Orhan Pala [email protected] Orhan Pala

SPK’dan borçlu şirketlere kırmızı ışık

08 Mayıs 2015, 06:14 - -

Son günlerde halka arzlar Sermaye Piyasalarının yeniden gündemine girmeye başladı. Eğer yabancılara satılmasaydı bu hafta Ak Gıda’nın arzı olacaktı, Global Liman derken haftaya Bantaş hisseleri satış için vitrine konulacak.

Artık halka arzlarda nitelikli şirketlerin sayısının arttığı bir dönem başlıyor çünkü, bugüne kadar birçok dosyanın SPK’dan geri döndüğü biliniyor. Özellikle de yüksek borç yükü altında olan, bankalardan bile kredi alamayan şirketlere ‘kırmızı ışık’ yakılıyor.

Yeni bir Ran Lojistik, Mango Gıda, Ataç İnşaat olayı yaşansın istenmiyor.

Zaten piyasanın da buna tahammülü yok!   

Geçmişte halka açıldıktan kısa bir süre sonra mali yapısı bozulan şirketler yatırımcılara büyük mağduriyetler yaşattı.

Son dönemdeki halka arzlarda nispeten kalitenin arttığı görülüyor. Bunun en önemli nedeni de otoritelerin özellikle de yüksek borç yükü altındaki şirketlere onay vermemesi.

Kaliteli halka arzların sayısının artması, piyasaya hem yeni yatırımcıların gelmesini sağlayacak hem de mevcut yatırımcılar cephesinde güveni tazeleyecek.

Son dönemde onay verilen halka arzlara bakıldığında otoritelerin daha ince eleyip sık dokuduğu görülüyor.  

Aynı tablo tahvil piyasası için de geçerli; yeni tedbirlerle kötü niyetli şirketlerin önü kesiliyor.

Sermaye Piyasaları batmadan önce son bir vurgun yapılacak yer değil. Aksine, ülkemizin geleceğinin sigortası! Yatırım yapmak, daha hızlı büyümek isteyen şirketlerin düşük maliyetli fon sağlayacağı bir arena Sermaye Piyasaları.   

Bu arada Borsa İstanbul da özellikle mali yapısı bozulan şirketlerle ilgili önemli adımlar atıyor. Şirketler ve yatırımcılar önce uyarılıyor. Zaman zaman hisseler geçici olarak işleme kapatılıyor. Daha sonra da Gözaltı Pazarı’na atılıyor. Önümüzdeki dönemde özsermayesi erimiş, mali açıdan sıkıntılar yaşayan birçok şirketle ilgili benzer tedbirler gündeme gelebilir.  Yatırımcıların dikkatli olması gerekiyor.

Yatırımcılar açısından daha sağlıklı işleyen, güvenilir ve herkesin kazanacağı bir borsa oluşuyor…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)