Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Risk primi düşerken yeni yatırım fırsatları

08 Eylül 2017, 06:52 - -

Türkiye’nin kredi risk primini gösteren CDS oranı 164 ile son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Düşük risk primi yabancıları yatırım için çekmeye devam edebilir. TL varlıklara ilgi devam edecek.

Yurtdışı ve yurtiçi gelişmeler paranın rotasını TL varlıklara döndürdü. Dövizde hareket bekleyenler ise acele etmiyor. Dolar/TL kuru yılın en düşük seviyelerine geriledi. 3,4155’leri test etti. Türkiye’nin kredi risk primini gösteren CDS oranının 164 ile yılın en düşük seviyelerine gerilemesi yabancıların Türkiye’ye ilgisinin sürmesini sağlayabilir.

Öte yandan ABD’deki gelişmelere baktığımız zaman FED için yeni bir belirsizlik oluştu. ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Stanley Fischer istifa etti. Fischer'ın istifası Ekim ayının ortasından itibaren geçerli olacak. Fischer'ın görev süresi 2018 yılının Haziran ayında doluyordu. Yellen’in de en büyük yardımcısı olan Stanley Fischer’in istifası kısa dönemde, en azından Yellen’in görev süresi tamamlanıncaya kadar FED’in genel duruşunda bir değişikliğe gitmeyeceğine işaret ediyor.

DÖVİZE ENDEKSLİ FONLAR İZLENEBİLİR

Yurt içerisinde ise TCMB’nin verdiği mesajlarda piyasalardaki olası dalgalanma riskine karşı para politikasında sıkılaştırma sinyalinin devam ettiğini görüyoruz. Piyasalarda yaşanabilecek bir dalgalanma hisse, tahvil ve bono fonlarına da yansıyacaktır. Dövize endeksli fonlar kurdaki gerileme nedeni ile gözden düşse de takip etmek önemli. Bu fonlar, önümüzdeki dönemde yaşanabilecek ataklar için fırsat oluşturabilir.

HİSSE FONLAR HALA CAZİP

Hisse fonlar borsadaki yükseliş beklentileri nedeni ile hala cazip. Global risk alma iştahında özellikle de gelişmekte olan ülkelere yönelik fon akımlarında önemli bir aksaklık yaşanmadığı sürece Borsa İstanbul’un ara düzeltmelerle pozitif seyrini devam ettirmesi beklenebilir. Tasarruflarınızı değerlendirirken sepet oluşturarak hisse oranını yükselişlerde azaltıp düşüşlerde artırarak bir portföy oluşturabilirsiniz. Ancak hisse senetlerini sürekli olarak belli bir oranda portföylerde bulundurmak uzun vadeli trendleri kaçırmamak açısından önemli. Eylül ayında portföyünüzde dolar bazlı enstrümanları yüzde 15 sınırında tutarak hisse senetlerini yüzde 30 gibi bir orana çıkarıp, tahvil ağırlığını ise yüzde 55 sınırında tutabilirsiniz. Burada önemli olan hisse senedi alırken hangi hisseleri alacağınızdır. Bu konuda bir analiz yapabilme alt yapınız yok ise endeks ve banka sektörüne duyarlı yatırım fonlarını seçebilirsiniz.

TEMETTÜ ENDEKSİNDE EN AZ SON 3 HAFTADIR YÜKSELEN İKİ HİSSE

Temettü endeksinde en az son 3 haftadır yükselen iki hisse senedi bulunuyor. Enka İnşaat ve Göltaş Çimento. Enka İnşaat son 4 haftadır yükseliyor. Göltaş Çimento ise son 3 haftadır yükseliyor.

BOLLİNGER BANDI DARALAN 17 HİSSE

Bollinger bandı en fazla daralan hisseler aşağı ya da yukarı yönde sert atakların sinyalini veren hisselerdir. BIST 100’de 17 hisse sinyal veriyor.

TÜPRAŞ SON 120 HAFTANIN ZİRVESİNDE

Borsada en az son 100 hafta içerisinde yeni zirve yapan hisse senetlerinin listesi ise şöyle:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • banka zade12 Eylül 2017 14:40

    Hani eylül ayı bankaların ayıydı. Teknik yorumda sorun var herhalde:)))))

  • Galip09 Eylül 2017 08:12

    İyidir :)

  • dsd08 Eylül 2017 22:11

    Fed ve ecb(fedi talit ediyor) bu şekilde devam edemez...Bu nedenle büyük konuşmamak lazım...

  • ahmet ertürk08 Eylül 2017 10:37

    yine harika bir yazı üstad. emeğinize sağlık. daha sık yazın lütfen. tahvil konusunda sorum var: tahvil aldığımızda bunun bir vadesi var örneğin 2 yıl ; bu iki yıl boyunca paraya dokunamayacak olmamız sıkıntı değil mi ? acil gereksinim olması yada başka bir enstrümana geçiş yapma mecburiyeti doğarsa paramızı hemen tahsil etme şansı olmuyor değil mi ? bu konuda bizi aydınlatırsanız sevinirim saygılar