Orhan Pala [email protected] Orhan Pala

SPK borsadaki oyunu bozdu

02 Temmuz 2013, 09:21 - -

Sermaye Piyasası Kurulu’nun borsada yaşanan sert dalgalanmalar nedeniyle yapılan işlemleri mercek altına alması piyasalarda etkisini çok kısa sürede gösterdi.

Salı günü öğleden sonra piyasaların gündemine oturan inceleme kararı bu tarihten sonra borsanın yeniden yukarı dönmesinde etkili oldu.

Dış borsalarda düşüşler devam ederken 25.06.2013 tarihinde 71 bin puana kadar gerileyen BİST Endeksi, dün de çıkışına devam ederek 77 bin puan sınırına yaklaştı.

SPK’nın denetimlere başlamasıyla endeks 4 gün gibi kısa sürede yaklaşık yüzde 8 prim yaptı. Özellikle küçük yatırımcılar, piyasayı manipüle etmek isteyen oyunculara yem olmaktan kurtuldu.

Küçük yatırımcılara güven geldi.

Piyasayı manipüle ederek sert dalgalanmalardan nemalanmak isteyenlerin oyunu bozulunca, küçük yatırımcılar zararlarının bir kısmını telafi etti.

Kaos yaratarak bundan nemalanmak isteyenler, hesap soracak bir otoriteyi karşılarında bulunca sis bombalarını gizlemeye başladı. Kısa sürede borsa üzerindeki kara bulutlar dağıldı ve piyasalar normal seyrine dönmeye başladı.

SPK’nın bu kararı almasında, geçmişte defalarca borsa üzerinde oynanan oyunların bir benzerinin sahnelenmemesinin en büyük nedeni ise Sermaye Piyasası Kurulu üyelerinin Kurum’da uzmanlıktan başlayarak bu seviyeye kadar yükselmiş olmaları yani 25 yıllık deneyimin etkisi büyük… Tecrübeli, iş bilen, ehil insanların görev başında olması küçük yatırımcılar için de büyük fırsatları beraberinde getirdi.

Artık hisse bazında manipülatif işlemler minimum seviyeye geriledi. Ve hepsinden daha önemlisi son halka arzların hiçbirisi yatırımcısına kaybettirmedi. Yeni SPK yönetimi döneminde yapılan 10 halka arzın tamamı piyasada yaşanan dalgalanmalara rağmen halka arz fiyatının üzerinde ve yatırımcısına kazandırdı.

Sonuçlar ortada;

Yabancılar artık daha temkinli davranıyor, istedikleri gibi piyasayı manipüle edemiyorlar…

Küçük yatırımcıya güven geldi, kayıpların bir kısmı kısa sürede telafi edildi…

Halka arza seferberliği anlam kazanmaya başladı…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)