebi.

*Analiz yapılırken BIST100 hisseleri baz alınmıştır. Piyasa çarpanları sıfır ve negatif olan hisseler sıralamaya katılmamıştır. Piyasa çarpanları, 04.07.2019 tarihindeki ilk seans verilerine göre hesaplanmıştır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)