Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Piyasalara bahar geldi, peki ya yatırım fonlarına?

14 Nisan 2016, 10:24 - -

Hisse senedi piyasasındaki olumlu hava yatırım fonlarına da yansıyor. Geçtiğimiz Mart ayında BIST 100 Endeksi %10 prim yapmıştı. Hisse fonları da yatırımcısına bir ayda %8,5 gibi yüksek bir getiri sağladı. Yine portföylerinde diğer kategorilere oranla daha yüksek miktarda hisse bulunduran karma ve değişken fonlar da ortalama %1,8 düzeyinde getiri elde ettiler. Global piyasalarda Mart ayında genel olarak olumlu bir hava yaşanmış olmasının bu performansın oluşmasında etkili olduğu söylenebilir. Ayrıca ülke ekonomisinde son 17 çeyreğin en hızlı büyümesi gerçekleşti ve 2015’in son çeyreğinde ekonomi %5,7 büyüdü. 2015 yılı genelinde ise, ekonomik büyüme yıllık bazda %4 ile potansiyel büyümeye yakın düzeyde gerçekleşti. Ekonomideki bu olumlu göstergelerin hisse piyasasına da olumlu katkıda bulunduğunu düşünmekteyiz.

Bu ay en düşük performans kıymetli maden fonlarında gerçekleşti. Mart ayında bu kategorideki ortalama getiri -%4,5 düzeyinde. Bu negatif seyirde hem altının ons fiyatındaki düşüşün hem de doların TL karşısında değer kaybının etkisi olduğu görülmekte. Mart ayında TL/USD paritesi % 5 civarında değer kaybına uğradı. Yine altının ons fiyatında da %2,3’lük bir düşüş gerçekleşti. Dolarda görülen değer kaybı sadece ülkemize özgü bir durum olmayıp küresel piyasalarda son ay görülen olumlu seyirle bağlantılı genel bir durumdur. Mart ayında hem petrol fiyatlarında görülen artış, hem de merkez bankalarının aldığı kararların destekleyici yönde olması küresel risk iştahını artırmış ve gelişmekte olan ülkelere sermaye akışını hızlandırmıştır. Böylelikle, yerel para birimlerinin USD karşısında değer kazandıkları görülmekte. Dolardaki gerileme hem kıymetli maden fonlarının hem de kamu dış borçlanma fonlarının getirilerini olumsuz yönde etkiledi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sabır14 Nisan 2016 15:42

    ne baharı kur dusunce bahar gelmez kıs gelır.cunku ıthal iştahı artar.hem uretım artsın denıyo hemde kur dusunce bahar olmaaazzzzz.

  • BİROL DİZDAR14 Nisan 2016 11:35

    Yatırımcı Yatırım fonu alırken bu fonun içinde iflas edecek veya erteleme yapacak şirketin bonosu olabilir mi? diye araştırma yapmaz..Böyle bir yükümlülük veren bir mevzuat da yoktur. Yatırımcı kendini korumak için özel sektör bonolarını taşıyan fon almaması bir tedbir olabilir. Ancak bu da pek mümkün değildir. Zira mevcut yatırım fonlarının çok büyük bir bölümünde özel sektöre ait tahvil ve bono vardır. Bu surumluluğun hukuken Portföy Yatırım Şirketlerinde olması gerekir.Portföylerine aldıkları bono ve tahvil ihraç eden şirketlerin denetlemelerini takip etmek mecburiyetinde oldukları gibi bu şirketlerin ileride ödeme gücü olup olmadığını da bilançolarını incelemek böylece . tasarruf sahiplerinin ve yatırımcının menfaatıni korumak onların hem görevi hem de sorumluluğudur