Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Piyasalarda Aralık rallisi yaşanır mı?

03 Aralık 2018, 15:31 - -

Piyasalar Aralık ayına olumlu başladı. Fed Başkanı Powell’ın güvercin açıklamaları sonrasında ABD ve Çin liderleri “iki ülke arasında 90 gün boyunca yeni gümrük vergisi getirilmemesi” konusunda anlaştı. Yurtiçinde enflasyon gerilerken kur sakin bir seyir izliyor. Borsada yılsonu Aralık rallisi yaşanabilir. 

Piyasalar yılın son ayına olumlu haberlerle giriyor. FED Başkanı'nın güvercin mesajları sonrasında ABD ve Çin’in uzlaşması, enflasyonun beklentilerin altında gelmesi ve yeni kaynak arayışları piyasaları güçlendiriyor. Piyasalar Aralık ayını güçlü geçirebilir.

ABD ve Çin’in 90 gün için uzlaşması olumlu
G-20 liderler zirvesi sona ererken, ABD ve Çin arasında 90 günlük karşılıklı yeni vergi getirilmeyeceği uzlaşması haberi geldi. Küresel borsaların bu habere ilk tepkisi olumlu. Zirve öncesinde fazla umutlu olmayan piyasa aktörleri, bu gelişme karşısında nefes almış görünüyor. Bu 90 günlük uzlaşma piyasaları rahatlatabilir. Borsa İstanbul’da bir süredir satış baskısı altında olan demirçelik, otomotiv, cam sektörü hisselerinde alımlar gözlenebilir.

VDMK’lara gelen talep önemli olacak
7 Aralık’ta yapılacak ilk VDMK ihracına gelecek talep bu yeni enstrüman için önemli bir gösterge olacak. Aktif Yatırım Bankası, Garanti Yatırım, Halk Yatırım, Vakıf Yatırım ve Ziraat Yatırım’ın desteğiyle TKYB Varlık Finansmanı Fonu 07 Aralık 2018 günü Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihracı gerçekleştirecek. Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'nın kurucusu olduğu TKYB Varlık Finansmanı Fonu'nun halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara yönelik olarak gerçekleştireceği 5 yıl vadeli, 3 ayda bir sabit kupon ödemeli Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihracı 3,15 milyar TL nominal büyüklüğünde olacak. Yatırımcılara getirisi 5 yıllık TL cinsi devlet tahvili faizinden 80 baz puan daha yüksek olacak. Öte yandan 30 Kasım’da biten TL mevduatlara uygulanan stopaj teşviğinin yenilenmediği gözlendi.

Enflasyon moral verdi
Kasım ve Aralık ayında enflasyonda gerileme beklentisi bir süredir piyasalar tarafından satın alınıyordu. Ancak beklentilerin altında gerçekleşen enflasyon moral verdi. Gerek vergi indirimleri gerekse de kurdaki değerlenme ve petrol fiyatlarında hızlı geri çekilme sonrasında, hem üretici hem de tüketici fiyatlarında düşüş gerçekleşti. Ancak verilere baktığımızda enflasyonda yaşanan düşüşe rağmen hala yüzde 22 seviyesinde olduğunu görüyoruz.
Enflasyonda en kötünün geride kalması ve bunun bir düşüş eğilimine dönüşmesi yabancı para girişini sağlayacak güven ortamının oluşmasından geçiyor. Yatırımcıların dolarize olma eğilimleri ortadan kalktığında enflasyondaki düşüş, eğilim kazanabilir. Petrol fiyatlarının da son 2 aydaki yüzde 30’luk değer kaybının ardından dipten hareketlendiği gözleniyor.

Altın, petrol ve faizde son durum
Gösterge faiz yüzde 20,06 seviyesinde bulunuyor. Altının onsu 1.228 dolar, Brent petrolün varil fiyatı ise 61,75 dolar seviyesinde. Petrol fiyatları ABD ile Çin'in aralarındaki ticaret savaşına 90 gün süreyle ara vermelerinin ardından yüzde 4 yükseldi. Bu hafta Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) 6 Aralık'taki toplantısını izlenecek. OPEC'in petrol üretimini azaltma kararı alması bekleniyor. Petrol fiyatındaki yükseliş gün içerisinde 5,14 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL’nin yönünü yeniden yukarı çevirmesine neden oldu. 5,23’e yükselen dolar/TL’de 5,20 desteğinin aşağı kırılması halinde 5 ve 4,80 destekleri izlenecek. Yukarı hareketlerde kritik eşik 5,50 seviyesinde bulunuyor.

4 kurumun haftalık hisse önerileri
İntegral Yatırım (3-7 Aralık 2018) Haftalık Hisse Önerileri

Ziraat Yatırım (3-7 Aralık 2018) Haftalık Hisse Önerileri

Tacirler Yatırım (3-7 Aralık 2018) Haftalık Hisse Önerileri

Meksa Yatırım (3-7 Aralık 2018) Haftalık Hisse Önerileri

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)