Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasalarda uyumsuzluklar ve fırsatlar

21 Aralık 2017, 10:25 - -

Risk göstergeleri dip seviyelere gerilemeye başladı. Risk göstergeleri dipte. Ancak BIST 100’deki görünüm ve yabancı payındaki azalma olumsuz.

Piyasalarda riskli varlıklara yönelim sürüyor. Borsa İstanbul 110.000 seviyesinin üzerinde seyrederken dolar/TL kuru yeninden 3,82’li seviyelerde. Türkiye’nin kredi risk priminin düşmesi ve volatilite endeksinin dip seviyelerde olması alıcıları güçlendiriyor. Ancak dikkat edilmesi gereken iki önemli olumsuz sinyal var. Bunlardan birincisi yabancı payı 29 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. İkincisi ise BIST 100’de ise omuz-baş-omuz görünümü var. New Yorktaki Hakan Atilla Davası’nın sonuçlanması ile birlikte borsada hareketin yönü netleşecektir. Hisseler önümüzdeki dönemde parlak seyrini sürdürecek. Ancak kısa vadede davanın sonuçlanması ve yabancı paylarının seyrini takip etmekte fayda var.

KORKU ENDEKSİ VIX TARİHİ DİP SEVİYELERDE
Korku Endeksi VIX’de düşüş sürüyor. VIX Endeksi, (Chicago Board Options Exchange Volatility IndeX) piyasalardaki korkunun derecesini ölçen bir endekstir. Endeks 1993 yılında CBOE(Chicago Board Of Trade) tarafından oluşturulmuş ve başta Amerika, dünyada takip edilen önemli göstergelerden biri olmuştur. Bu endeks dünyada para piyasalarındaki oynaklığın en düşük düzeyde olduğunu gösteriyor.

TÜRKİYE CDS ORANI 171 İLE YILIN EN DÜŞÜK SEVİYELERİNDE
Türkiye’nin CDS oranı 171 ile yılın en düşük seviyelerine geriledi. CDS, Credit Default Swap deyiminin kısa halidir. Ülkelerin kredi risk primi olarak da açıklanabilir. Uluslararası piyasalarda, her ülkenin çıkardığı tahviller, belli bir riskle değerlendirilir. CDS primi yüksek ülkeler ve ülke içerisindeki kurumlar borçlanma ihtiyaçlarını karşılamak için daha yüksek maliyetlere katlanmak durumunda kalır. Bu yüzden CDS primi ülkeler için önemli bir gösterge olma özelliğini taşıyor. Türkiye’nin CDS oranı düştükçe yabancıların TL varlıklara olan ilgisi artmakta.

BORSADA YABANCI PAYI AĞUSTOSTAN BU YANA EN DÜŞÜK SEVİYEDE
Hisse senetlerine ilgi sürerken Borsa İstanbul’da yabancı payı 29 Ağustos’tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Borsadaki yabancı payı 29 Ağustos’ta 66,08 seviyesinde bulunurken 20 Aralık’ta 64,73’e kadar geriledi.

YABANCI PAYI GERİLERKEN BORSADA OMUZ BAŞ OMUZ OLUŞUYOR
Hisse senetlerinde yabancı payı gerilerken borsada düşüş formasyonlarından omuz-baş-omuz formasyonu oluşuyor. Bu bir düşüş formasyonu. 111.500’ün kalıcı olarak aşılması halinde bu formasyonun geçerliliği ortadan kalkmış olacak. Ancak endeksin bu seviyenin üzerine çıkması gerekiyor.

ŞEKER YATIRIM'IN YÜKSEK GETİRİ BEKLEDİĞİ HİSSELER
Kurumların hisse tahminlerinde bu hafta Şeker Yatırım’ı inceledik. Şeker Yatırım, enerji ve perakende sektörüne yoğunlaşmış durumda. Kurumun tahmin listesinde 18 Aralık itibari ile en yüksek getiri beklentisi Migros hisselerinde. Enerji şirketlerinden Zorlu Enerji ve Aksa Enerji’de de getiri beklentisi yüksek. İşte Şeker Yatırım’ın en yüksek getiri beklendiği sanayi ve hizmet şirketlerinin listesi:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ22 Aralık 2017 08:47

    BORSA KÖTÜMSERLİGE KAPILIP SATIŞ YAPMAKLA ZARAR ETMEMEMİN EN BÜYÜK SEBEBİ OLMUŞDUR.

  • ali22 Aralık 2017 08:27

    Akçansa doğrudur iki ayda o getiriyi yapar

  • trede21 Aralık 2017 20:04

    İşe yaramaz hisseleri yazmışlar

  • Almancacı21 Aralık 2017 17:18

    Algyo nerde?Bence listede Algyo da olmalıydı

  • HİKAYE21 Aralık 2017 14:52

    EGE ENDÜSTRİ NEREDE BİR BAK BAKALIM MİLLETİ KANDIRMAYIN

  • Hakan 21 Aralık 2017 14:00

    Hikaye bunlar. Mesela zoren defter değeri 1 liranın altında döviz bazında 6 milyar borcu var. Cirosu bunun onda biri, faliyet karı yüzde biri değil. Neye göre primlenecek?

  • uçan fil..21 Aralık 2017 13:25

    thy de bir anda 5 ayda 5 liradan 16 liraya çıkaran sebep nedir. hisse alan yabancı fon gerçekten yabancı mı yoksa türkiyeden kaçırılan fetö paraları mı. bu konuda araştırma bekliyoruz.

  • flamenco7221 Aralık 2017 12:31

    Sanırım OBO formasyonu ardından düşüş tablosunu; Şu ABD deki davanın sonucunun, sadece satın alınagelen beklentiden daha kötü bir senaryo dahilinde gerçekleşmesi halinde gözlemleriz