Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Türkiye’nin Balkanlar’daki ekonomik varlığı

28 Nisan 2017, 10:18 - -

Uzunca bir süredir Orta Doğu meselesinde takılı kaldık ne ileri gidebiliyoruz ne geri ne de pozisyon değiştirebiliyoruz. Bu bölgeye boşuna Orta Doğu bataklığı denmemiş. Türkiye’nin hinterlandı Orta Doğu ile sınırlıdır dememek gerekiyor.

Bugün Türkiye’nin Balkanlar’daki ekonomik varlığı ile ilgili ilginç bir yazı okudum ve siz değerli okuyucularım ile paylaşacağım.

Türkiye’nin Balkan ülkeleri ile olan ticareti aşağıdaki grafikte gösterilmiş:

Grafikte her Balkan ülkesinin en fazla ticaret yaptığı iki ülke ve Türkiye’nin pozisyonuna yer verilmiş. Ülkemiz maalesef sadece Arnavutluk’ta ilk üçte.

Romanya ithalat sıralamasında 8’inci sıradayız, Romanya’nın ihracat yaptığı ülkelerde 7.

Slovenya ithalatında 6, ihracatında 23’üncü sıradayız.

Yunanistan ithalat sıralamasında 12, ihracat sıralamasında 4’üncü sıradayız.

Bulgaristan ithalatında 5, ihracatında 4 numarayız.

Sırbistan’da 7/17; Hırvatistan’da 18/19’uncu sıralardayız.

Diğer ülkelerden sadece Kosova’da iyi durumdayız ama onlarında ekonomik büyüklükleri kayda değer değil.

Grafikte görüldüğü üzere acı ama gerçek Türkiye’nin Balkanlar’daki ekonomik varlığı en iyi tabirle “sınırlı”.

Bu bölgede Almanya-İtalya belirgin bir üstünlük kurmuş durumdalar.

Ekonomik anlamda Afrika’ya uzanmak yeni pazarlar aramak vs. güzel gelişmeler ama faydalı oldukları ya da en azından önümüzdeki 10 yıl fayda getirecekleri tartışılır. Halbuki Balkanlar kapı komşumuz ve kuş uçuşu mesafede. Ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek için Dünya’ya ve çevremize biraz daha tarafsız ve sakin bakmamız yeterli.

Ekonomi her şeyin her zaman önünde ve daima önünde olacak. Ülkeler ile ticari ilişkilerimizin gelişmesi ülkemizin de gelişmesi için en önemli şartlardan biri.

İyi hafta sonları.   

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dsd28 Nisan 2017 18:23

    Ayrıca sizin kültürel miras dediğini şey abdülhamit balkanları altın için ruslara sattığı gün öldü...yayınlayıp yayınlamak size kalsın..

  • dsd28 Nisan 2017 18:15

    Kapıkule orada inanmayan deneyebilir.Denemek isteyenlere Daron Acemoğlunun ulusların düşüşü kitabını öncelikle okumalarını tavsiye ederim..

  • dsd28 Nisan 2017 18:11

    Eski bir bg göçmeni olarak bg de ne iş yapılabilir diye bayaa bi araştırdım....Vardığım sonuç şu ki....değil iş yapmak yanından bile geçmem..Ama davulun sesi uzaktan hoş gelir.

  • dsd28 Nisan 2017 18:09

    Ama balkan ülkelerinde marketlere girdiğinizde almanın ucuz fakat adi çukalatalarını,şaraplarını bulabilirsiniz..

  • dsd28 Nisan 2017 18:09

    Maalesef bizim için parasal büyüklük olarak en iyi pazar ortadoğu idi.O pazarlarında yok olmasında katkımız az değil...Irak ,Suriye,Yemen gibi pazarlarda nerdeyse Türk malından başka mal bulamazsınız.

  • Adnan Salih28 Nisan 2017 12:44

    Sayın dsd: Almanya ve Italya öyle düşünmüyor ki Balkan ekonomilerinde 1 ve 2nci siradalar. Bizim kültürel mirasımızın olduğu yerlerde çok daha aktif olmamiz gerekir. Etrafimiz sadece orta doğu dan ibaret değil.

  • dsd28 Nisan 2017 11:54

    Adnan Bey, balkanlar dediğiniz yer avrupada fakat ekonomileri ve sosyal durumu afrika seviyesinde...Örneğin bulgaristanda yılda dönenen para miktarı İzmirden azdır..