Orhan Pala [email protected] Orhan Pala

Sermaye piyasaları tarihine geçecek oluşum

23 Temmuz 2014, 10:53 - -

Borsa Okuryazarlığı Okulu’nun 4. ve 5. dönem mezunlarıyla iftar yaptık Pazar akşamı. Komutanım sağ olsun, oturma düzeni dahil askeri disiplinle organize etti geceyi. Bu, iftara Bursa’dan katılan ve askere gitmeye hazırlanan Mehmet için de ön hazırlık oldu. Geceye hocalardan Arif Ünver ve Levent Kerik katılırken, diğerleri şehir dışında oldukları için yer alamadı.  İftarda sohbetin ana konusu borsa ve hisse senetleriydi. Abdullah’ın anlattığı hikaye ise fırın sütlaçtan daha tatlıydı…

Abdullah, uzun süredir bir spekülatif hissede pozisyon almış, hep, çok kazanacağı umuduyla beklemiş, ama yıllar geçmesine rağmen hiç kazanamamış. Bir gün basında şirketle ilgili olumsuz bir haber çıkıncı paniklemiş ve elindeki hisseleri en dipten satmış. Saat 11.00 gibi KAP’a şirket tarafından yalanlama haberi gelince, hisseler hızla yükselmiş ve Abdullah, sattığı hisseleri yüksek fiyattan yeniden almış, zarar büyümüş. O da sinirlenip şirketin yatırımcı ilişkilerini aramış, “Neden olumsuz haber çıktığında açıklama yapmadınız da saatlerce beklediniz? Açıklama yapmış olsaydınız o saatte borsa kapalı olduğu için fiyat hareketi olmayacaktı, ben de zarar etmeyecektim” diye serzenişte bulunmuş. Yatırımcı ilişkileri sorumlusu ise, “Siz kim oluyorsunuz da bize hesap soruyorsunuz?” diye tepki gösterince biraz daha sinirlenen Abdullah, “Ben sizin ortağınızım!” diye çıkış yapmış ve bu sözle karşı tarafı susturmayı başarmış. Hisselerden para kazanamasa da ortak olmanın sağladığı imtiyazı ve hazzı o an için hisseden Abdullah, bu avantajını kullanmaya devam etmiş.

Bir gün patronun sosyal medyada yaptığı açıklamalarda KAP’ta duyurulmamış bazı satın alma ve yatırımlardan bahsettiğini görünce yeniden şirketi arayarak yatırımcı ilişkileri sorumlusuna, “Neden KAP’a bu konuda açıklama yapılmadı. Patron kafasına göre her yerde açıklama yapabilir mi? Bir daha benden izin alınmadan açıklama yapılmasın” demiş. Ve telefonu kapatmış...

Abdullah dahil masadaki herkes gülme krizine girdi.  

Gündem Medya Grubu, Bahçeşehir Üniversitesi ve Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği’nin (SPYD) işbirliğiyle hayata geçirilen Borsa Okuryazarlığı Okulu’ndan çok şey öğrendiğini anlatan Abdullah, “Uzun vadeli yatırımın kazandırdığını, manipülatif fiyat hareketlerine sahne olan hisselerden para kazanılamayacağını öğrendim” diyerek eğitim sonrası yaptığı yatırımlardan nasıl para kazandığını anlattı. Kaan başta olmak üzere masadaki birçok kişi, eğitim öncesi takip ettikleri küçük hisseleri ekranlarından kaldırdıklarını söyledi.

Gözaltı Pazarı’nda işlem gören ya da bu pazara girme potansiyeli olan, patronu borsada işlem yapan veya manipülatör olan, sürekli zarar açıklayan, fiyatı nedensiz yere çok şişmiş ya da düşmüş hisselerden uzak durulması gerektiği bir kez daha tescillenmiş oldu. En basit yatırım stratejisi; sorumluluk sahibi patron, kar eden şirket, uzun vadeli yatırım...   

İftar yemeğinin en önemli konusu ise çaylar yudumlanırken gündeme geldi. Komutanım askeriyede uygulanan bir modelin ne kadar başarılı olduğunu anlattı. Ardından Türkiye’de ilk olacak ve tarihe geçecek yeni bir oluşum için ortak karar alındı. Eylül’ün ilk haftasında imzaların atılacağı bu oluşum için Emre hazırlıklara başladı. Bir sonraki toplantının organizasyonu da gemi turlarının bir numaralı ismi Duran’a kaldı.

Ama Komutanım hemen uyardı: “Deniz üzerinde atılan imzaların geçerli olması için karada tekrar imzalanmalı. Yeni oluşum için atılacak imzalarda bu önemli ayrıntı atlanmamalı.” Konu o kadar hassas ki, en küçük ayrıntı bile atlanmıyor. Titiz bir çalışmayla herkese örnek olmak isteniliyor.   

Eylül ayı başında sermaye piyasalarında bir ilk gerçekleşecek ve Bahçeşehir Üniversitesi Borsa Okuryazarlığı Okulu mezunları da tarihe geçecek.

Top, bu önemli oluşumun liderliğine soyunan genç, cesur, inançlı ve iddialı arkadaşımız Emre’de…   

Hepimiz Eylül ayını sabırsızlıkla bekliyoruz.

Şimdiden herkese iyi bayramlar…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)