Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Sihirli Formül-Magıc Formula

21 Mart 2016, 10:28 - -

Cumartesi günü uğursuz bir canlı bomba İstikala Caddesi’nde hayatları söndürdü umutları kararttı. Saldırada ölenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Büyük Türk Milleti tüm hainlerin üstesinden gelebilecek güce sahiptir.

--

Yatırım yaparken günü tahmin etmek, en yükseği, en düşüğü tahmin etmek mi önemli yoksa uzun vadeli kazanmak mı? Bizim piyasamızda genelde herşey kısa vadelidir. Her yatırımcı/analist/fon yöneticisi günü, haftayı en uzununda önümüzdeki ayı tahmin etmeye çalışır ve pozisyonlarını ona göre ayarlar.

Günü/haftayı/ayı bilmek ve bunu sürekli devam ettirebilmek çok zordur ve bir bakımdan foreks yatırımcısının yaşadıklarına benzer. Forekste yatırımcılar sürekli bir tahmin oyunu oynarlar ve kısa vadede kazansalar da uzun vadede sürekli kaybederler. Borsalarda da sürekli tahmine dayalı işlemler yapanlar uzun vadede kazanamazlar.

Biz yazılarımızda tahmine dayalı yöntemlerden ziyade portföy bazlı yöntemlere ağırlık vermeye çalışıyoruz. Disiplinli bir yatırım tarzının daima üstün olacağına inanıyoruz.

Bu hafta Joel GreenBlatt’ın meşhur kitabı The Little Book That Beats The Market stratejisini ele alacağız. Biraz da kendimize uyarlayacağız.

Stratejinin özeti:


  1.    1- İşlem yapılacak hisseler için minimum bir piyasa büyüklüğü belirle
       2- Alt yapı hisselerini (utility)ve finansal şirketleri alma
       3-Yabancı şirketleri alma
       4-Firmanın kar verimliliğini belirle: FAVÖK/Firma Değeri
       5-Firmanın kapital getirisi belirle: FAVÖK / (Net Sabit Varlıklar + Çalışma Sermayesi)
       6-Piyasa değeri belirlenen eşiğin üzerindeki firmaları bu iki değere göre yüksekten düşüğe sırala
       7-En iyi 20-30 şirkete her ay 2-3 hisse olmak üzere sene sonuna kadar yatırım yap.
       8-Portföyü yılda bir kere ayarla. Kaybedenleri sene bitmeden bir hafta önce sat, kazananaları yeni yılın ilk haftasında sat
       9-Uzun vadede bu işleme devam et (5-10 yıl)

Kolay sayılabilir.

Amerika ve bizim piyasalarımız arasındaki en önemli farklardan biri bizde herşeyin çok hızlı olup bitmesi. Bu yüzden alım satım ve portföy ayarlamalarını 3’er aylık periyotlarda test edeceğiz.

Testi gerçekleştirmeden önce fikir vermesi açısından TOASO-FROTO-DOAS hisselerinde strateji hangi değerleri üretmiş bakalım isterseniz. Bu 3 hisse 2012 sonundan itibaren çok iyi performans gösterdi.

 

TOASO 3 hisse arasında en iyi performans gösteren hisse idi. Sebelerini sihirli formülde rahatlıkla görüyoruz:

a/d, FAVÖK/Firma değeri istikrarlı şekilde yükseliyor, a/(b+c), FAVÖK/(Net Sabit Değerler + Çalışma Sermayesi) sürekli artıyor. DOAS, 2014 sonu 2015 ortalarından itibaren kur yükselişi sonrası karlılığı azaldı, hisse performansı geriledi.

Yarın testlere detaylı olarak devam edeceğiz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)