Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Seçime yaklaşırken piyasalar

11 Haziran 2018, 15:35 - -

Seçimlere on üç gün kala borsa 94 binin altında, dolar kuru 4,50’nin üzerinde, Euro 5,30’un üzerinde. Faiz ise 18,81 seviyesinde. 13 gün sonra dalgalanmanın boyutları azalabilir.

Ekonomide olumsuzlukların tırmandığı bir dönemdeyiz.

* Kredi kuruluşlarının yatırım yapılabilir ülke notunu düşürmeleri

*  Moody’s’in bankaların notunu indirmesi

*  Makroekonomik verilerdeki bozulmalar: Türkiye’de Nisan ayında ödemeler dengesi beklenti olan 5,15 milyar doların üzerinde 5,43 milyar dolar açık verdi. Böylece, cari açık hem geçen yılın aynı döneminin, hem de Mart ayının üzerine çıkmış oldu. Ocak- Nisan ayında da cari açık 21,80 milyar USD oldu. 12 aylık cari işlemler açığı ise 57,07 milyar USD olarak gerçekleşti.

*  Yabancı ve yerli kurumların olumsuz raporları

*  Yabancıların ellerindeki payı tutmakla birlikte hisse senetlerinde yaptığı sığ satışlar

*  Geleceğe yönelik beklentilerin kırılması,

*  Dövizdeki artış nedeni ile şirketlerin mali verilerinde beklenen bozulmalar

Faizde 10 yıl önceye döndük

Merkez Bankası’nın faizi 300 baz puan artırması ile birlikte faiz oranlarında 10 yıl önceki seviyelere geldik. Türkiye dünyada en yüksek faizi veren 7.ülke. Faiz artışına rağmen sakinleşmeyen döviz kurları, TL’deki zayıflığın nedeninin faiz seviyesinden değil güven eksikliğinden kaynaklandığını gösteriyor.

Olumlu veri büyüme

Gelişmelere bakınca iyimserliği getirebilecek ortadaki tek veri büyüme rakamı. Türkiye ekonomisi 2018 ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7 olan piyasa beklentisinin bir miktar üzerinde yüzde 7,4 büyüme performansı gösterdi.

Yüksek büyümenin sürdürülebilir olmadığını gösteren öncü veriler karamsarlığı artırıyor. Piyasalardaki dalgalanma yüksek. Karamsarlıkların arttığı, çöküşlerin olduğu dönemler yatırımcılar için inanılmaz fırsatların doğduğu zamanlardır. Olabilecek bütün olumsuzluklar meydana gelmiş ve fiyatlara yansımıştır. Bu ortamda odaklanılması gereken bundan sonra ne olacağıdır.

Borsa 50 aylık desteğe geliyor
Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi 104.536’da bulunan 7 aylık ortalamasını kırmasının ardından 100 bin 732 seviyesindeki 20 aylık ortalamasını da aşağı doğru kırdı. 50 Aylık ortalama 89.932’de bulunuyor. BIST 100 Endeksi 2003 yılından bu yana bu yükselen trendi hiç aşağı kırmadı. O nedenle bu destek güçlü. Seçim süreci boyunca, kur hareketlerine de bağlı olarak BIST 100 Endeksi taban oluşturmaya çalışacak. Güçlü hisselerde pozisyon alınması için iyi bir dönemdeyiz.

Dolar kurunda bant değişti



Dolar/TL’de 4,50-4,70 bandı
Dolar kurunun aylık hareket seyrine bakıldığında 4,92 seviyesi zirve olarak kalacak gibi görünüyor. Dolar/TL’de 4,50’nin yukarı kırılması ile birlikte hareket yeniden 4,50-4,70 bandına döndü. Şuanda zirvede yatay harekete dönmüş durumdayız. Merkez Bankasının faiz artırımı sonrası kurdaki yukarı atakların zayıflayacağını umuyoruz. Bant hareketi korunursa seçim sonrasında destek seviyelerine doru geri çekilmeler yaşanabilir. 4,40-4,30-4,20 destekleri güçlü.

Hangi hisseleri izlemeli?
Veriler seçim süreci boyunca piyasalarda dalgalı aşağı yönlü bir dönemin yaşandığını gösteriyor. Böyle bir ortamda hisse senedi alacak olanlar için birincil önerimiz Temettü 25 Endeksindeki hisseleri takip etmeleri. Fakat bu hisselerinin hepsinin performansı yüksek değil. Bu nedenle hem temettü verimi yüksek olan hem de istikrarlı kazandıranlar tercih edilmeli. Fiyatlardaki geri çekilmeler de alım için fırsat oluşturacaktır.

5 sanayi şirketi
Verilere baktığımızda, temettü verimi yüksek hisseler içerisinden 5 sanayi şirketi öne çıkıyor: Aygaz, Türk Traktör, Adana Çimento (A), Aksa, Ereğli Demir Çelik

3 gayrimenkul şirketi
Temettü verimi yüksek, istikrarlı temettü ödeyen 3 gayrimenkul şirketi var. Bu şirketler: Akiş GMYO, Yeni Gimat GMYO, İş GMYO

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mzd11 Haziran 2018 19:05

    repolar ve faizler hiçde 16-17-18 gibi rakamlarda değil-bu oranları bankalar vermiyor bilmem anlatabildimmi

  • mzd11 Haziran 2018 19:03

    iş c buralarda tutnursa ilgilenirim yoksa boşver ereğli çok ama çok garip ben faizde beklemeyi tercih edenlerdenim şimdilik

  • mzd11 Haziran 2018 18:57

    iş gmyo izlediğim uzun süredir düşüş trendinde umarım 0.2 sentin altına inmez

  • South Park 11 Haziran 2018 18:54

    Seçim sonucu çok önemli. Meclis ve başkanlık farklı partilerde olursa ciddi sıkıntılar doğacak. En kötüsü de bu durumda yeni bir erken seçim anında konuşulmaya başlayacak. Bence ekonomi için en kötü senaryo budur. Rte+cumhur gelirse piyasa kabine ve atanacak bürokratları izleyecek, merkez bankası bağımsızlığı ve serbest piyasa ile ilgili adımları görmek isteyecek. Ince+millet gelirse kısmı bir rahatlama olacak ama bu ittifak da içinde çatırdayacağı için orta ve uzun vadede ekonomi bozulacaktir. Bence ülkemizde işler bir süre iyi olmayacak gibi.

  • mzd11 Haziran 2018 18:53

    türk traktör düşüş trendinde 9.2 sent destek

  • mzd11 Haziran 2018 18:51

    aygaz düşüş trendinde -2.2 sent destek

  • Ky11 Haziran 2018 17:40

    Yazınız bilgi dolu. Fakat son kısımda verilen hisseler yerine güçlü endeks kagıtlarında pozisyon alınmalı bence.

  • Mustafa Erkin11 Haziran 2018 16:47

    Ekonomi bakanları , herkes seçim sonrası piyasalar sakinleşir diyor.Öyle olması gerekir ama seçim sonucunuda bilemiyoruzk,i kim kalır kim gider veya kim gelir.Yani piyasanın beklentisi dışında olaylar olursa ayıkla pirincin taşını derler.Yani gerçekleri konuşmak yazmak lazım.Bence temkinli olmak lazım.