Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Seçim sürecinde piyasaların seyri

10 Ocak 2019, 11:53 - -

Seçim sürecinde piyasalar dalgalı bir seyir izliyor. Dolar kuru 5,50 sınırında. Euro 6,35, borsa ise 90.843. Bu seyir devam edecek mi?

Küresel piyasalarda bir yandan büyüme kaygıları yaşanırken bir yandan Merkez Bankalarının adımları izleniyor. Açıklanan veriler ve yapılan açıklamalar faiz artışları için çok elverişli bir ortam olmadığını gösteriyor.

Göstergelere baktığımızda ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri 2,69’a geriledi. Öte yandan Fed tutanakları önümüzdeki dönemde Fed politikalarının yönü hakkında net bir sinyal vermiyor. Gelişmeler Fed’in politika sıkılaştırması konusunda sabırlı davranabileceğine işaret ediyor. Açıklanan Fed tutanakları da güvercin söylemler taşıyor. Böyle bir ortamda faiz artış sayısının düşük olacağına kesin gözü ile bakılıyor.

Öte yandan dolar küresel piyasalarda da zayıflıyor. Atlanta Fed Başkanı Bostic’in 2019 için 1 faiz artırımı öngördüğünü, hatta indirime de ihtimal verdiğini belirtmesiyle, dolarda hızlı bir zayıflama görüldü. Daha sonra Boston Fed Başkanı Rosengren 2, Chicago Fed Başkanı Evans ise 3 faiz artırımı beklediğini belirtti

Grafik bize Dolar Endeksi (DXY)’nin güçlü destek bölgelerine geldiğini gösteriyor. Kasım ve Aralık aylarında güçlü bir görünüm sergileyen DXY Endeksi, 2019 yılına FED açıklamalarının da etkisi ile zayıf başladı. Şimdi yükseliş trendinin destek seviyelerinde 95 seviyelerinin aşağı kırılması zayıflamanın sürmesine neden olacak.

Türkiye’de fiyatlamalar gelişmekte olan ülkelere göre iskontolu

Türkiye varlıkları küresel risk iştahındaki artışa rağmen yıla kayıplarla başladı. MSCI Türkiye, Türk lirasındaki kayıplar nedeniyle sene başından beri yüzde 3’ün üzerinde değer kaybetti. Seçim öncesi harcamalarda artış endişesi ile tahvil faizlerinde yükseliş görülüyor.

Dolar, TL karşısında yüzde 20 fazla değerli

Dolar kurunun fiyat seyrine baktığımızda 2018 Ağustos zirvesinden başladığı düşüş eğilimini koruduğunu ancak bir üçgen içerisinde sıkışma yaşadığını görüyoruz. 5,50’li seviyeler kritik. Aşılırsa yükseliş yönündeki beklenti artacaktır. Dolar yurtdışında zayıfladığı için Türkiye’deki fiyatlamalar ülke risk primine bağlı olarak değişecektir. Şimdilik güçlü seyrini sürdürüyor. Ancak bu hareket seçim sonrasında yapısal reformlar devreye girerse yönünü aşağı çevirecektir.

Uzun vadede TL varlıklar döviz ve alternatif yatırım araçlarına göre daha yüksek getiriler sunuyor. Ancak döviz ticareti yapanlar kur riskini almamalı. Kurdaki aşırı oynaklık büyük kayıpları beraberinde getirebiliyor.

BIST 100’de banka baskısı

BIST 100 hisselerine baktığımızda banka hisselerinde yaşanan satışlar nedeni ile endeksin satış baskısı altında kaldığını görüyoruz.

Kısa vadede 90 bin seviyesinin altındaki hareketler geçici olacaktır. Endeksin güçlendiğinin ibaresi ise 93 binlerin aşılması ile görülecek. Olası yukarı ataklarda bankalardaki satışlar endeksin önündeki en büyük engel. Bir süre daha hareket öncü sanayi hisselerinde olacak.

Son 5 yılda hiç kaybettirmeyen 12 hisse

Son 5 yılda hiç kaybettirmeyen 12 hisse bulunuyor. Bu hisseler; Soda Sanayii, Sasa Polyester, Hektaş, Demirören Gazetecilik, Kordsa Teknik Tekstil, Adana Çimento (C), Tüpraş, Anadolu Sigorta, Gedik Y. Men. Değ., Vakıf Fin. Kir., İş Yat. Ort.  ve Arena Bilgisayar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)