İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Temettü endeksi hisselerinde “al” stratejisi

03 Ekim 2017, 12:00 - -

Güçlü ve hareketli hisseleri bulmak çok da zor değil. Temettü endeksinde yer alan hisse senetlerinde en son 3 gün önce RSI göstergesinde aşırı satımı yukarı kesen ve 3 gündür bu seviyenin üzerinde olan hisseler tepki alımında da öncü.

Basit ve etkili analiz metodları ile hisse senetlerini birkaç dakika içerisinde tarayarak, güçlü hisseler içerisinden tepki verebilecekler listelenebilir. Bu analiz tekniklerinden biri de RSI Teknik göstergesi. RSI (Relatif Güç Endeksi) en çok bilinen osilatörlerden biridir. İlk olarak J.Welles Wilder tarafından, Haziran 1978 tarihli Commodities (Futures) Magazine'deki bir makalede adı geçmiştir. Wilder'in " Technical Trading Systems" kitabında hesaplanması ve yorumlanması adım adım anlatılmıştır. Tek bir hisse senedinin kendi iç gücünü ifade eder. O nedenle "İç Güç Endeksi" demek, belki daha doğru bir tanımlama olur.

RSI 0 ile 100 arasında salınan bir fiyat izleme osilatörüdür. RSI'ın genel kabul gören yorumlama yöntemlerinden biri, uyumsuzluklara bakmaktır. Fiyatlar yukarı giderken ve yeni zirveler yaparken, indikatörün önceki zirvelerini geçememesi bir uyumsuzluktur. Bu uyumsuzluk, güç kaybının ve bir geri dönüş olabileceğinin belirtisidir.

RSI’da Alım-Satım Stratejis ise:  RSI +30 seviyesini yukarı yönde keserse alış, +70 seviyesini aşağı yönde keserse satış sinyali verdiği varsayılır. 70 üzerine çıkan RSI aşırı alımı, 30 altına düşen RSI aşırı satımı gösterir.

Biz bu stratejiyi Temettü Endeksine kullanacağız. Böylece hem kâr payı dağıtan güçlü şirketleri seçmiş olacak hem de bunlar içerisinde hızlı tepki verenleri belirlemiş olacağız.

Bu analizi nasıl yaptığımıza gelince…Kullandığınız canlı analiz ekranları yada teknik analiz paketleri ile kolaylıkla hisseleri listeleyebilmeniz mümkün. Ya da verileri excel’e alarak hesaplama yapabilirsiniz. Çok karmaşık tablolarla boğuşmanıza gerek yok. Basit ve kolay yöntemi her zaman tercih etmeli. Biz bu çalışmada Finnet Teknik Analist 4.0’ı kullandık. Buradaki analizdeki püf nokta 3 gün önce aşırı satımı yukarı kesen ve 3 gün boyunca aşırı kesim çizgisi olan 30 seviyesinin üzerinde olma koşulunu mutlaka sağlaması gerektiği önceliğini aramak ve analizi Temettü Endeksi hisselerine uygulamak.

Hesaplamayı yaptığımızda 2 Ekim verileri ile ortaya çıkan sonuçlar şöyle;

Listede görüleceği üzere 10 hisse senedi en fazla üç gündür bu kriteri sağlıyor. Bossa 3 gün önce aşırı satım seviyesi olan 30’un üzerine çıkmış ancak bu seviyenin üzerinde kalamamış. Bu özelliği sağlayan hisseleri listelediğimiz için son iki gündür ve son bir gündür bu listeye girenleri de görebiliyoruz. Biz son üç gündür kriterimizi sağlayan hisseleri ele alacağız. İşte Temettü endeksinde RSI göstergesi dikkat çeken 10 hisse: Borusan Yat. Paz., Vakıflar Bankası, Bursa Çimento, Türk Traktör, Adel Kalemcilik, Jantsa Jant Sanayi, Sarkuysan, Ford Otosan, T. Halk Bankası, Aksa. Temettü endeksinde RSI göstergesi dikkat çeken 10 hissenin grafiklerini inceleyecek olursak:

  1. Borusan Yatırım
    Temettü endeksinde yer alan Borusan Yatırım’da RSI son 3 gündür 30 seviyesinin üzerinde. 7 günlük ortalamayı yukarı kesmesi olumlu. Bu seviyenin üzerinde 20 günlük ortalamaya doğru sonrasında da 50 günlük ortalamaya doğru çıkış sürebilir.




Vakıfbank
Vakıfbank 7,20 ve 50 günlük ortalamasının altında bulunuyor. Bu hali ile zayıf bir seyirde. Fakat RSI son 3 gündür 30 seviyesinin üzerinde. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece ortalamaları aşmayı deneyebilir.

  1. Bursa Çimento
    Bursa Çimento’da RSI 3 gündür 30 seviyesinin üzerinde. Hisse 7,20 ve 50 günlük ortalamalarının altında olduğu içim zayıf bir seyirde. Fakat RSI’nın aşırı satımdan çıkması hareketlenebileceğine işaret ediyor.


 

  1. Türk Traktör
    Hissede RSI 3 gündür 30 seviyesinin üzerinde. 7 günlük ortalamanın üzerine çıktı. Kalmaya devam ederse önce 20 günlük ortalama sonra 50 günlük ortalamaya doğru çıkış sürebilir.



  1. Adel Kalemcilik
    RSI 3 gündür 30 seviyesinin üzerinde. 7 günlük ortalamasının üzerine çıkınca 20 günlük ortalamasını test etti. Bu seviyenin üzerinde ilk hedef 50 günlük hareketli ortalama.


  1. Jantsa Jant Sanayi
    RSI 3 gündür 30 seviyesinin üzerinde. 7 günlük ortalamanın üzerine çıktı. 20 günlük ortalama ve 50 günlük ortalama direnç seviyeleri.


  2. Sarkuysan
    Sarkuysan 7 günlük hareketli ortalamasına yükseldi. Hissede RSI son 3 gündür 30 seviyesini yukarı kesti. RSI 30 seviyesinin üzerinde kaldıkça ilk hedefler 2,78 ve 2,80’in üzeri.




Ford Otosan
RSI 3 gündür 30 seviyesinin üzerinde. 7 günlük ortalamasının üzerine çıkmayı başardı. 20 ve 50 günlük ortalamanın üzerinde çok daha güçlü bir seyir izleyebilir.

  1. Halk Bankası
    RSI 3 gündür 30 seviyesinin üzerinde. 12,29’daki 7 günlük ortalamasının üzerine çıktı. Kısa vadede hedefler 20 ve 50 günlük ortalama.


  1. Aksa
    RSI 3 gündür 30 seviyesinin üzerinde. 7,20 ve 50 günlük ortalamasının üzerine çıktı. Hareket güçlendi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)