Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Risk ve getiri oranlarına göre hisse seçimi

08 Kasım 2019, 18:44 - -

Hisse senedi alırken risk ve getiri oranları göz önünde bulundurulmalı. Riski yönetenler kazançlı çıkıyor. İşte Risk ve getiri analizlerinde öne çıkan hisseler.

Borsada hisse senetlerinin hareket marjları ve getirilerinde yaşanan büyük oynaklıklar yüksek kazançları ve kayıpları beraberinde getirebiliyor. Hedge fon yöneticisi Jim Cramer, “Borsa arada sırada öyle aptalca şeyler yapar ki aklınızı başınızdan alır.” diyor. Hisse senetlerinin risk ve beklenen getirileri göz önünde bulundurularak yapılan yatırımlar ise dalgalanma dönemlerinde yatırımcıları koruyabiliyor.

Riski yönetebilenler başarıyı da yakalıyor. Amerikalı bir iş adamı, yatırımcı ve bir yatırım yönetimi firması olan John W. Henry & Company'nin kurucusu John W. Henry, işlerini riski yönetmek üzerine kurduklarını anlatarak, “Riskle yaşamaktan mutluyuz ve riskin karşılığında ödülümüzü alıyoruz” diyor. Risk ve getiri analizlerinde öne çıkan hisse senetlerini listeleyerek BIST 100’de
risk oranı düşük ve yüksek olan şirketleri belirledik. Hisse senetleri için risk hesaplaması ve listelerin detayları şöyle:

Risk oranı düşük BIST 100 Hisseleri

Risk oranı düşük olan BIST 100 hissesinin listesi şöyle: Enka İnşaat, Bim Mağazalar, İskenderun Demir Çelik, Soda Sanayii, Enerjisa Enerji, Petkim, Ford Otosan, Kordsa Teknik Tekstil, Koç Holding, Net Holding, Otokar, Alarko GMYO, Eczacıbaşı İlaç ve Karsan Otomotiv.

Risk oranı yüksek BIST 100 Hisseleri

Risk oranı yüksek BIST 100 hisselerinin listesi ise şöyle: Metro Holding, Doğuş Otomotiv, Çemaş Döküm, ICBC Turkey Bank, İttifak Holding, Tukaş, Bera Holding, Netaş Telekom, Pegasus, İhlas Holding, MLP Sağlık, Işıklar Enerji Yapı Holding ve Gersan Elektrik.

Hisse senedi için risk nedir?

Risk (Standart Sapma): Getirilerin standart sapmasını verir. Risk, bir finansal varlığın getirisinin gerçekleşme durumundaki belirsizlik olarak tanımlanır. Yatırımcılar ancak ekstra bir getiri söz konusu olduğunda risk üstlenme eğilimindedir. Örneğin bir yatırımcı yatırdığı 50 $ için %50 ihtimalle 10 $ kazanırken, %50 ihtimalle de 10 $ kaybeder. Paranın azalan marjinal faydası ile yatırımın 60 $'a çıkmasının hoşnutluğu, 40 $'a inmesinin hoşnutsuzluğundan daha az olabilir. Azalan marjinal fayda, yatırımcıların çoğunlukla riskten kaçınan yatırımcılar olduğunu ifade eder. Genelde yatırımcılar riske katlanır, fakat bu sadece daha fazla getiri içindir. Değişkenliğin
riskin bir ölçütü olarak kabul edilmesi durumunda, riskin istatistiksel metodlarla hesaplanması mümkün olabilir. Riskin tanımında kullanılan metot ya beklenen getirinin standart sapması ya da varyansıdır. Standart sapma varyansın karekökü olduğundan basitçe ifade edilebilir ki her ikisi de aynı şeyi ifade eder.

Risk nasıl hesaplanır?

Risk = Karekök(£(xi-Getiri)2/(n-1))

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)