Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasaları yukarı taşıyan 5 önemli neden

04 Temmuz 2019, 09:38 - -

Piyasalarda yaz hareketliliği yaşanıyor. BIST 100 Endeksi 100 bin seviyesini test ederek yönelimini yukarı çevirirken dolar kuru son üç ayın en düşük seviyelerine geriledi.

Borsada yükselişi, döviz ve faizde düşüşü getiren 5 önemli başlık şöyle:

  • FED ve ECB’den gelen genişlemeci adımlar.


Amerikan Merkez Bankası (FED) yeniden faiz indirimlerine başlayacağına dair sinyal verdi. Avrupa Merkez Bankası (ECB)’nin de genişlemeci adımları tüm gelişmekte olan ülkelere nefes aldırdı.

  • G20 Liderler zirvesinin olumlu bir havada geçmesi

    Erdoğan-Trump, Trump-Xi görüşmesinin ılımlı bir havada geçmesi piyasalara olumlu yansıdı.
  • Dış ticaret açığında yaşanan gerileme.


Haziranda ithalat yıllık bazda yüzde 22,81 azalarak 15,1 milyar dolar oldu. İhracat ise yüzde 14,86 azalarak 11,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamlara göre dış ticaret açığı yüzde 41,1 azalarak 3,5 milyar dolara geriledi. Dış ticaret açığı kredi kuruluşlarının en fazla baktığı göstergelerden biri. Gerilemesi önemli.

  • Enflasyonda yaşanan düşüş


Haziran ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 0,03 ile piyasa beklentisinin oldukça altında artış göstererek, bu yılın en düşük aylık enflasyonu görüldü. Yıllık enflasyon da 2,99 puan azalarak yüzde 18,71'den yüzde 15,72'ye geriledi. Böylece yıllık enflasyon son bir yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu.

 

  • İstanbul seçimlerinin geride kalması

  • Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu İstanbul seçimini kazanması. Oy oranı şimdiye kadar alınan en yüksek oran oldu. Gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında Türkiye için demokrasi vurgusunun öne çıkması TL varlıkların yabancı yatırımcıların yeniden ilgi odağına girmesine neden oldu.

Borsada öncü göstergeler ve kritik eşikler

BIST 100 Endeksi 2008 yılından bu yana devam ettirdiği yükselen trendini korudu. Öncü göstergeler alıma döndü:

Kısa ve orta vadeli ortalamalar
En son 20 gün önce 5 günlük hareketli ortalama, 20 günlük hareketli ortalamasını yukarı yönde keserek alım sinyali verdi.

5 gün önce ise 20 günlük hareketli ortalama, 50 günlük hareketli ortalamasını yukarı yönde keserek alım sinyali verdi. 20 günlük hareketli ortalama, 50 günlük hareketli ortalamanın üzerinde seyrettiği için alım pozisyonunu koruyor.


Momentum

Momentum, aşırı alım bölgesinde bulunuyor. En son 3 gün önce yeniden aşırı alım bölgesine girdi.

Relative Strength Index (RSI)

RSI, +70 seviyesinin üzerinde ve aşırı alım bölgesinde bulunuyor. En son 3 gün önce yeniden aşırı alım bölgesine girdi.

MACD

MACD, hareketli ortalamasının üzerinde olması sebebiyle alış pozisyonunu koruyor. En son 24 gün önce hareketli ortalamasını yukarı yönde keserek olası bir alım sinyali verdi.

BIST’te destek ve dirençler



BIST'te kısa vadede güçlü direnç seviyeleri 100.500-106.500 bandı içerisinde bulunuyor. Haftalık kapanışın bu seviyenin üzerinde gerçekleşmesi güçlü bir yukarı hareketin sinyali olabilir. Endekste ilk destek 99.000 ve 97.500’de bulunuyor.

Dolarda hareketin seyri nasıl olacak?

Dolar kuru ortalamaların altına kayarak düşüş yönündeki eğilimini güçlendirdi. Kısa vadede güçlü direnç 5,70 seviyesinde. Destek ise 5,58-5,60 seviyelerinde. 5,70-5,55 bandındaki hareket alıcıları harekete geçirebilir. 5,70 yukarı kırılırsa 5,84 ve 6 hedef direnç seviyeleri olacaktır. Ortalamaların altında kalındığı sürece satış baskısı sürecektir.

BIST 100 Endeksinde yılbaşından bu yana
yüzde 60 ve üzerinde kazandıran 8 hisse
Borsa İstanbul yılbaşından bu yana yüzde 8,87 oranında değer kazandı. Ancak 8 hisse senedi yüzde 60 ve üzerinde değer kazandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)