Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasaları diken üstünde tutan senaryolar

02 Ocak 2019, 16:35 - -

Piyasalar yeni yıla tedirgin başladı. Haftanın ilk gününde dolar kuru 5,38 seviyesine çıkarken borsa 89.600 seviyesine geriledi. Gösterge faiz ise 19,87 seviyesinde bulunuyor. Peki, piyasalar neden diken üzerinde ve bu devam edecek mi?

Yeni yılın ilk gününe yurtdışına paralel negatif bir seyirde başlayan BIST 100 endeksi satışların güçlenmesiyle birlikte günün ilk yarısını yüzde 1,61 oranında değer kaybı ile 89.801’dan tamamladı. İkinci yarının başlarında ise 89,600’e kadar geriledi. Global büyüme endişeleri güçlenirken, riskten kaçış yeni yılla birlikte güçlenerek devam ediyor.

Korku Endeksi VIX yüksek seyrini sürdürüyor
Korku Endeksi VIX, 28 seviyelerinde ve geçen haftaya göre gerilese de mevcut seviyeler küresel piyasalarda dalgalanma ve negatif eğilimin devam edebileceğine işaret ediyor.

Çin’den gelen veriler zayıf
Çin’den gelen PMI verileri beklentinin altında kaldı. Verinin 49,7 ile 50 altına gelmesi genel ekonomi için daralma sinyali olarak değerlendiriliyor. PMI Endeksi, şirketlerin satın alma yöneticilerinin, mal ve hizmet satın alma eğilimlerini inceleyen bir göstergedir. Bu gösterge temel olarak büyüme öngörülerini açıklamaya yönelik anket niteliği taşımakta.
 
Yurtiçinde PMI düştü
Çin’den gelen veri gibi yurtiçi PMI verisi de 44,2 ile oldukça zayıf geldi ve ekonomik daralmanın güçlendiğini gösterdi.
 
Seçim sonrası dalgalanma beklentileri
Piyasaları diken üzerinde tutan ön önemli senaryo, seçim sonrası yaşanabilecek bir dalgalanma. Elbette bu süreçte küresel piyasalardaki gelişmeler. Olumsuz yatırımcı algısı, piyasaları geriyor.

Borsa 90 binin altında kalıcı bir seyir izler mi?

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi’nin seyrine baktığımızda, endeks 89,801 seviyesinde bulunuyor. BIST 100 Endeksi'nin son günlük değişimi yüzde -1.61 olarak gerçekleşirken haftalık değişimi yüzde -1.32, aylık değişimi yüzde -5.88, yıllık değişimi ise yüzde -23.59 olarak gerçekleşti.
BIST 100 Endeksi son bir yılda en yüksek 121,532 seviyesini gördü. Zirve seviyesinin yüzde 26.11 altında bulunuyor.

Borsa endeksi düşük seyrini sürdürüyor. Endeksin 90 bin seviyesinin altında hareket etmesi için endeks hisselerinde satışların güçlenmesi gerekiyor. Robot işlemlerle piyasalarda yön değişikliklerinde gerçekleşen açığa satışlar, hızlı değer kayıplarını beraberinde getiriyor.

YÜKSEK FREKANSLI İŞLEMLER LİKİT HİSSELERDE GERÇEKLEŞİYOR
Yüksek frekanslı işlemler işlem hacmi yüksek hisselerde gerçekleşiyor. Bu işlemleri yüzde 90’ı neredeyse BIST 30 hisselerinde gerçekleşiyor. Endekse yön veren bu işlemler düşüş dönemlerinde düşüşü hızlandırırken yükseliş dönemlerinde yükselişi hızlandırabilmekte. Bu noktada yatırımcıların daha fazla dikkatli olmaları gerekiyor. 

İşlem hacminde yeni yılın ilk işlem gününde Türk Hava Yolları öne çıktı. Türk Hava Yolları hissesinde yılın ilk işlem gününde gün ortasına kadar 310,584,457 TL'lik işlem yapıldı. İkinci sırada Garanti Bankası yer aldı. Garanti Bankası hissesinde yılın ilk işlem gününde gün ortasına kadar 230,767,992 TL'lik işlem yapıldı. Üçüncü sırada Kardemir (D) yer aldı. Kardemir D hissesinde yılın ilk işlem gününde gün ortasına kadar 97,160,891 TL'lik işlem yapıldı. T. Halk Bankası hissesinde yılın ilk işlem gününde gün ortasına kadar 92,532,782 TL'lik işlem yapılırken. Aselsan hissesinde yılın ilk işlem gününde gün ortasına kadar 82,327,938 TL'lik işlem yapıldı.

İŞLEM HACMİ EN YÜKSEK HİSSELERİN LİSTESİ

ARACI KURUMLARIN 2019’DA EN YÜKSEK GETİRİ BEKLEDİKLERİ HİSSELERİN LİSTESİ
Kurumların hisse revizyonları, tahmin ve beklentilerindeki değişiklikler ise devam ediyor. Aracı kurumlarda çalışan 3’ten fazla analistin öneride bulunduğu hisseler içerisinde 16 hisse senedi için getiri beklentisi yüzde 40’ın üzerinde bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)