Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Türkiye’nin risk primi hızla düşüyor

12 Kasım 2018, 15:58 - -

Türkiye’nin kredi risk primi hızla düşüyor. ABD ile ilişkilerde yaşanan yumuşama kredi risk priminin 566 seviyesinden 352’lere gerilemesine neden oldu. Dolar kuru için tahminler aşağı doğru revize ediliyor. Peki, risk primindeki düşüş sürecek mi? Borçlanma maliyetleri azalacak mı?

Türkiye’nin kredi risk primi hızla geriledi. Ağustos ayında kur şoku ile birlikte 566’lı seviyelere yükselen risk primi, 352’lere kadar geriledi. Düşüş yüzde 37 oranında. Ancak hâlâ piyasalar kur şoku öncesindeki seviyelerden çok uzakta. Dolar/TL kuru Temmuz ayında 4,80’lerde iken Ağustos ayında 7,23’lere kadar yükseldi ve 5,47’li seviyelerde. Kurda düşüş yüzde 24’ler seviyelerinde.

Halkbank beklentisi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ağustos ayından bu yana kurda yaşanan sert dalgalanmalar sonrasında aktif bir şekilde, attığı adımlarla piyasalarda sakinleşmenin önünü açtı. Merkez Bankası, BDDK ve SPK koordineli adımlar attı. Kurun en çok etkilediği reel sektörün bankalarla kredilerinin yeniden yapılandırılmalarına ilişkin adımlar atıldı.

Şimdi merakla beklenen ise Halkbank ile ilgili gelişmeler. Bakan Albayrak bu konuda: “Süreçle ilgili bizim beklentimiz gayet olumlu.” Diyor. Albayrak, Halkbank'ın mevcut durumuyla alakalı gerek hukuk bürosunun bugüne kadar yaptığı çalışmayla alakalı gerek ilgili analiz firmasının yaptığı detaylı analiz ve çalışmalardan sonra gerek 1. sınıf gerek 2. sınıf farklı farklı seviyelerdeki yaptırımın ihlali ile alakalı raporların detaylarında ki hiçbir şekilde 'Halkbank'ın yaptırımları ihlal etmediğini' ortaya koyan raporlar olduğunu belirtiyor. Albayrak’ın bu değerlendirmeleri elbette Halkbank için olumlu değerlendirmeler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 5 Kasım’da yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump ile Halkbank'a yönelik adımları görüştüklerini söyledi. Erdoğan “Trump Halkbank konusunda bakanlarına talimat vereceğini söyledi” dedi. Ayrıca Paris'te gerçekleşen Erdoğan-Trump görüşmesinde de Halkbank’ın gündeme geldiği belirtiliyor. 

Öte yandan konunun uzmanları cezanın kaçınılmaz olduğunu düşük de olsa bir ceza alınabileceğini öngörüyor. Ancak bunun piyasalar tarafından kabul edilebilir bir ceza olacağını belirtiyorlar. Halkbank ile ilgili olası yüksek bir ceza hem borsa hem de kurlar üzerinde sert dalgalanmalara neden olabilir. Gerçekleşmeleri ise önümüzdeki dönemde takip edeceğiz.

Halkbank ile ilgili olumlu bir gelişme kurda yaşanan aşağı harekette 5’li seviyelere doğru bir hareketin önünü açabilir. Bu aynı zamanda bankacılık hisselerine de alımların gelmesini sağlayabilir. Halkbank hisseleri de dolar bazında dip seviyelerden hareketlenebilir.

Halkbank’ın fiyatı 7.08 seviyesinde. Kurum tavsiyeleri ise şöyle:

İş Yatırım, Halkbank için 8 TL hedef fiyat ile 'al' tavsiyesinde bulunuyor.

Ziraat Yatırım, Halkbank için 11,90 TL hedef fiyat ile 'al' önerisini sürdürüyor.

Oyak Yatırım, Halkbank için 7,93 TL hedef fiyatla 'endekse paralel getiri' öngörüyor.

Büyümedeki yavaşlamanın etkileri görülecek



Önümüzdeki dönemde yatırımcılar açısından en büyük risk büyümedeki yavaşlama olacak. 2017 yılındaki yüzde 7,4’lük büyümenin yerini yüzde 2-3’ler düzeyindeki büyümelerin alması bekleniyor. Böyle bir durumda şirketlerin satış ve karları da ivme kaybedecektir. Bu nedenle yatırımcıların temkinli hareket ederek hisse alımında seçici davranmasında fayda var.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Oktay 12 Kasım 2018 17:48

    Eğer yatırımcılara tavsiyeler verilecekse, Öncelikle borsada yatırımcıları soymayı gelenek haline getirmiş bütün mübarek patronların kağıtlarından uzak durulmalı” ile başlamalı