Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Robo-Danışmanlık BES’te neden gerekli bir hizmet?

15 Ekim 2019, 10:27 - -

BES’te, yönetilen fon büyüklüğü 110 milyar TL’ye yaklaşmış durumda. Sistemde, otomatik katılımın da devreye girmesiyle artık neredeyse 12 milyon katılımcı yer almakta. Her biri birbirinden farklı 12 milyon insan. Yaşam tarzları farklı, hayata bakışları farklı, risk algıları farklı.. Kimisi hisse senedi fonundan uzak duruyor, kimisi faiz getirisi istemiyor. Kimisi sisteme ilk girdiği günden beri aynı fon dağılımına sahip, kimisi ise bir yatırım uzmanı gibi piyasanın gelişimine uygun alım-satım yapıyor. Ancak birçoğunun ortak bir noktası var: Sistemden memnuniyetsizlik, getirilerin düşüklüğünden şikâyet. BES ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmamak da eklenince, hesabına bir kez bile girip bakmamış katılımcılar dahi getirilerin düşük olduğunu söylüyor.

Bir yandan da farkında olunmayan en önemli noktalardan birisi işte tam burada ortaya çıkıyor: Getiri sağlama sorumluluğu katılımcıya ait! Yılda altı defa fon değiştirme hakkını kullanarak istediği gibi yüksek bir getiriye ulaşabilir oysa ki!... Bunu yapmanın ne kadar zor (hatta çoğu zaman imkansız) olduğunu biliyoruz sevgili okuyucularımız. Peki, katılımcı nasıl doğru fonları seçip tatmin edici bir getiri elde edecek? Fonları yöneten portföy yönetim şirketlerindeki yatırım danışmanları bu işi onlar için yapamaz mı? Maalesef hayır.. Çünkü her bir yatırım danışmanına yaklaşık 15 bin kişi düşüyor.

Çözüm: Robo danışmanlar

İşte bu noktada sorunun çözümü Robo Danışmanlar. Kişiye özel bir değerlendirme ile ona en uygun fon dağılım önerisini yapan sistemlerden bahsediyoruz. Robo danışmanlar, finansal modellemelere ve makine öğrenmesine dayalı analizler ile katılımcılara doğru zamanda doğru emeklilik fonuna geçmeyi öneriyor. Ayda 100 TL yatıran da 1.000 TL yatıran da kişiye özel danışmanlık hizmetinden yararlanıyor. Akıllı algoritmalar ve yeni teknolojiler sayesinde milyonlarca katılımcı, değişen piyasa koşullarına duyarlı önerilere kolaylıkla ulaşabiliyor. 

Global pazarın durumu

Robo danışmanlık hizmeti dünyada oldukça yeni, 10 yıllık bir geçmişi var. Ancak, bu kısa geçmişlerine rağmen robo danışmanların oldukça mesafe kat ettiklerini söylemek mümkün. Güncel rakamlara göre robo danışmanların yönettikleri portföy büyüklüğü toplam 400 milyar USD civarında. Kullanıcı sayısı ise 26 milyon kişi. Dünyada robo danışmanlık hizmeti sadece emeklilik birikimleri için değil, kişilerin tüm yatırım portföyleri için kullanılmakta.

Türkiye’deki uygulamalar

Ülkemizde ilk defa Garanti Emeklilik’in Fon Koçu uygulaması emeklilik katılımcılarına robo danışmanlık hizmeti vermeye başladı. Yaklaşık 56 bin katılımcının bu hizmetten yararlandığı tahmin ediliyor. Hizmetin daha fazla katılımcıya yayılabilmesi için diğer robo danışmanlık şirketleri çalışmalarını hızla sürdürüyor. Robo danışmanlık hizmeti veren başlıca şirketler Ludens’in BESIQ uygulaması, Infina’nın Öneriver’i, Smartadvice’ın Akıllı BES uygulaması ve Adendum şirketinin Addvice uygulaması.

BES’te kişilerin devamını sağlayabilmek için birçok düzenleme yapılmaya çalışıyor. Bu yeni düzenlemelerin yanı sıra robo danışmanlığın da devreye girmesiyle sistemin yola daha sağlam devam edeceğini öngörmek içten değil.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Eker16 Mayıs 2022 12:58

    X emeklilik şirketinin robot fon modeli cari yılda ihtimalle %9.41-13.15 oranında getiri sağlamış Sizce bu ortamda iyi getirimi.Gerçekten öneride bulunduğunuz kadar olması gerektiğini düşündüğünüz kadar getiriler tatmin edici mi ? Ya da önerdiğiniz modellerin getirilerini de paylaşirmisiniz

  • Hüseyin ÇAKIR 04 Şubat 2022 22:59

    Robotlara güvenmiyorum.

  • İbrahim TEKİN 28 Aralık 2019 12:01

    Para benden karar benden riski ben alıyorum(6 defa) o zaman kesintiler niye hiç değilse insanlara %50 bize bırakın biz kazandıralım demeleri lazım