Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasalarda neler oluyor?

22 Ocak 2019, 18:20 - -

Borsada 99.240’lar test edilirken, dolar 5,34 seviyesinde. Euro ise 6,07. Faiz 18,10, Brent petrol 62,23. Borsa çıkıyor, faiz düşüşte. Yükselen risk iştahı para girişi sağlıyor.

Piyasalarda trend, gelişmekte olan ülkelerin lehine dönünce, bir süredir artan yabancı payı, BIST 100 Endeksi’nde yükselişi de getirdi. Borsada hisse senetleri 3 Ocak’tan bu yana yükseliyor. 3 Ocak’ta 87.398 seviyesini test eden BIST 100 Endeksi bu seviyeden gelen alımlarla yönünü yukarı çevirdi. Borsa 99.240 seviyesinde. 3 Ocak’a göre borsadaki artış 11.842 puan, yani endeks 13 günde yüzde 11 değer kazandı.

Hisse senetlerini yükselten 3 gelişme
Piyasalarda yükselişi getiren üç gelişme var:
1-FED faiz artırma konusunda aceleci olmayacak.
2-Almanya’da sanayi verilerindeki düşüş, Brexit belirsizliği ve İtalya’nın borç sorunu nedeni ile Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırması beklenmiyor.
3-TCMB faizi artırmayarak piyasalara güven verdi. Banka hisselerindeki yükselişin önünü açtı.

Türkiye ilk sırada
Dünya borsaları arasında son bir haftada Borsa İstanbul (Türkiye), en fazla kazandıran borsa oldu. BIST 100 Endeksi’nin haftalık getirisi yüzde 6,41. Borsa İstanbul gelişmekte olan ülkelere göre yüksek iskontosu nedeni ile ön plana çıktı. Ekonomide ve siyasi ilişkilerde görülen toparlanma endekste yükselişi güçlendirebilir.

Endeks ortalamaları yukarı kırdı
Borsadaki önemli göstergelerden biri de ortalamalardır. BIST 100 Endeksi son 13 gündeki hareketi ile ortalamaların üzerine çıkarak yönünü yukarı doğru çevirdi.

Grafikler, ortalamaların üzerinde kalındığı sürece bu yükseliş atağının devam edebileceğini gösteriyor.

Her şey olumlu fakat vatandaş neden dolar alıyor?
Piyasalarda risk iştahı güçlü. Borsa yükseliyor. Faiz ve döviz satış baskısında peki vatandaş neden hala döviz alıyor? Bunun nedeni seçim sonrası alınacak önlemler ve olası bir faiz indiriminde doların yeniden tırmanma eğiliminde olacağı beklentisi. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 162 milyara dayanmış durumda. Dövizde çözülme yaşanabilmesi için halkın dolar alma eğiliminden vazgeçmesi gerekiyor. Bunu getirecek olan ise öngörülebilirlik. Kurlarda ve enflasyonda dalgalanmalar yaşanmayacak beklentisinin güçlenmesi.

Altın uzun vadede talep görmeye devam edecek
Altının onsunda 1275 ara destek seviyesi üzerinde kar satışlarının karşılandığı gözleniyor. 1285 direnci aşıldığı takdirde yükselişin hedefi yine 1300 seviyesi olarak izlenecektir. 1.275 seviyesinin altında satıcılar aktif olabilir. Altında kısa vadede belli bir hareket marjı içerisinde destek ve dirençler izlense de uzun vadede yönelim yukarı doğru.



Borsada öne çıkan hisseler ise şöyle:

BIST 50’de dip seviyesine en yakın ilk 20 hisse



Son 100 günde yeni zirve yapan hisselerin listesi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)