Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Portföy yönetiminde yenilikçi bir yaklaşim: Otomatik Danışmanlık

12 Eylül 2018, 17:05 - -

Sevgili Okuyucular,

Size bu yazımızda, “Otomatik Danışmanlık” (Robo-Advisor) adı verilen otomatize edilmiş portföy yönetimi ve yatırım danışmanlığı hizmetinden bahsetmek istiyoruz.

Teknolojide yaşanan hızlı değişimler, tüm sektörleri olduğu gibi finansal hizmetler sektörünü de etkilemeye başladı. Özellikle gelişmiş ülkelerde, yaklaşık 10 yıl önce başlayan bu değişim, portföy yönetimini ve yatırım danışmanlığını otomatize edilmiş bir süreç haline getirmekte. Algoritmik danışmanlar adı da verilen otomatik danışmanlar, çok yönlü yatırım algoritmaları kullanarak kişilere, beklentilerine, varlık yapılarına, yatırım kısıtlarına ve risk algılarına uygun portföyler önermekte. Ardından, değişen piyasa koşullarına ve yatırımcının zaman içinde farklılaşan yatırım özelliklerine bağlı olarak portföylerinin dağılımlarını yeniden düzenlemekte.   

Otomatik Danışmanlık sistemi nasıl işliyor?

Başta otomatik danışmanlığın merkezi olan ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerdeki otomatik danışmanlık şirketleri hizmetlerini açık mimari bir yapı üzerinden vermekte. Bir başka deyişle, sistemleri bir web portal üzerinden çalışmakta. Yatırımcılar, bu web portallara internet üzerinden kayıt olmakta; yatırım amaçlarını, yaş, cinsiyet, medeni durum gibi objektif özellikleri yanında, risk algısı gibi sübjektif özelliklerini ve yatırım yapmak istedikleri tutar ile süreyi sisteme tanımlayarak hizmet alımını başlatmakta. Yatırımcıdan alınan verileri kullanan otomatik danışman algoritması, kişiye özel bir portföy oluşturmakta ve piyasayı ve yatırımcının mevcut özelliklerini etkileyen herhangi bir değişiklikte varlıkların dağılımını otomatik olarak yenilemekte. Böylelikle, sadece yüksek tutarlarda servete sahip olan yatırımcıların hayli yüksek bedeller ödeyerek aldığı özel portföy yönetimi hizmeti, düşük tutarlarda serveti olan yatırımcıların da faydalandığı düşük maliyetli bir hizmet olarak ortaya çıkmakta.

Y ve Z kuşakları hedef kitle

Otomatik danışmanlık şirketleri için en geniş müşteri tabanı haline gelen Y ve Z kuşakları, teknoloji ile büyümüş, ürün ve hizmet alırken kendisi araştırıp karar vermek isteyen genç nesiller. Bu nesiller, finansal ürün ve hizmet alırken de interneti kullanmak istemekte ve yüz yüze bir danışmanlık sistemi yerine birçok noktada kendilerinin müdahil olduğu bir satın alma sürecini tercih etmekte. 

Gelişmiş ülkelerde Otomatik Danışmanlık Sektörü

Otomatik danışmanlığın ortaya çıkışı ilk kez 2008 yılında ABD’de olmuştur. Halen de ABD otomatik danışman sayısı ve yönetilen portföy büyüklüğü anlamında lider piyasa konumunda. Onu İngiltere, Kanada, Avustralya, İsviçre, Fransa, Hindistan, Japonya ve Hong Kong gibi piyasası şeffaf ve derin, borsa yatırım fonlarının kullanımı yaygın ve veriye ulaşımın kolay olduğu ülkeler takip etmekte. Tüm bu piyasalarda otomatik danışmanlık hizmeti, ülkenin sermaye piyasası otoriteleri tarafından düzenlenmekte. Otomatik danışmanlar, Yatırım Danışmanları Yasası’na göre yatırım danışmanı olarak kabul edilmekte. Aşağıdaki tabloda seçilmiş ülkelerde faaliyet göstermekte olan en büyük otomatik danışmanlık şirketlerinin listesi yer almaktadır:

Otomatik Danışmanlığın geleceği

Özellikle Wealthfront, Betterment, Charles Schwab ve Nutmeg gibi şirketlerin öncülüğünde otomatik danışmanlık sektörü dünyada hızla büyümekte. Yapılan bir araştırmaya göre, 2020 yılında sektörün yönettiği portföy büyüklüğünün 2 trilyon dolara çıkması beklenmekte. Özellikle portföy yönetim ücretlerinin geleneksel yatırım danışmanlarına göre oldukça düşük olması (yaklaşık beşte biri kadar), sektörün cazibesini arttırmakta. Ayrıca asgari yatırım tutarının oldukça düşük olması da geleneksel yatırım danışmanlığına göre sektörü daha avantajlı hale getirmekte. Otomatik danışmanlık yatırımlarını aktif bir şekilde takip etmek isteyen ve küçük tutarlarda yatırım yapan kişiler için oldukça cazip imkânlar sunmakta.

Peki, ülkemizde otomatik danışmanlıkla ilgili herhangi bir gelişme, oluşum var mı? Bu sorunun yanıtını da bir sonraki yazımızda verelim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)