İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Trend yukarı döndüğünde güçlü hisselerde olmalı

25 Şubat 2019, 05:50 - -

Borsada trend yukarı döndüğünde güçlü hisseler daha çok kazandırıyor. Borsa performanslarına bakıldığında BIST 30 yılbaşından bu yana yüzde 13,27 değer kazanırken BIST 100 yüzde 13.05, BIST Tüm ise yüzde 12.76 oranında değer kazandı.

Borsada yükselişlerde BIST 30 hisseleri, bu hisseler içerisinde de öncü olan hisseler daha çok kazandırıyor. Hisse senetlerinin performanslarına bakıldığında yılbaşından bu yana BIST 30 hisseleri yüzde 13,27 oranında değer kazandı. BIST 100’deki yükseliş yüzde 13,05 olurken BIST Tüm’deki değer artışı yüzde 12,76 oldu.

Borsa Tüm Endeksinde yer alan BIST 100 dışında kalan hisseler ise BIST 100,30 ve BIST Tüm’e göre en düşük performansı gösterdi.

NEDEN ÖNCÜ HİSSELER?
Trend dönüşlerinde öncü hisseler daha hızlı hareket ediyor. Bunun nedenlerini şöyle sıralayabiliriz.
1-Bu hisselerin derinlikleri yüksek ve likit hisseler.
2-Yabancıların bu hisselerdeki oranı yüksek.
3-Algoritmik işlemler en fazla bu hisselerde gerçekleşiyor.
4- Bu şirketler Türkiye’nin en büyük şirketleri.
5- Güçlü ve öncü hisseler kurumsal yatırımcıların da tercihi.

ÖNCÜ VE UCUZ SANAYİ ŞİRKETLERİ
Borsada işlem gören piyasa değeri en yüksek 10 sanayi şirketinden 6 tanesinin fiyat/kazanç oranı 10 seviyesinin altında bulunuyor. Piyasa değeri en yüksek olan sanayi şirketleri içerisinde fiyat/kazanç oranı en düşük olan ise demir çelik şirketleri.

Borsa İstanbul’da işlem gören en büyük sanayi şirketlerine baktığımız zaman ilk 10 içerisinde sektörünün öncü şirketlerini görüyoruz.

Bu şirketler: Tüpraş, Ereğli Demir Çelik, İskenderun Demir Çelik, Ford Otosan, Arçelik, Anadolu Efes, Tofaş Oto. Fab., Coca Cola İçecek, Petkim ve Koza Altın.

İlk 10’da yer alan borsa şirketlerini piyasa çarpanlarına göre incelediğimizde fiyat/kazanç oranı en düşük şirketin İskenderun Demir Çelik ve Ereğli Demir Çelik olduğunu görüyoruz.

Koza Altın, Petkim, Tofaş Oto. Fabrika ve Tüpraş dikkat çeken diğer şirketler.

Piyasa değeri yüksek olan şirketler yabancı yatırımcıların ve kurumsal yatırımcıların radarında olan şirketlerdir. Bu nedenle genel trendin yukarı ya da aşağı olduğu dönemlerde bu şirketlerin çok daha sert hareketler yaptıklarını görebiliriz. Ancak piyasa çarpanları düşük olan şirketler bu hisseler içerisinde olası çıkışlarda en hızlı hareket edenler olacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AD25 Şubat 2019 17:42

    Hiçbir büyük hissenin hareket edecek hâli kalmamış.emlak konuta bakın anlarsınız.bunlar sadece gaz veriyor