Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Sandık ekonomiye odaklanmayı getirdi

01 Nisan 2019, 10:14 - -

Yerel seçimler sonuçlandı. Metropollerde seçmenlerin verdiği mesaj ekonomiye odaklanma yönünde.

2019 yılı 31 Mart yerel seçimleri sonuçlandı. Seçime katılım yüzde 84,5 oranında gerçekleşirken 57 milyon seçmen oy kullandı ve geçerli oy sayısı 45 milyon oldu. Kesin olmayan sonuçlara bakıldığında 30 Büyükşehir belediyesinin dağılımında: Ak Parti 16, CHP 10, HDP 3, MHP 1 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde Cumhur ittifakı ve AKP kazanırken metropollerde Millet İttifakı kazandı. Ekonomideki daralmanın etkileri metropol sonuçlarında etkisini gösterdi. Cumhurbaşkanı ekonomiye odaklanılacağını söyledi. Erdoğan,  “2023 hedeflerimize ulaşana kadar devam eden bu süreçte önceliğimiz ekonomimizi güçlendirmek, teknoloji ve ihracat odaklı bir şekilde büyümeyi sürdürmek, istihdamı artırmak olacaktır." diye konuştu. 

SEÇİM SONRASI İLK RAPOR

Seçim sonrası ilk rapor Moody’s’ten geldi. Moody’s "Türkiye'nin döviz rezervlerindeki erime kredi notu açısından negatif, dış kırılganlığı artırıyor. Rezervlerde düşüş TCMB'nin yerel seçimler öncesinde liraya destek vermek için döviz piyasasına müdahale ettiğine işaret ediyor. Türkiye'nin finansal piyasalarında yinelenen resesyona ilişkin politika reaksiyonu daha fazla sermaye çıkışı riskini artırıyor" değerlendirmesinde bulundu. Bu raporlar artabilir. Kırılganlığın yüksek olduğu bir dönemdeyiz.

SEÇİM SONRASI YEDİ OLUMLU BEŞ OLUMSUZ GELİŞME

OLUMLU GELİŞMELER

1.      Tükiye’de 4,5 yıl boyunca seçim olmayacak.

2.      Bundan sonra ekonomiye odaklanılacak.

3.      Gelişmekte olan ülkelere hala ilgi yüksek.

4.      Türkiye’de fiyatlar iskontolu bu nedenle yatırımcı odağında.

5.      Seçim belirsizliği geride kaldı.

6.      Gelişmekte olan ülkeler içerisinde sıcak para için Türkiye’de faizler yüksek.

7.      Borsada yabancıların borsadaki payı olumsuz gelişmelere rağmen yüzde 65’in üzerinde.

OLUMSUZ GELİŞMELER

1.      Swap savaşları yabancı yatırımcıda tedirginlik yarattı.

2.      Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 179 milyar dolar.

3.      Öncü ekonomik göstergelerdeki olumsuz seyir sürüyor.

4.      Yabancı raporlarında olumsuz değerlendirmeler sürebilir.

5.      Risk primi 412 seviyesinde bulunuyor

Sonuç: Seçim sonuçları ile birlikte ekonomiye odaklanılacak olması piyasaları rahatlatacaktır. Dolar kurunda seçim sonrası oluşan ilk fiyatlama 5,62 seviyesinden gerçekleşirken sonrasında 5,59’a gevşeme yaşandı. Yapısal reformların açıklanması ile birlikte kurda 5,60’ların altında kalınması borsada yükselişin, dolar kurunda gevşemenin önünü açacaktır. ABD ile yeni bir gerilim yaşanmadıkça piyasalar normalleşme sürecine girebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)