Orhan Pala [email protected] Orhan Pala

Recep Yazıcıoğlu ve borsa

16 Eylül 2014, 07:06 - -

1999 yılında, bir dönemler borsanın hızlı spekülatörlerinden Halil Güvener ile İzmir Alaçatı’daki yazlığında söyleşi yaptım. Dönemin ünlü spekülatörü, yüzde 51’ini 1995 yılında Kalkınma Bankası’ndan aldığı Söksa’yı borsa mezarlığına gönderen isim olmuştu. Daha sonra halen işlem gören Doğusan Boru hisselerinin çoğunluğunu borsadan toplayarak spekülatör-patron pozisyonunu korumak istemişti. İzmir’deki söyleşide, ‘çoğunluk hissesini ele geçirmesine rağmen Doğusan Boru’yu neden alamadığını?’ sordum.
İlginç bir yanıt verdi: “Erzincan’da faaliyet gösteren Doğusan Boru’nun çoğunluk hissesini ele geçirdikten sonra fabrikayı ziyarete gittim. Fabrikanın bir başından girdim, diğer başından çıktım. Çok fazla inceleme yapmadım. Vali Recep Yazıcıoğlu, “Ben bu fabrikayı size vermem” dedi. Şaşırdım, “Neden?” diye sordum, “Bir baştan girip diğerinden çıktınız. Siz fabrikatör değil borsacısınız. Bu fabrikayı işletemezsiniz” diye yanıt verdi.”
O zaman da hak vermiştim ama bugün rahmetli Recep Yazıcıoğlu’nun ne kadar doğru bir karar verdiğini daha iyi anlıyorum.
Çünkü Halil Güvener’in işlem yaptığı, Apeks Dış Ticaret, Metaş, Aktif Finans, Söksa, Mensa Mensucat, Bisas Tekstil, Gümüşsuyu Halı ve Birlik Mensucat gibi hisselerin büyük bir kısmı borsada yok. Kalanlar da mali sıkıntılar ile mücadele ediyor.
Ve yıl 2014…
İhlas Gazetecilik başta olmak üzere İhlas Grubu hisseleri, Kervansaray Yatırım Holding, Ataç İnşaat, Mango Gıda, Latek Holding, Genpower, Gen Yatırım Holding hisseleriyle ismi anılan manipülatörler ne yapıyor; Karsusan Su Ürünleri’ni ele geçirdiler.  Karsusan’ın, Doğusan Boru’dan hiçbir farkı yok. Halka açık, kamu malı olmuş bir şirket.   
Doğusan Boru, 1974 yılında yurt dışında çalışan 180 işçi tarafından 940 bin lira sermaye ile Doğu Anadolu’da bölge halkına katkı sağlaması amacıyla kurulmuş bir şirket.
Karsusan Su Ürünleri ise 1970'li yılların ortalarında Karadeniz halkının girişimiyle kurulmuş, İslam Kalkınma Bankası'nın ortağı olduğu bir şirket. Ne yazık ki İslam Kalkınma Bankası son olaylardan sonra tüm hisselerini sattı ve ortaklığını bitirdi, gitti. Gerçi bu hisselerin satışıyla ilgili önemli iddialar da gündemde…
Yakında kokusu ortaya çıkar.
Şimdi manipülatörlerin ele geçirdiği şirketler ile manipülasyon suçundan yargılanmaya devam eden isimler Karsusan’ı ele geçirmek için birbirleriyle yarışıyorlar.
Niye? Amaçları balık unu üretmek, bölgedeki binlerce balıkçıya ekmek kapısı olmak mı? Zaten öyle olsaydı fabrikayı söküp Sinop’a taşımaz, Etiler İnci Büfe’yi satın alarak şirketi mali sıkıntıya sokmazlardı. Niyetlerinin ne olduğu yaptıklarından belli…
Yine Halil Güvener gidip fabrikayı gezmiş, bunların hiçbirisi fabrikanın yerini bile bilmiyor! Tek amaçları, yıllar sonra şehir içerisinde kalan ve kıymetlenen Trabzon Yomra’daki 80 milyon liraya yakın değer biçilen araziyi buharlaştırmak.
Keşke Recep Yazıcoğlu yaşasaydı.
Keşke Trabzon’da da bu talana ‘dur’ diyecek Recep Yazıcıoğlu gibi isim olsaydı.
Keşke manipülatörlerin şirket patronu olmasına izin verilmeseydi.
Keşke yeni bir Ataç, Kervansaray, Genpower, Mango, Gediz İplik, Memsa, Ran Lojistik, Goldaş, Latek, Ericom, Ar Tarım, CLK Holding (Karkim) vakası yaşanmasa…
Keşke bir daha keşke demesek…
Rahmetli Valim, nur içinde yat, mekanın cennet olsun, Allah rahmet eylesin, sana ne kadar dua etsek az.
Bugün Doğusan yaşıyorsa senin sayendedir…
Cesaret, korkusuzluk değil, korkuya rağmen iyiye, doğruya, adil ve insani olana doğru yürümek ve harekete geçmektir. Cesur olan kişi hilekarlık yapmaz, aldatmaz, haksızlık ve kötülük karşısında susmaz. (Napolyon)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)