Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasaların sakinleşmesi beklenmeli

22 Mart 2021, 10:05 - -

Piyasalar volatilitenin yüksek olduğu bir haftaya başlıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı görevden almasının ardından haftanın ilk işlem gününde Asya piyasasında dolar kuru yüzde 16 değer kaybederek 8,39 seviyesine yükseldi. Dolar/TL 8,47 seviyesine kadar çıktı. Naci Ağbal görevden alınmadan önce Dolar/TL kuru geçen haftayı 7,21 seviyesinde kapatmıştı.

Ağbal, her toplantıda “sıkı para politikası” ve “enflasyonla mücadele” vurgusu yapmış yabancı ve yerli yatırımcıların güvenini kazanmıştı.

18 Mart Perşembe günü yapılan faiz toplantısında politika faizini 200 baz puan artıran Ağbal, hafta sonu gece yarısı görevden alındı.

Ağbal’ın yerine Yeni Şafak yazarı olan Şahap Kavcıoğlu göreve getirildi. Yeni Şafak, faizin arttırılmasını ‘operasyon’ diye nitelendirerek, Ağbal’ı eleştirmişti.

Belirsizlik fiyatlanıyor
Piyasalarda belirsizliğin fiyatlandığı görülüyor. Gelen ilk raporlara baktığımızda TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevinden alınmasını ve yerine bir süreden bu yana köşe yazıları ile TCMB politikasını eleştiren Kavcıoğlu'nu atamasını değerlendiren Morgan Stanley, yapılan değişikliğin kısa vadede belirsizliği artırdığını vurguladı. Kurum "Mevcut politikanın devam ettiği senaryoda Türk lirası cinsi sabit getirili menkul kıymetlerdeki yukarı yönlü hareketin, yüksek pozisyonlanma ve son aylardaki varlık fiyatı performansının iyi haberlerin büyük ölçüde fiyatlandığına işaret etmesiyle, geçen aylara göre daha ölçülü olacağını düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Belirsizliğin arttığı dönemler fiyat hareketlerinde dalgaların yüksek olmasına neden olur. İlk üç işlem gününden sonra fiyatlar dengelenmeye başlar.

Kanada merkezli yatırım bankası TD Securities ise yayımladığı piyasa notunda TL'nin birkaç gün içinde yüzde 10-15 kadar düşmesinin beklenebileceğini aktardı.

Dolar kurunun aylık fiyat seyri
Dolar/TL kuru Merkez Bankası’nda yaşanan görev değişimi sonrasında 8,47 seviyesini gördü.

Aylık Dolar/TL grafiğine bakıldığında kurun yükselen bir kanalda hareket ettiği görülüyor. Kanal içerisinde sıkışma yaşayan Dolar/TL, 7,20’den destek bularak yeniden yönünü yukarı çevirdi. 7,20’nin üzerindeki hareket devam ettikçe aylık bazda uzun vadede yükselen trend sürecektir.

Dolar kurunun günlük seyri
Faiz yüzde 19 seviyesinde. Dolar kurunun seyrinde yaşanan savrulma sonrasında fiyat hareketlerinde ortalamalara doğru dengelenme yaşanabilir. Dolar/TL’de 7,80 seviyesinin altındaki kapanışlar yeniden ortalamalara doğru geri çekilmeyi getirecektir. Kur 7,80’in altına kayarsa 7,80-7,50 bandı izlenebilir.
Günlük kapanışlar 7,80 seviyesinin üzerinde gerçekleşmedikçe Dolar/TL’de yükselişler geçici sert dalgalanmalar olarak kalacaktır.

Kurumların hisse tahminleri

Ahlatcı Yatırım haftalık hisse önerileri (22-26 Mart 2021)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)