İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Ralli mi çöküş mü? BREXIT

23 Haziran 2016, 14:17 - -

BREXIT oylama günü sonunda geldi. Tüm dünya bu arada bizim analistlerde günlerdir bu konuyu konuşup yazıyoruz. Konuşulanlardan anladığım hemen hemen tüm yorumcuların BREXIT yani İngiltere’nin AB’den ayrılmasının felaket olacağı ve büyük sarsıntılara yol açacağı görüşünde oldukları.

2014 Eylül ayında yapılan İskoçya’nın ayrılma referandumunda da buna benzer görüşler gelmişti, İskoçya ayrılırsa felaket olacak, pound dümdüz olacaktı. Ayrılık özü itibarı ile negatif bir kelime ve negatif olaylarla ilişkilendiriliyor.

İskoçya referandumundan pozitif karar çıkınca sonuç ne oldu hepimiz hatırlıyoruz GBP USD karşısında 1,62 civarından karar sonrası 1,652 seviyesine tırmandı ertesi gün tekrar 1,6250 idi sonrasında sürekli değer yitirdi:

Referandum 18 Eylül 2014 tarihinde yapılmıştı, grafikte dikdörtgen içerisine aldım. O dönemdeki yorumlara dönüp eşelemeye gerek yok ama genel kanı Pound’un ayrılık olmazsa değer kazanacağı yönündeydi. Grafikte de açıkça örüldüğü gibi GBP bir daha referandumdaki seviyelere gelemedi, o bölgeden alanlar ya stop out ya da çok uzun vadeli yatırımcı oldular.

Gelişmiş ülke olsun olmasın tüm dünya ülkelerindeki genel eğilim paralarını değerini düşürmek ve bu sayede ekonomik rekabet avantajı kazanmak. İngiltere de bu durumdan muaf ya da ayrı değil.

2009 yılından bu yana bakarsak GBP dolar karşısında 1,7-1,35 aralığında işlem görüyor.

Grafikte yüzlerce olay var, ama GBP yine de alışılmış aralığının civarından ayrılamıyor.

BREXIT sonrası esas hareketin borsalarda olması beklenmeli.

Tüm yatırımcılar BREXIT’e odaklanmış beklerken lider borsa Amerika’nın 3 kritik sektörüne bakmak gerekir:

NYSE, Bankacılık (BKX) ve Çöp Tahvil (JNK) endeksleri:

Grafik: KimbleChartingSolutions

Bu üç sektör geçtiğimiz yılı düşen kanalda geçirdi, şimdi düşen kanalı yukarı doğru kırmak üzere hazır görünüyorlar. Bu sektörlerin önümüzdeki günlerdeki hareketleri diğer piyasalar için çok önemli mesajlar içerecek.

Bizim borsamızda da çok farklı bir noktada değiliz:

77500, 68-87 yükselişinin %50 geri alım seviyesi ve aynı zamanda düşen trendin hemen altında. Trendin kırılması bizi çok pozitif bir havaya sokabilir.

BREXIT son durum ne ona da bakalım:

Ayrılıkçılar 2 puan geriden geliyorlar. Bakalım gün içerisinde çok açıklama gelecektir, dalgalanma ihtimali kaçınılmaz. Bununla birlikte ilk anın coşkusu ile işlem yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum, 1-2 gün sular durulduktan sonra iş yapmak daha emniyetli olur.

BREXIT dünyanın sonu değil, hatta yararlı olma ihtimali daha yüksek, ayrılık gerçekleşirse bu sayede ülkeler bürokrasi prangasından kurtulup daha iyi işler yapabilirler.

Analistlerin duygusal yorumlarına güvenip pozisyon almak tekrar hatırlatayım doğru olmaz. Ya şimdiden pozisyonları açıp emirlerimizi koymamız gerekir ya da 1-2 gün sular durulduktan sonra piyasaya gelmeliyiz.

Bol kazançlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Oktay ak24 Haziran 2016 03:50

    Hocam ffkrl hisse geri alim cagrisindaki hukusuzlugu ile ilgili he tavsiye edersiniz.

  • Erol23 Haziran 2016 14:33

    Hocam çok güzel analiz ve yorumlarınız var. Sizin yazılarınızı yorumlayarak pozisyon alıyorum. Çoğu zaman açıkça söylemeseniz de cümleler arasına sıkıştırılmış alt mesajlar var.