Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

TCMB’nin faiz kararını piyasalar nasıl fiyatlayacak?

18 Kasım 2020, 11:00 - -

Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlaması ile Cumhurbaşkanı’nın söylemleri ile birlikte 19 Kasım faiz toplantısı kritik bir hale geldi. Piyasalarda karar sonrasında hızlı fiyat hareketleri gözlenebilir.

Piyasalar 19 Kasım faiz kararına kilitlenmiş durumda. Beklentiler oldukça yükselmiş durumda. Bunun ana nedeni politika faizinin 10,25 ve yıllık enflasyonun 11,89 seviyesinde olması. Enflasyondaki artış hızının sürmesi beklenirken TCMB ağırlıklı ortalama faizi ise 14,72 seviyesinde.

Piyasalar öncelikle politika faizinin enflasyonun üzerine çıkmasını ve aynı zamanda fonlama faizine yakın bir seyre gelmesini bekliyor.

TCMB TL varlıklar için reel faiz yaratırsa o zaman TL’ye ilgi artacak, döviz kurlarına yönelim zayıflayacak ve yabancı girişinde artış meydana gelecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Bakanlığın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sunuşundaki yaptığı konuşmada “Hem yerli hem uluslararası girişimciler açısından yatırım ortamını iyileştirme konusunda yapısal reformları hayata geçireceğiz. Tahvilde yabancı payında kayda değer artış hedefliyoruz. 2021 iç borç çevirme oranı yüzde 120 olarak planlandı.” dedi.

TCMB’nin kararının tahvil piyasasına yabancıyı çekecek bir karar olacağını anlıyoruz bu konuşmadan.

Dolayısı ile piyasalarda iyimserliğin arttığı bir seyir görebiliriz. Ancak Kovid 19’un nasıl bir seyir izleyeceği yakından takip edilecek.

Gelişmelere bakıldığında ekonomi yönetiminde yapılan değişiklikle Naci Ağbal ve Lütfi Elvan’ın göreve başlaması Cumhurbaşkanı’nın söylemleri kuru 8,54’lerden 7,74’lere getirdi. TCMB kararı ile önden yüklemeli bir faiz artırımı kurda ikinci bir bant hareketini ve rahatlamayı sağlayabilir. Dolar kuru 7,74-6,50 bandına girebilir.

TCMB’nin politika faizinin fonlama faizinin altında kalması halinde piyasalarda yeniden döviz bazlı enstrümanlara yönelimi körükleyecektir. O zaman da 8,20 gündeme gelebilir. Ekonomi yönetimince verilen mesajlar bunun çok düşük bir ihtimal olduğunu gösteriyor.

Kurun her aşağı çekilmesinde TCMB rezervlerini artırmaya başlayacaktır. Bu nedenle gerilemelerin sınırlı kalabileceği de unutulmamalı.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi gerilemesine rağmen yüksek seviyesini koruyor.

Ülkelerin kredi risk primleri

YABANCILARIN SON 8 GÜNDE PAYLARINI ARTIRDIĞI 4 HİSSE

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Saatçi Naci20 Kasım 2020 11:43

    Sorun faiz olsa idi yazdıklarınız doğru idi ama sorun faiz değil, bunu herkes biliyor.

  • Kazimanelazim18 Kasım 2020 21:48

    Yüzde 3,1 olacak ,ne sis ne kebap huohuhhhaasas 13.7 civarı olacak faiz huohuhhaaaa 14 olmaz psikolojik rakam teslim olma rakamı yani h uuohuhhhaaa parti rejimi uljeyi ne hale getirdi ,,, aydınlık diye çıktılar yola karanlık jasvet umutsuzluk alameti farikası oldu huohuhhhaasas 

  • fafa18 Kasım 2020 16:44

    Neden paramıza sahip çıkmıyoruz,neden israf ediyoruz?Yukardaki tablo utanç verici.Şu fakir ülkenin parası neden çar çur ediliyor?Kıbrıs'a neden yedi uçakla gidiliyor,bu kadar mı zenginiz,neden Merkel tarifeli uçakla gidiyor?Risk pirimi 400 olan bir ülke kalkınabilir mi?

  • ismail 18 Kasım 2020 13:29

    Satan kim TVF   mi ?

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU18 Kasım 2020 12:13

    500 puan faiz artışı borsada çoktan fiyatlandı.aşağısı olur ise sıkıntı olur.bence dalgalı denizlerde asla yüzmeyin derim % 90 ihtimalle boğulursunuz.

  • demir ceyhan18 Kasım 2020 18:24

    abartmayalım. 300'e fitim

  • Kurt borsaci18 Kasım 2020 15:36

    Nafile çabalar, faiz asla artirmayacak merkez b. , Yarın görüşürüz, ona göre fiyatların piyasayı :))