Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

RSI göstergesi ile al-sat stratejisi

12 Haziran 2019, 07:23 - -

Relatif Güç Endeksi en çok bilinen osilatörlerden biridir. İlk olarak J.Welles Wilder tarafından, Haziran 1978 tarihli Commodities (Futures) Magazine'deki bir makalede adı geçmiştir. Wilder'in " Technical Trading Systems" kitabında hesaplanması ve yorumlanması adım adım anlatılmıştır.

Adının Relatif Güç Endeksi olmasının yarattığı yanlış anlamada olduğu gibi, iki ayrı hisse senedinin relatif gücünü değil, tek bir hisse senedinin kendi iç gücünü ifade eder. O nedenle "İç Güç Endeksi" demek, belki daha doğru bir tanımlama olur. RSI'ın formülü oldukça basittir ancak ne olduğunu anlatmak için sayfalarca örnek vermek gerekir.

Wilder RSI'ı ortaya attığında 14 günlük RSI kullanılmasını önerdi ama, 9 günlük ve 25 günlük RSI'lar da oldukça yaygın olarak kullanılıyor. Çünkü, RSI hesaplamasında zaman periyodunu istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz, hatta tecrübelerinizle en iyi çalışan zaman periyodunu seçmeniz tavsiye ediliyor. Sadece, baz alınan zaman ne kadar kısa olursa, indikatörün o kadar oynak olacağı akıldan çıkarılmamalıdır.

RSI 0 ile 100 arasında salınan bir fiyat izleme osilatörüdür. RSI'ın genel kabul gören yorumlama yöntemlerinden biri, uyumsuzluklara bakmaktır. Fiyatlar yukarı giderken ve yeni zirveler yaparken, indikatörün önceki zirvelerini geçememesi bir uyumsuzluktur. Bu uyumsuzluk, güç kaybının ve bir geri dönüş olabileceğinin belirtisidir.

Tepeler ve Dipler: RSI genellikle 70'in üzerinde tepeler, 30'un altında dipler yapar ve bu tepe ve dipleri genellikle fiyatlardan daha erken yapar. 

Formasyonlar: RSI grafiği üzerinde de, fiyat grafiğinde olduğu gibi formasyonlar oluşur ( omuz-baş-omuz veya takoz formasyonları gibi ). Bu formasyonlar bazen fiyat grafiği üzerinde belirgin olarak görülmeyebilir. Ama bu yanıltıcı olmamalı, indikatör grafiğinde oluşan formasyonlar da izlenip, dikkate alınmalıdır. 

Hatalı Salınımlar: (Destek / direnç ihlalleri veya kırılmaları olarak da bilinir.) Bu olay RSI önceki tepesini aştığı veya önceki dip noktasının altına düştüğü zamanlarda olabilir. Bir süre sonra, indikatör düzelir ve normal seyrine devam eder. 

Destek ve Dirençler: RSI grafiğinde de, destek ve direnç hatları oluşur hatta bazen direnç ve destekleri fiyat grafiğinden çok daha net gösterir.

Alım-Satım: RSI +30 seviyesini yukarı yönde keserse alış, +70 seviyesini aşağı yönde keserse satış sinyali verdiği varsayılır.

RSI Göstergesine göre aşırı alımda ve satımda olan hisse senetlerini Finnet Teknik Analist 4.0 teknik analiz programı yardımı ile, RSI gösterge değerlerini ise www.finnet2000.com yardımı ile listeledik.

Finnet Teknik Analist 4.0’da hisse bul analiz menüsünden BIST 100 hisselerini seçerek hazır analiz menülerinden aşırı alımda, aşırı satımda, aşırı satımı yukarı kesen ve aşırı alımı aşağı kesen hisseleri günlük olarak oluşturduk.

Hisselerin gösterge değerlerinin detaylarını ise Finnet 2000 Borsa Bilgi sitesi yardımı ile gösterge değerleri bölümünden BIST 100 Endeksini seçerek listeledik.

RSI Teknik Göstergesine göre BIST 100 Hisselerinin analizi şöyle:

RSI Göstergesi aşırı alımda olan hisseler

RSI Göstergesi aşırı satımda olan hisseler

RSI Göstergesi aşırı satımı yukarı kesen hisseler



RSI Göstergesi aşırı alımı aşağı kesen hisseler

Pegasus RSI Analizi



Pegasus’ta RSI, +70 seviyesinin üzerinde ve aşırı alım bölgesinde bulunuyor. En son 6 gün önce yeniden aşırı alım bölgesine girmesi, yükselişin bir süre daha devam edebileceği yönünde değerlendirilebilir.

Parsan RSI Analizi

Parsan’da RSI, +70 seviyesinin üzerinde ve aşırı alım bölgesinde bulunuyor. En son 2 gün önce yeniden aşırı alım bölgesine girmesi, yükselişin bir süre daha devam edebileceği yönünde değerlendirilebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)