Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasanın nabzını tutan 10 veri ve sinyalleri

25 Ekim 2017, 12:03 - -

Piyasaların önümüzdeki döneme ilişkin seyrini şablonlaşmış analizlerle tahmin edebilmek mümkün değil. Bu nedenle birden fazla kriteri aynı anda takip etmek gerekiyor.

Piyasalar yılsonuna yaklaşırken tansiyonun da artığını görüyoruz. Hem yurtdışı gelişmeler hem de yurt içerisindeki gelişmeler belirsizlikleri körükledikçe moraller bozuluyor. Taksi şoföründen ev hanımlarının gündemine kadar dolar kurunun hareketi var. Borsada yükselişin devam edip etmeyeceği ise bir gösterge olması nedeni ile daha kişinin ilgisini çekmeye başladı.
Gelişmeleri değerlendirerek öncelikle piyasalar için yakın dönemde ortaya çıkabilecek risklere değinecek olursak: Piyasalar için yakın planda görünen en büyük küresel riskler; gelişmiş ekonomilerde başlayan sıkılaşma süreci ve Türkiye özelinde yakın coğrafyadaki jeopolitik gelişmeler. Yurtiçi piyasalar için en önemli çıpa ise, aralık ayıyla birlikte enflasyonun hızlı şekilde düşüş eğilimine gireceği.
Diğer taraftan Türkiye varlıklarında küresel risk iştahından bağımsız bir satış dalgası görülüyor. ABD’nin yüksek boyutlu ceza vereceği yönünde söylentilerle gerileyen banka hisselerinin önderliğinde Borsa İstanbul’dan, devlet tahvillerine ve döviz kuruna uzanan genele yaygın bir satış dalgası söz konusu.
1- Aylık Grafikler
BIST 100 için aylık grafiğe baktığımızda çok önemli bir direnç noktasına gelindiğini ve bu seviyelerden dönüş başladığını görüyoruz.



2- Haftalık Grafikler
Haftalık grafikte bollinger desteği test edilerek yukarı dönüldüğü görülüyor. Ancak burada da güçlü dirençler 110.500 ve 112.000 seviyelerinde.

3- Günlük Grafikler
Günlük grafikte bollinger direncine gelindiğini ve yönün aşağı doğru olduğunu görüyoruz.

4-Dolar kuru için basit ve etkili grafik
Dolar/TL için eylül ayından bu yana takip ettiğim tek grafik var. Oldukça basit ve net bir görüntü veren bu grafik, kırmızı trend çizgisi aşağı doğru kırılmadıkça Dolar/TL’deki yukarı seyrin aynı ivme ile sürebileceğini söylüyor.

Bu grafiğe bir de Bollinger Bandı eklersek…
3,7332-3,74 seviyelerinde bir direncin olduğunu görürüz. Aşağı harekette ilk destek 3,70-3,68-3,65 seviyelerinde.

Dolar/TL’nin yönünü tahmin etmek için kritik grafik
Dolar/TL’nin ABD 10 Yıllık tahvil faizlerini takip ederek izleyebilirsiniz. ABD 10 yıllık tahvil faizi dipten çıkışta. 1990’dan bu yana alçalan bir trendde hareket ediyor. 2,60’lı seviyeler kritik. Bu seviyenin üzerine çıkılırsa yükseliş kalıcı olabilir. Bu da dolar/TL’de 2,70’lerin üzerinin kalıcı olması anlamına gelir.

5-Türkiye’nin kredi risk primi
Türkiye’nin kredi risk primi 175 seviyesinde bulunuyor. 25 Eylül’de 192 seviyesine kadar yükselmişti. Kredi risk primi 175’li seviyelerde kalabilirse kurda yeniden gerileme ve borsada yükseliş görebiliriz.

Türkiye’nin kredi risk primi, İspanya, Portekiz, Rusya, İtalya ve Brezilya’dan yüksek. Yüksek olmasına rağmen yabancıların baktığı en önemli kriterlerden biri göstetgedeki düşüş ya da yükseliş eğilimi. Düşüşe geçtiğinde TL varlıklara ilgi artarken yükselişe geçtiğinde TL varlıklara ilgi azalmakta. Satış gözlenmekte.


6-Borsadaki yabancı payı ve raporlar
Borsadaki yabancı payı 65,36 seviyesinde bulunuyor. Yabancıların borsadaki payı Ağustos sonunda 66,08 seviyesine kadar yükselmişti. 2017’nin ocak ayından bu yana yükseliş trendinde olan yabancı paylarının yüzde 65 seviyesinin üzerindeki seyrini koruması önemli.

3 Yabancı kurumun raporu:
Yabancılar borsadaki geri çekilmeleri fırsat görüyor

Türkiye’ye yönelik jeopolitik riskler, FED faiz artırımı nedeni ile tedirginlik yaşanmasına rağmen yabancılar hisse pozisyonlarını koruyor. Her fırsatta da borsadaki geri çekilmeleri alım yapılabilecek seviyeler olarak görüyor.
HSBC: HSBC müşterilerine yazdığı gelişen paralara ilişkin araştırma notunda, liradaki zayıflamanın aşırı olduğunu bildirdi. Aynı notta, reel faizlerin düşmesiyle birlikte az miktarda gelişen paranın ucuz olduğu kaydedildi. Bir yandan, gelişen kurlarda volatilitenin yılın geri kalan kısmında muhtemelen artacağı belirtildi. Kurum tarafından yapılan Türk Lirası'na ilişkin değerlendirmeye göre carry trade imkânı büyük bir ihtimalle gelecek birkaç ayda yatırımcıların dikkatini çekecek seviyede kalmayı sürdürecek. Banka, Dolar/TL 'de yukarı yönün kısa vadede sınırlı olduğunun altını çizdi. HSBC'ye göre “ABD ile süren diplomatik tansiyon olmasaydı, Dolar/TL 3.60'ın altında işlem görüyor olabilirdi”.
UniCredit: TL/ruble'de kısa pozisyon tavsiyesinde bulundu. UniCredit, TL/ruble'de kısa pozisyon tavsiyesinde bulunarak hedefi 14.80 olarak belirledi.

Credit Suisse: Credit Suisse, Türk hisse senetleri için yayınladığı raporda, tavsiyesini 'nötr'den 'al'a yükseltti. Credit Suisse, "Türkiye: Satın almak için yeni bir fırsat" başlığı ile yayınladığı raporda Türk hisse senetleri için duruşunu yüzde 30 ağırlığını artıra çıkardı.

Yabancıların aldığı hisseler yükselişte

Yılbaşından bu yana yabancıların paylarını en fazla artırdığı hisseler yükselişte. Bu hisseler içerisinden Yataş yılbaşından bu yana yatırımcılara yüzde 322 oranında getiri sağladı.

Kaynak: http://www.finnet2000.com/f2000plus/TakasAnaliz/YabanciSaklamaOransalDegisim 

7-Baltık Kuru Yük Endeksi
Baltık Kuru Yük Endeksi piyasanın izlediği önemli makro göstergelerden biridir. Global yatırımcıların endeksi takip etmelerindeki en önemli sebep ise ham madde taşımacılığı üzerinden global ticaretin canlılığını takip etmektir. Baltık DRY Endeksi son bir yıl içerisinde yüzde 87 artış gösterdi.

8-Açıklanan dokuz aylık bilançolar

Açıklanan dokuz aylık bilançolar, şirketlerin gelişim seyirleri hakkında bilgi verdikleri için oldukça önemli. Türkiye’nin en büyük sanayi şirketlerinin bulunduğu sektörlerdeki gelişim seyirleri önümüzdeki dönemde öne çıkan sektörlerin de öncü göstergelerini belirtmesi açısından önem taşıyor.

Kaynak: http://www.stockeys.com/Bilanco/YeniBilanco 
9-Gösterge faiz
Gösterge faiz çıkış eğiliminde. Hazine Ekim ayı borçlanma programı çerçevesinde gerçekleştirdiği gösterge iki yıllık tahvilin yeniden ihracında ortalama bileşik faiz yüzde 12.48, değişken faizli 7 yıllık tahvilin yeniden ihracında ortalama fiyat 99.668 TL, gösterge 10 yıllık tahvilin yeniden ihracında ise ortalama bileşik faiz yüzde 11.66 oldu. Faizin çıkış eğilimini sürdürmesi ekonomik dengeleri olumsuz etkileyecektir.

10-Fiyat/Kazanç Göstergesi
Borsaların geleceğine yönelik yapılan tahminler yatırımcıların yanılmasına neden olabilir. Bu nedenle verilere dayandırılması, istatistikler ve geleceğe yönelik hedefler göz önünde bulundurularak yapılması sağlıklı sonuçlar doğrur. Borsalara ilişkin en temel göstergelerden biri Fiyat/Kazanç oranıdır. Bu oran ilk yatırımınızı kaç yılda geri alabileceğinizi gösterir. Çok genel olarak 10’un altı ucuz; 10-20 arası normal ve 20’nin üstü pahalı diyebiliriz.

Kaynak: http://www.analizexpert.com 

Grafikte görüldüğü gibi Türkiye 11,58 F/K ile 2015 yılındaki 14,21 F/K oranının altında işlem görüyor.
Sonuç: "Yatırımlarınızı dağıtın!”
2017 yılında ABD’de FED faiz arttırmaya devam ettiği halde Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere sermaye girişi yaşandı. Piyasaların önümüzdeki döneme ilişkin seyrini şablonlaşmış analizlerle tahmin edebilmek mümkün değil. Bu nedenle birden fazla kriteri aynı anda takip etmek gerekiyor.

Dışarıdan ve içeriden sürekli olarak Türkiye ekonomisine yönelik tehditler devam edecektir. Ancak gelişmekte olan ülkelere para girişi devam ettiği sürece, Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında öne çıkmaya devam edecek.
Piyasalardaki dalgalanmalardan yararlanabilmek için döviz sepeti, borsa, mevduat, altın, fon sepeti seçeneklerini kullanarak bir yatırım sepeti oluşturmada fayda var.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)