Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Temettü endeksi hisseleri

25 Nisan 2017, 09:53 - -

Temettü borsa yatırımlarında önemli bir kavram. Yabancı yatırımcıların çok önem verdiği, bizim piyasamızda da önemli olan fakat yabancıların aldığı bizim ise pek alamadığımız bir avantaj. Bizim piyasamızda nedense temettü geleneği çok yok. Temettü ödemek yerine şirketler parayı içeride tutup bedelsiz hisse senedi vermeyi daha çok tercih ediyorlar. Şirketler için bedelsiz hisse vermek çok daha hesaplı. Yatırımcılar da temettü ödeyen şirketi değil 3-5-10-590’a vs. bölünecek şirketleri tercih ediyorlar. Bu duruma güzel bir örnek geçen sene GOODY hissesinde yaşanmıştı. Hisse bölünecek diye anormal yükselmiş, bölündükten sonra da diplere yapışmıştı. Temettü ödeyen şirketlerde ise durum daha farklı olmalı. Düzenli olarak yılda %7 net temettü ödeyen şirketin hissesi 10 yıl elinizde tutulursa sadece temettü getirisi:

(1+%7) ^ 10-1=%96 olur. Bunun anlamı da uzun vadeli olarak başlangıçta aldığınız hissenin maliyeti sıfırlanmış olduğudur. Yukarıdaki hesaplamada hisse senedi fiyatının hiç artmadığını varsaydım. Hisse fiyatı yıllık %5 artarsa o zaman yatırımların değeri

(1 + %7 + %5) ^ 10 -1 = %210 olacaktır. Yatırılan 100 TL toplamda 310 TL olacaktır. Bu da temettünün önemini ve uzun vadeye etkisini açıkça gösteriyor.

Temettü veren hisseleri nasıl bulacağız?

Borsa İstanbul’un iki tane temettü endeksi var. İlki Temettü25. Bu endekste 25 adet hisse var:

Bu endeks içeriği zaman zaman değişiyor. Borsa İstanbul sayfalarından takip edilebilir. Endekse dahil edilme şartları da düzenli temettü ödeme ile ilişkili.

Bu şirketlerin bazı verilerine göz atalım:

Temettü hesaplarını 3 yıl olarak uyguladım. En iyi temettü oranı %9,88; en kötü temettü verimi ise %2,21. %10’un üzerinde temettü veren şirket pek yok. Temettü 25 endeksi ortalama temettü oranı %5,2 çok yüksek bir oran değil.

Bu hisselerin beklentisi ise çok. Bu hisseleri belirli bir strateji ile taşısak endeksten daha iyi bir getiri elde edebilir miyiz?

En basit stratejilerimizden eşit ağırlıklı portföy deneyebiliriz.

Nasıl yapacağız?

25 hisseyi %4 oranında portföye dahil edeceğiz.

Her 60 iş gününde bir hisse ağırlıklarını tekrar %4 yapacağız. Bunun anlamı ise karda olanlardan biraz satıp zararda olan / geride kalanlara eklemek.

Bu stratejinin istatistiklerini inceleyelim:

Test son 2 yılı kapsıyor. Burada iki konu dikkat çekici: Günlük ortalama getiri BİST100 endeksinin 2 katı ve standart sapma %25 daha az. Eşit ağırlıklı olarak temettü 25 endeksine yatırım yapmak son 2 yıl karlı. Getiri grafiği:

2 yıllık toplam getiri %30 civarında. Komisyon gideri de çok yüksek olamaz.

Temettü hisselerine yatırım yapan fonlar da mevcut ve oldukça başarılılar. Tematik yatırım daha önce de çeşitli defalar dile getirdiğim gibi daima aktif yönetimden daha fala getiri sağlıyor. Ak portföyün bu kategorideki fonuna bakalım:

Fon seçerken dikkat edilmesi gereken önemli hususlar var:

Yönetim ücreti

Aktif olarak müdahale ediliyor mu?

Endeks %100 olarak takip ediliyor mu?

Aktif müdahale arttıkça getirilerin de azalmasını beklemek gerekir. Fonları analiz etmek için Takasbank platformu kullanılabilir.

BİST aynı zamanda 89 hisseden oluşan daha büyük bir temettü endeksi de içeriyor. Bu hisselere aynı stratejiyi uygulasak daha avantajlı olur mu ona da bakalım:

İstatistikler çok benzer. Getiri grafiğine de bakalım:

89 hisseye yatırım yapmak son 2 yılda 25 hisseye yatırım yapmaktan daha karlı ama daha zahmetli. Bu çerçevede eğer temettü ödeyen şirketlere yatırım yapmak istiyorsanız 25 hisse kullanmak hem daha kolay olacak hem de daha verimli.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Özgür25 Nisan 2017 23:14

    Benim fikrim temmettüsü için hisse alınmaz, Adnan beyin hesabına göre %5 artsa 10 senede %210 gene de pek birşey değil parası büyük kurmsal yatırımcılara uyar ki onlarda bundan kaçamaz zaten...

  • Adnan Salih25 Nisan 2017 16:56

    Sayın Mercan Dede: Sarkuysan hakkındaki durumu bilmiyordum. Borsa temettü 25 endeksine aldığı için analize dahil ettim.

  • Adnan Salih25 Nisan 2017 16:55

    Sayın Halden: 89 hisse almak satmak kolay değil. Bu acıdan 25 hisse biraz daha az getiri sağlamasına rağmen daha verimli. Fayda/maliyet olarak baktim. Zahmete katlanırsanız getiri de artacaktir.

  • mercan dede25 Nisan 2017 15:15

    Adnan Bey sarkuysanı koymuşsunuz listeye .oradaki özel durumuda yazsaydınız keşke..çok değerli gayrimenkulu satıp temettü dağıtan varmıdır.?sonra bu temettüyü sistemli organize baskılı şirket hissesine içten**bilgili çeviren varmıdır..sarkuysanın piyasa fiyatına bakın anlarsınız..temettünün nasıl kullanuldığını.**

  • halden25 Nisan 2017 13:38

    Adnan Bey yine güzel bir yazı, teşekkür ederiz ancak son cümlede bir çelişki var mı, yoksa ben mi anlamadım; daha karlı olan nasıl daha az verimli oluyor, zaman maliyetini de mi katıyorsunuz?..

  • yeniçeri25 Nisan 2017 10:55

    çok güzel bir yazı temettü candır.