Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Stratejiler 2016-3

05 Ocak 2017, 12:14 - -

Son yazıda temel rasyolara göre çalışan stratejilere göz atmıştık. Stratejiler tasnifleme, sıralama periyodik olarak portföyü düzenleme üzerine kurulu ve işlem hacmi düşük şeffaf ve anlaşılır. Stratejilerin ilave olarak bütün testleri siz değerli okuyucularımıza açık ve istenildiği gibi incelenebilir.

Bugün stratejilere devam edeceğiz.

Genelde profesyonel yatırım dünyasının göz ardı ettiği neredeyse hiç yatırım yapmadığı hisseler Borsa İstanbul’da bir hayli mevcut.

Borsa İstanbul geçmişte halka arzları kolaylaştırmak adına koşullarda pek çok esnetmeye gitmişti ve İkinci Ulusal Pazar adı ile yeni bir Pazar oluşturmuştu. Bu pazardaki hisseler de genel olarak yatırımcılar tarafından spekülatif bulunan hisse senetleri idi. Borsa 2015 Kasım ayında Pazar tanımlarını değiştirdi, Yıldız Pazar (Piyasaya açık pay değeri >100M) ve Ana Pazar altında bir ayrıma gitti. Bana sorarsanız ikinci ulusal pazar çok daha açıklayıcı ve bu şirketlerin karakterine de uygundu. 

2016 yılında eşit ağırlıklı İkinci Ulusal Hisselerini 120 iş gününde bir yeniden eşit ağırlıklı hale getirdiğimiz portföy stratejimize göz atalım. Bu hisseler tekil olarak inanılmaz hareketler yapabiliyorlar ama portföyde nasıl bir iz bırakmışlar bakalım. Öncelikle 2’nci Ulusal hisselerini hatırlayalım:

Bu hisselerin 2016 performanslarını tablo halinde görelim:

Hisselerden 3 katına kadar yükselen de var, değerinin yarısını kaybeden de. Portföy 120 iş günü / 6 Takvim ayında bir yeniden eşit hale getirilmişti.

Aylık performanslar:

Yılın 8 ayında borsadan daha iyi.

Getiri grafiği:

Stratejiyi 10 iş gününde bir volatiliteleri eşitleyerek ilerlediğimizde getiriler biraz daha iyi oluyor.

Volatilite kontrollü stratejide fark 2015 Temmuz ayından sonra belirginleşmiş.

Aylık performanslar:

Bu strateji diğer yönteme göre daha iyi, 2016 yıllık getirisi %26, eşit ağırlıklı strateji ise %21 getiri üretti. İki strateji de BİST’e göre daha önde.

En sevilmeyen hisseleri dahi bir strateji çerçevesinde alıp satmak basit al-tut yöntemine göre çok daha üstün.

Portföy yönetim şirketlerinin hala daha klasikleşmiş ve hatta kemikleşmiş stratejilerle devam etmeleri hem yatırımcıların olası karlarını engelliyor hem şirketleri büyütmüyor hem de piyasaya fayda sağlamıyor.

Yabancıların alım/satım yaptıkları hisseler çok ilgi çekiyor. Yabancıların 2016 yılı boyunca en çok alım yaptıkları hisseleri alıp bir ay taşımak için geliştirdiğimiz stratejini hisselerine bakalım:

Bu hisselerin performansları:

Son 2 satırda 10 hisseli ve 3 hisseli portföyün getirileri var. 10 hissenin tamamını alırsak 2016 getirisi %6, 3 hisse alırsak getiri %4,60 olacaktı. Geçtiğimiz yılın teması yabancıların aldığı hisseleri alma olmuş.

Bu stratejinin tam tersini yapmıştık, en çok satılan hisseleri alalım demiştik. En çok satılan hisseler hangileriymiş görelim:

Bu hisselerin performansları:

Bu stratejide en çok satılan 10 hisseyi alıp 1 ay taşıdığımızda 2016 getirisi %15, bu grupta en az satılan 5 hisseyi alıp taşıdığımızda yıllık getiri ise %21 oldu. En çok satılan 3 hisseye yatırım ise hüsranla sonuçlandı: %2,41

Fiyatı 1 TL altında olan hisselerden bir portföy oluşturmuştuk. Bu hisselere de yatırımcılardan büyük ilgi oluyor. Bu portföyden 4 hisse sizlere ömür, fiyatı 3E katlananlarda var. Getiri grafiğine bakalım:

Toplam 2016 getirisi %14 ki hiç fena değil.

BİST 30/100 endekslerinde banka ağırlıkları çok yüksek, bankalar da çok bir yere gitmeyince endeksinde bir yere gitmediğini görüyoruz.

Endeksin ağırlıkları ile çok oynamadan sürekli piyasadan kıpmayayım stratejileri çok başarılı olmuyor. Başarılı olmayan bu stratejilere ise yatırımcılar çok fazla yönetim ücreti ödüyorlar.

Değişik stratejiler üretilmesi piyasayı zenginleştirir, yatırımcının da ufkunu açar. Stratejilerin geliştirilmesi uygulanması ve yatırımcılara şeffaf bir şekilde tanıtılması gerekir. İlave olarak stratejiyi işletmeye başladıktan 3 ay sonra bu olmadı deyip vazgeçmek ya da piyasa kötü abi satalım demek çok kötü sonuçlara yol açar. Alıcı (müşteri) satıcı (portföy şirketi) belirli bir süre için (1 yıl) bir ürünün (fon) stratejisinin değişmeyeceği konusunda fikir birliği içinde olmalılar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)