İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Teknolojinin yıldız hisseleri

09 Ocak 2018, 13:52 - -

Son 4 yılda TL ve dolar bazında yatırımcısına sürekli kazandıran teknoloji şirketleri 2018 yılına da hızlı başladı.

Borsa İstanbul’da işlem gören teknoloji sektörü şirketleri son 4 yıldır sürekli yatırımcılarına kazandırıyor. 2014 yılında yüzde 53 oranında getiri sağlayan teknoloji şirketleri 2015 yılında yatırımcılarına yüzde 43 kazandırdı. 2016’da yüzde 28 getiri sağlayan teknoloji şirketlerindeki 2017 yılı ortalama getirisi yüzde 93 oldu. Bu yılda yüksek performansların sürmesi beklenebilir. Ancak hisse bazında seçici olmada fayda var.

Bu yıl artan savunma sanayi harcamaları, yerli üretim projeleri ve ihaleleri, satışları ve kârları artırabilir. Yılın özellikle ikinci yarısından itibaren kurlarda meydana gelebilecek dalgalanmalar ise sektör riskleri arasında dikkat çekiyor.

Borsa İstanbul’da BIST Teknoloji Endeksi’nde 15 Teknoloji şirketi işlem görüyor. Bu şirketlerin listesi şöyle: Alcatel Lucent Teletaş, Arena Bilgisayar, Armada Bilgisayar, Aselsan, Datagate Bilgisayar, Despec Bilgisayar, Escort Teknoloji, Fonet Bilgi Teknolojileri, İndeks Bilgisayar, Karel Elektronik, Kron Telekomünikasyon, Link Bilgisayar, Logo Yazılım, Netaş Telekom., Plastikkart.

Sektörde piyasa değeri en yüksek Teknoloji şirketi Aselsan. 32 milyar 480 milyon TL’lik piyasa değeri ile Borsada işlem gören piyasa değeri en yüksek 10 şirket arasında yer alıyor.
Jeopolitik risklerin artması nedeni ile 2017 yılında atağa geçen Aselsan 2018’de de yatırımcıların ilgi alanında. Dünyada silah satışları, altı yıl aradan sonra ilk defa arttı. Türkiye'den Aselsan, Turkish Aerospace Industries şirketleri ilk 100 içinde yer aldı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI), dünyanın en büyük 100 savunma şirketinin satışlarının, altı yıl sonra 2016'da ilk defa artığını duyurdu. Silah satışlarının geçen yıl, yüzde 1'lik yükselişle 374,8 milyar dolara ulaştığı bildirildi.
Borsada İşlem gören şirketlere baktığımızda sektördeki hisselerin ortalama halka açıklık oranı yüzde 18 oranında.
Öte yandan Deloitte'a göre 2018 yılında en aktif sektörlerin başında teknoloji ve enerji sektörleri ile geleneksel olarak her dönem yatırımcıların ilgisini çeken üretim ve altyapı sektörlerinin olması bekleniyor. Yani 2018’de de teknolojide atağın devam ettiğini görebiliriz.


TEKNOLOJİ HİSSELERİNDEN YÜKSEK PERFORMANSLAR

Teknoloji endeksi son bir yıl içerisinde en düşük 17,219 seviyesini görürken en yüksek 34,065 seviyesini gördü. Teknoloji hisseleri son bir yılda ortalama yüzde 94,72 oranında değer kazandı.

Not: Görselin büyük hali için üzerine tıklayın...

SON BİR YILDA EN FAZLA KAZANDIRAN TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ

Son bir yılda en fazla değer kazanan teknoloji şirketleri Kron Telekomünikasyon, Aselsan, Datagate Bilgisayar, Karel Elektronik, Link Bilgisayar, Netaş Telekom oldu.

TEKNOLOJİ SEKTÖRÜNDE EN HIZLI BÜYÜYENLER

Teknoloji ve bilişim sektörü hisselerinde 2017 yılı 9 aylık verilerine göre büyüme görünümünü inceledik. Beş büyüme kriterine göre teknoloji sektöründe dört hisse senedi öne çıkıyor. Despec Bilgisayar, İndeks Bilgisayar, Datagate Bilgisayar ve Aselsan. 2017/09 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre Despec Bilgisayar’ın net kar büyümesi yüzde 25,29 oranında gerçekleşirken şirketin yıllık büyümesi yüzde 127 oldu. Aselsan’ın ise 2017/09 döneminde net kar büyümesi yüzde 112 olurken yıllık net kar büyümesi yüzde 170 oldu. Beş hisse içerisinde fiyat/kazanç oranı en düşük olan şirketler Despec ve İndeks Bilgisayar.

PRİM POTANSİYELİ OLANLAR
Despec Bilgisayar son piyasa çarpanına göre yüzde 18 prim potansiyeli taşıyor. İndeks Bilgisayar, son 5 yıllık piyasa çarpanlarına göre yüzde 15 prim potansiyeli taşıyor. Aselsan ise en yüksek piyasa çarpanlarına göre yüzde 13,6 prim potansiyeli taşıyor.

ZİRVEDEKİ TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ

Zirvesine en yakın hisselere baktığımızda üç hisse öne çıkıyor. Datagate Bilgisayar, İndeks Bilgisayar ve Kron Telekomünikasyon.

DİPTEKİ TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ

Dip seviyesine en yakın Teknoloji şirketi Alcatel Lucent Teletaş. Hisse son bir yılda en düşük 6,90 seviyesini görürken en yüksek 12,88 seviyesini gördü. Dip seviyeden uzaklığı yüzde 22. Plastikkart ve Fonet Bilgi Teknolojileri dip seviyesine en yakın üç hisse arasında yer alıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)