Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasalarda dönüm noktası

17 Ocak 2018, 12:02 - -

Piyasalar için kritik bir dönüm noktasına geldik. Endeks bugün gerçekleştireceği hareketle birlikte yükseliş ya da düşüş yönündeki sinyali verecek.

Borsada İstanbul 115.000 sınırında ve karar aşamasında. BIST 100 Endeksi haftanın ikinci gününde 2.259 puan yükselirken, işlem hacmi 8,4 Milyar TL düzeyinde gerçekleşti.

Piyasaların gözü Afrin’de, Afrin’e ilişkin gelişmeler kısa süreli volatil hareketlerin sürmesine neden olacak. Afrin’de, siviller küçük gruplar halinde göçe başladı. Türkiye’nin Afrin’e yapacağı harekata ilişkin olarak ABD tarafından açıklama gelmesi gerilimi biraz azalttı; koalisyon sözcüsü Ryan Dillonun basın toplantısında Türkiye’nin muhtemel harekatı için Pentagon’un engel olmayacağını söylemesi önemli. Bundan sonra gelişmeler izlenecek. Çok uzun süreli bir etkisi olacağı beklenmemeli. Bu nedenle güçlü hisselerdeki her düşüş alım fırsatı.

Seanslık grafik düşüşün bittiğini gösteriyor

Verilere baktığımızda ise seanslık grafiklerde düşüşün durduğunu görüyoruz. Endeks bollinger bandın destek seviyesinde tutunmayı başarmış görünüyor. Önümüzdeki iki günlük fiyat hareketi endeksin seyri açısından önemli olacak.

Günlük grafiğe göre kritik eşikteyiz

Günlük grafiklerde ise düşüş trendinde kritik bir noktada olduğumuz gözleniyor. Bollinger bandın orta noktasındaki beyaz mum bir tuzağa işaret ediyor olabilir. Endeks bugün ve yarın bollinger bandın üzerinde tutunamaz yani 114.500-115.00 seviyesinin üzerine çıkmayı başaramazsa 8 gün daha düşüşünü sürdürebilir.

Yabancıların alımında hareketlilik var

Borsadaki yabancı payı yüzde 64,87 seviyesinden yüzde 65,01 seviyesine yükseldi. Yabancıların alımlarında hareketlilik olması piyasalarda iyimserliğin artabileceği şeklinde yorumlanabilir.

Dolarda stop loss seviyesine dikkat edilmeli

Dolar/TL kuru içerisinde hareket ettiği kısa vadeli düşüş kanalının üzerine çıktı. Bu aynı zamanda bollinger bandın da orta direnç seviyesi. 3,78 seviyesi kritik destek. 3,78 stop loss olmak üzere dolar/TL’de 3,84 ve 3,92 hedefi ile pozisyonlar korunabilir.

Riski düşük yatırımda özel sektör tahvilleri

Yatırım fonları repo, tahvil ve mevduata göre getirileri daha yüksek olduğu için özel sektör tahvillerini tercih ediyor. Fonbul.com ve Fonexpert verilerinden derlediğimiz yatırım fonlarının en fazla tercih ettiği yatırım enstrumanları listesinde ilk sırada özel sektör tahvilleri var. Hisse senetlerinin ağırlığı ise sadece yüzde 5. Yatırım fonları portföylerinin sadece yüzde 4,86’sını tahvilde tutuyor. Borsa Para Piyasası Oranı ise yüzde 17,53. Yatırım fonlarının toplam portföy büyüklüğü 45 milyar 215 milyon TL. Bunun neredeyse yarısı özel sektör tahvillerinde.

Kurum raporlarında öne çıkanlar:
Bu hafta kurum raporlarında Osmanlı Yatırım’ın portföy önerisini inceledik.

Yüksek faiz ve yüksek kur ortamında koruyan portföy önerisi
Osmanlı Yatırım, orta ve uzun vadede yatırım yapmayı düşünenler için yükselen faiz ve kur ortamında korunma sağlayacak mevduat üstü getiriler ile aşağıdaki özel sektör tahvillerini öneriyor:

TRSDRND31918 ISIN kodlu Derindere değişken kuponlu tahvil 100 temiz fiyata kadar +550 ek getiri ile alınabilir.

TRSTISB72712 ISIN kodlu İş Bankası değişken kuponlu tahvil 100 temiz fiyata kadar +350 ek getiri ile alınabilir.

TRSVKFB92719 ISIN kodlu Vakıflar Bankası değişken kuponlu tahvil 100 temiz fiyata kadar +350 ek getiri ile alınabilir.

TRSSKBKA2716 ISIN kodlu Şeker Bank değişken kuponlu tahvil 100 temiz fiyata kadar +475 ek getiri ile alınabilir.

TRSSAYR51818 ISIN kodlu Say Reklam tahvili 100 temiz fiyata kadar +525 ek getiri ile alınabilir. Halka arz cinsi bono önerilerimiz: Kısa ve orta vadede yaklaşık %13,50-15,50 bileşik seviyelerinden banka bonoları alınabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)