İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Şirketlerin yabancı para pozisyonu

19 Nisan 2019, 06:46 - -

Kur yükselirken gözler yabancı para pozisyonlarına döndü. Ulaştırma, enerji, gayrimenkul şirketleri olumsuz etkileneceklerin başında geliyor. Ulaştırmada gelirler de döviz bazında olduğu için etkisi kısmen sınırlı olabilir. Ancak enerji ve gayrimenkul sektörlerinde kur etkisinin olumsuz etkileri görülebilir. Cam, holding, maden, teknoloji şirketleri kur artışından olumlu etkilenen sektörler.

Yabancı para pozisyonu, şirketlerin yabancı para cinsinden varlıkları ile yabancı para cinsinden yükümlülükleri arasındaki farkı gösterir. Yabancı para pozisyonları pozitif olan şirketlerin döviz kurlarında yaşanan yükselişlerden olumlu etkilenirken, tam tersi durumda yabancı para pozisyonları negatif olan şirketler ise kur yükselişlerinden olumsuz etkilenir. Yabancı para pozisyonları şirketlerin kur riskleri konusunda bilgi verir.

27 Mart tarihinde 5,32 TL’ye gerileyen dolar TL kuru bu tarihten sonra yükselişe geçti ve 5,83 TL seviyelerini gördü. Yaklaşık 3 haftalık sürede 40 kuruşun üzerinde yükselen dolar/TL paritesi ile borsadaki şirketlerin yabancı para pozisyonları tekrar ön plana çıktı.

Borsada işlem gören şirketler içerisinde sanayi, hizmet ve holding sektörlerinde net yabancı para pozisyonları en yüksek (pozitif) ve en düşük (negatif) olan şirketleri listeledik.

YABANCI PARA POZİSYONU POZİTİF OLAN SANAYİ VE HİZMET ŞİRKETLER

Son açıklanan bilanço verilerine göre yabancı para pozisyonu pozitif olan sanayi, hizmet ve holding şirketlerini incelediğimizde ilk sırada 4,6 milyar TL yabancı para fazlası olan Doğan Holding yer alıyor. Doğan Holding’i 3,9 milyar TL net yabancı para pozisyonu fazlası ile Sabancı Holding ve 2,5 milyar TL net yabancı para pozisyonu fazlası ile İskenderun Demir Çelik takip ediyor. Şişe Cam, Soda Sanayii, Enka İnşaat, GSD Holding, İpek Doğal Enerji, Koza Madencilik, Koza Altın, Alarko GMYO, Tekfen Holding, TAV Havalimanları, Alarko Holding, T.Tuborg, Eczacıbaşı İlaç, Anadolu Sigorta, Enerjisa Enerji, Alcatel Lucent Teletaş, Peker GMYO, Park Elek.Madencilik, Ege Endüstri, Trakya Cam, Petkim, İndeks Bilgisayar, AvivaSA Emeklilik Hayat, Mavi Giyim, Aksigorta, Metro Petrol ve Tesisleri ve Sanko Pazarlama listede yer alan diğer borsa şirketleri.

Yabancı para pozisyonu pozitif olan şirketleri sektör bazında incelediğimizde ise holding sektöründen 5 şirket listede kendilerine yer buluyor. Sigorta sektörü ise 3 şirket ile listede yer alıyor.

Son açıklanan bilanço verilerine göre yabancı para pozisyonu negatif olan sanayi ve hizmet şirketlerini incelediğimizde ise ilk sırada 34 milyar TL yabancı para borcu olan Türk Hava Yolları yer alıyor. Türk Hava Yolları’nı 8,1 milyar TL yabancı para pozisyonu açığı bulunan Türk Telekom ile 7,3 milyar TL yabancı para pozisyonu açığı bulunan Zorlu Enerji takip ediyor. Anadolu Grubu Holding, Ak Enerji, Torunlar GMYO, Migros Ticaret, Ford Otosan, Anadolu Efes, Tofaş Oto. Fabrikaları, İzmir Demir Çelik, Coca Cola İçecek, Boyner Perakende Yatırım, Sinpaş GMYO, Kardemir (D), Ereğli Demir Çelik, Ayen Enerji, Global Yat. Holding, Aksa Enerji, Odaş Elektrik, Akiş GMYO, Akfen GMYO, Sasa Polyester, Çimsa, Doğuş GMYO, Batı Çimento, Bagfaş, Menderes Tekstil, Parsan ve Turcas Petrol listede yer alan diğer borsa şirketleri.

Listemizde yer alan şirketleri sektöre bazında incelediğimizde ise enerji ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sektörü 5’er şirket ile dikkat çekiyor. Demir çelik sektöründen 3 şirket listeye girerken çimento ve beton sektöründen ise 2 şirket listede yer alıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)